Mój pierwszy warzywniak
Re: Mój pierwszy warzywniak
Kasiu, super że wróciłaś do swego ślicznego ogródka, podczytywałam wąteczek przez ubiegły sezon i powiem Ci, że to najbardziej wymuskany warzywniak jaki widziałam
.

całe dzieciństwo spędziłam na roli .... powiedziałam sobie jako nastolatka że nigdy w życiu - ale jak patrzę Kasiu na Twoją działeczkę to ślinotoku dostaję i tak mi się marzy takie coś jak nie wiem co - PIĘKNIE
Magda - pilna uczennica Matki Natury
- cyganka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękny ogród, a jaki zadbany. Już chciałoby się mieć taki sam.
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
Rafus80 witaj na forum, ja już bym siała pomidory do minipalet ale jeszcze zaczekam ... do soboty
siejąc w ubiegłym roku w połowie lutego miałam wrażenie, że dużo za późno, u moich sąsiadów na początku marca krzaczki były wielkości moich z maja ;p
ja też nie mogę się doczekać nasion z akcji - mimo, że nawet nie pamiętam co zamówiłam ;p a co do ilości tam chyba przy zamówieniu nie można było wpisać zamawianej ilości?
maika ja też się cieszę na mój "come back"
w ubiegłym roku na koniec sezonu nie wiedziałam jeszcze do końca jak potoczą się sprawy związane z działką, mój M buszuje po internecie w poszukiwaniu domu i był moment, że daliśmy już ogłoszenie sprzedaży działki, ostatecznie zostaliśmy na naszym skromnym ogródku.
a znając życie - działka by się prędko znudziła gdyby się na niej tylko leżało i odpoczywało - bo ile można 

siejąc w ubiegłym roku w połowie lutego miałam wrażenie, że dużo za późno, u moich sąsiadów na początku marca krzaczki były wielkości moich z maja ;p
ja też nie mogę się doczekać nasion z akcji - mimo, że nawet nie pamiętam co zamówiłam ;p a co do ilości tam chyba przy zamówieniu nie można było wpisać zamawianej ilości?
maika ja też się cieszę na mój "come back"

Maju nie jest aż taki "wymuskany" dużo przy nim jeszcze pracy ale o to właśnie chodzi żeby się nie nudzić a zawsze było coś do zrobieniamaika pisze:powiem Ci, że to najbardziej wymuskany warzywniak jaki widziałam.

Pozdrawiam
-
- 50p
- Od: 25 sie 2011, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasiu82 masz przepiękny ogródek warzywny, aż pozazdrościć estetyki, żadnego chwasta nie widać. Jeśli możesz to zdradź jaką odmianę ogórka szklarniowego długiego uprawiasz oraz czy pomidor Ikarus jest wczesna odmianą czy późną?
Anna
- kasia82
- 500p
Mineralka takie nawet mały kawałek ziemi naprawdę daje dużo radości... widzisz jak wszystko rośnie... jaką frajdą jest widzieć jak z nasionka tworzy się śliczny kwiat... wiosną wszystko budzi się do życia aż chce się samemu żyć... ja też kiedyś mówiłam "nigdy w życiu" a jednak w późnym wieku coś nam odwaliło
i nie żałuję - taki nasz czasoumilacz.
annakaja nasionka ogórka szklarniowego długiego kupiłam na ryneczku, była to wielka niewiadoma bo raczej nie kupuje nasion na bazarach, ale akurat tego ogórka mi tylko brakowało i to był bardzo dobry wybór.
Na opakowaniu jest napisane tylko: Ogórek, pod osłony, długoowocowy F1, Cucumis Sativus L. firmy Torseed, ale wydaje mi się, że to będzie ogórek wczesny Promyk (zdjęcie ogórków ze strony jest identyczne jak na opakowaniu):
http://www.torseed.pl/product_info.php? ... cts_id=251
Pomidor Ikarus to odmiana późna, wydaje mi się, że gdyby nie grad i zaraza ziemniaczana owoce i krzak przetrwałyby do późnej jesieni, ale nie był praktycznie niczym pryskany, pryskałam go tylko raz miedzianem w trakcie wysadzania do gruntu.
W tym roku wysadzam go w szklarni
przynajmniej grad tych pysznych owoców już mi nie zniszczy.

