Sałata -odmiany,uprawa,wymagania,problemy cz.1-
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sałata -odmiany
Na ziemi z Kronena macie datę pakowania. W ubiegłym roku tego pilnowałem. Na innych może też jest.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Wysiewam do kupionej w ubiegłym roku ziemi z Pasłęka i na razie wszystko ok.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
W tamtym roku dostałam nasiona mieszanki sałaty siewnej na cięte listki. Byłam z niej bardzo zadowolona. Nie dość ,że zdobiła warzywniak, to jeszcze była smaczna. Były tam listki jasno zielone ,zielone, czerwone listki gładkie i listki z postrzępionymi brzegami. Polecam. Praktycznie jadłam ją przez cały sezon.
Teraz czekam z Franchi Sementi na nasiona sałat, między innymi na mieszankę sałaty na cięte listki i na 3mieszankę sałaty baby . Mam ją zamiar posiać do skrzynki,a potem, wiosną do gruntu
Asia
Teraz czekam z Franchi Sementi na nasiona sałat, między innymi na mieszankę sałaty na cięte listki i na 3mieszankę sałaty baby . Mam ją zamiar posiać do skrzynki,a potem, wiosną do gruntu
Asia
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Jedno pytanko do Was: czy ktoś z Was miał sałatę łodygową? Znalazłam w jednym sklepie z firmy Polan sałatę łodygową Karola... I zastanawiam się nad tą ciekawostką ;)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
jeżeli są to nasiona inaczej zwane "głąbiki krakowskie" to..... hmmm... jeżeli lubisz "głąbiki"
środek z kapustnych/ kalarepa ... to wypróbuj, sałata jest łagodniejsza pod warunkiem że zetniesz w miarę szybko, później drewnieje i robi się ostra. Kiedyś jako ciekawostkę siałam.

pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Agulka11
Tak Edytko
- to dokładnie to - regionalna nazwa głąbiki krakowskie.
No to w takim wypadku wypróbuję
- Dzięki śliczne za info 

No to w takim wypadku wypróbuję

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Agulko to może jednak poczytaj o niej, to sałata szparagowa, Lactuca sativa var. asparagina też się jej przyglądałam, głąbiki to ja jednak wolę brokułowe, ale może warto spróbować http://translate.google.pl/translate?hl ... CEgQ7gEwBQ
Uprawiałam kiedyś tą sałatę, fajna jako ciekawostka w ogródku, sama się łatwo rozsiewa listki też skubałam do sałatek. Jest na jej temat artykuł w Haśle Ogrodniczym. Moja była właśnie taka czerwonawa, lekko gorzka w smaku.
Chyba też poszukam nasion.
Chyba też poszukam nasion.
- Agulka11
monika - głąbiki brokułowe? - tzn chodzi Ci o ogonki brokułów czy tak roślinka się nazywa? Sałatę tą kupię chociaż właśnie po to, żeby spróbować.
Ja jak królik jestem - wszystko co zielone i podejdzie pod moje kubki smakowe jest ok ;)
aria - ja ją znalazłam tutaj
Ja jak królik jestem - wszystko co zielone i podejdzie pod moje kubki smakowe jest ok ;)
aria - ja ją znalazłam tutaj
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
aria jak się nią zainteresowałam to najpierw znalazłam artykuł w haśle, ale tam o goryczce ani słowa, potem zaczęłam drążyć co to za warzywko i mnie goryczka zniechęciła, ale zawsze mozna spróbować
...
Agulka to nie odmiana
wszystkie łodygi brokuła, ta gruba też, uwielbiam, chociaż wiem, że większość osób wywala
...
Agulka to nie odmiana

Agulka, dziękuję.
Moniko, głąbiki krakowskie są mniej gorzkie od rukoli.
Moniko, głąbiki krakowskie są mniej gorzkie od rukoli.
właśnie dlatego nie lubię rukoli 
a wracjąc do sałat...miałam w zeszłym roku jakąś cudowną, i nie wiem co to,
luźne główki, sałata jakby liściowa ale nie do końca, trochę krucha trochę masłowa, liście karbowane, kolor zielony..nic sobie nie zostawiłam, ani opakowania ani nasion i nawet nie pamiętam gdzie kupiłam..
Tak mi chodzi Lidl po głowie, czy ktoś kupował jakieś nasiona sałaty w Lidlu w zeszłym roku? co tam były za odmiany?

a wracjąc do sałat...miałam w zeszłym roku jakąś cudowną, i nie wiem co to,

Tak mi chodzi Lidl po głowie, czy ktoś kupował jakieś nasiona sałaty w Lidlu w zeszłym roku? co tam były za odmiany?
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
W zeszłym roku jako wczesną sałatę masłową miałam Syrenę - duża i smaczna oraz kupioną z Vilmorinu sałatę masłową czerwoną: Meraviglia delle quattro stagioni. Też duża i smaczna, chociaż miała ślad goryczki, ale nie jest cała czerwona, tylko końcówki listków. Na Syrenie pisze, że nie wybija w pęd kwiatowy, ale w końcu i ona wybiła
. No nic, listki poobrywałam i też były smaczne. W połowie sierpnia posiałam obie na rozsadę w szklarni i potem wsadzałam tam między paprykami, lub zamiast (jak papryka nie owocowała, to wyrywałam). Duże już nie urosły, ale miałam swoją sałatę do listopada
. W tym roku posieję na początku sierpnia
. No i oczywiście mam nasiona Kozuli i będę je próbować
. Agulko, ja tak jak ty uwielbiam sałatę, bez żadnych dodatków, tak prosto z wody. A chciałam jeszcze dodać, że sałata ma praktycznie zero kalorii, mnóstwo błonnika i w dodatku polepsza trawienie. Wspaniałe warzywo dla odchudzających się, ale nie jeden listek, tylko duużo więcej
.

- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Mam podobnie.Też należę do" królikowatych" i każda sałata w każdej ilości pod każdą postacią jest przeze mnie pożerana.
Kozulkowe 10 nasionek właśnie już wyłazi w doniczkach.
Kozulkowe 10 nasionek właśnie już wyłazi w doniczkach.

pozdrawiam
Alicja
Alicja
Hej!
Chciałam w tym roku uprawiać cykorię. Proszę o radę jaka odmiana najlepiej nadaje się na uprawę w szklarni (nieogrzewanej niestety) a jaka do gruntu, oraz kiedy najlepiej zacząć wysiew na domowym parapecie?
Chciałam w tym roku uprawiać cykorię. Proszę o radę jaka odmiana najlepiej nadaje się na uprawę w szklarni (nieogrzewanej niestety) a jaka do gruntu, oraz kiedy najlepiej zacząć wysiew na domowym parapecie?