annakaja nasionka ogórka szklarniowego długiego kupiłam na ryneczku, była to wielka niewiadoma bo raczej nie kupuje nasion na bazarach, ale akurat tego ogórka mi tylko brakowało i to był bardzo dobry wybór.
Na opakowaniu jest napisane tylko: Ogórek, pod osłony, długoowocowy F1, Cucumis Sativus L. firmy Torseed, ale wydaje mi się, że to będzie ogórek wczesny Promyk (zdjęcie ogórków ze strony jest identyczne jak na opakowaniu):
http://www.torseed.pl/product_info.php? ... cts_id=251
Pomidor Ikarus to odmiana późna, wydaje mi się, że gdyby nie grad i zaraza ziemniaczana owoce i krzak przetrwałyby do późnej jesieni, ale nie był praktycznie niczym pryskany, pryskałam go tylko raz miedzianem w trakcie wysadzania do gruntu.
W tym roku wysadzam go w szklarni

Pozdrawiam
- Kochammmkwiaty
- 1000p
- Od: 25 maja 2012, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
O wróciłaś Kasiu z utęsnieniem na Ciebie czekałam - ja będe siała pomidorki w połowie stycznia czyli za 5 dni
W zeszłym roku też wysiałam za późno
Jaką odmianę siejesz ja jak zawsze koktajlowe, a z gruntowych to chyba Krakusy gdyby nie moje lenistwo w oprysku pięknie by rosły chyba do końca 

Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Ja dopiero dziś do ciebie trafiłam i jestem pod wielkim wrażeniem warzywniaka - jest taki ładny, uporządkowany. A sałata przy ścieżce - toż to roślina ozdobna
Super, że już niedługo zaczynasz siewy, ja niestety muszę czekać do marca, bo nie mam szklarni - wszystko do gruntu idzie.
Ale Tobie zaczynam kibicować już teraz

Super, że już niedługo zaczynasz siewy, ja niestety muszę czekać do marca, bo nie mam szklarni - wszystko do gruntu idzie.
Ale Tobie zaczynam kibicować już teraz

- yanka
- 100p
- Od: 31 mar 2012, o 15:49
ślicznie w tym wątku! I jaki warzywniaczek ! super , nie mogę doczekać się wiosny! i oby nas korzonki nie dopadły

Izabela
Kasiu, zamieszczaj zdjęcia ze swoich poczynań, z przyjemnością popatrzymy. Ja jeszcze poczekam z wysiewem, bo problem z dogrzewaniem tunelu. Ile pomidorków masz zamiar wysiać? 

- kasia82
- 500p
Kochammmkwiaty ja z gruntowych w tym roku sieję odmianę Ikarus do gruntu i do szklarni, nawet już posiałam ale na zeszłorocznej ziemi do siewu i jakoś marnie wzeszły, no i będę siała pomidorki z akcji ale nie pamiętam jakie zamówiłam.
W sobotę posieję kapustę ditmarską najwcześniejszą i pora
czas zacząć sezon 2013
Już myślałam, że będziemy bliżej wiosny - w ubiegłym tygodniu na plusie było, ale już od dwóch dni pada śnieg znów biało...
W sobotę posieję kapustę ditmarską najwcześniejszą i pora

Już myślałam, że będziemy bliżej wiosny - w ubiegłym tygodniu na plusie było, ale już od dwóch dni pada śnieg znów biało...

Pozdrawiam
- Kochammmkwiaty
- 1000p
- Od: 25 maja 2012, o 09:30
- Kontakt:
Nie słyszałam o tej odmianie, muszę doczytać
U nas też biała kołderka.

Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
W Warszawie też śnieg. I dobrze, roślinki to lubią 

- kasia82
- 500p
No i konkretnie zasypało nas
Dzieciom na ferie jak znalazł a dla zmotoryzowanych koszmar
Poniżej zdjęcia mojego warzywniaka z ubiegłego roku a zaczęło się niewinnie od "skopania" połowy ogródka

Szklarnia 2012 - pomidory Pedro i ogórki szklarniowe długie

Dzieciom na ferie jak znalazł a dla zmotoryzowanych koszmar

Poniżej zdjęcia mojego warzywniaka z ubiegłego roku a zaczęło się niewinnie od "skopania" połowy ogródka

Szklarnia 2012 - pomidory Pedro i ogórki szklarniowe długie

Pozdrawiam
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Masz piękny ogród. I dlaczego większość osób myśli, że piękny ogród to iglaki, trawa i ew. trochę kwiatków
Warzywny ogród też można pięknie skomponować