Dokumenty wymagane do budowy garażu blaszanego

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dokumenty wymagane do budowy garażu blaszanego

Post »

Nie wiem o co Ci chodzi w tym pytaniu :roll: .
Uściślij problem.
Pozdrawiam.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Janowo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 wrz 2012, o 08:12

Post »

Mam działek 40 a czysto rolną i chciałbym coś z nią zrobić to znaczy postawić tam dom czy też budynek gospodarczy i jak to zacząć. działka jest przy drodze polnej nie ma dostępu do prądu ani wody ale media są w pobliżu. Dzięki za pomoc
MagdalenaKCh
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

na pewno trzeba udać się do urzędu do wydziału architektury i budownictwa i zapytać o wypis z planu przestrzennego dla Twojej działki ( o ile jest). jeśli chcesz to podaj mi gdzie znajduje sie Twoja działka to pomogę Ci to sprawdzić. :)
Janowo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 wrz 2012, o 08:12

Post »

planu na pewno nie ma mogę wystąpić o zabudowę siedliskową albo złożyć wniosek i czekać ze przystąpią do jego opracowania
MagdalenaKCh
500p
500p

Post »

to trzeba wystąpić o wydanie decyzji o warunkach zabudowy dla Twojego terenu,

wiem ze na takim terenie istnieje możliwość zabudowy ale z ukierunkowaniem się na produkcję rolną (teoretycznie :) ), chyba że jest dodatkowo obwarowana jakimis przepisami
Awatar użytkownika
Ewa58
100p
100p
Od: 3 kwie 2012, o 22:12

Post »

Mój znajomy na działce budowlanej postawił domek, altanę o wymiarach 25 m2 na zgłoszenie. Planuje rozbudowę do 35 m2. Chce też ustawić blaszak.
Pytanie.
1.Czy w aktualnym stanie 25 m2 może ustawić blaszak?
2. Czy po rozbudowie do 35m2 może ustawić blaszak?
Oczywiście po zgłoszeniu.
Bardzo proszę fachowców o odpowiedź.
Pozdrawiam Ewa i Władek
Nasze fotki
Kwiaty 2012
MagdalenaKCh
500p
500p

Post »

ad 1. Może postawić altanę do 25m2 i blaszak do 25m2 (ale tylko wtedy gdy nazwany zostanie budynkiem gospodarczym w zgłoszeniu) ale tylko wtedy gdy działka ma powyżej 1000m2.
ad 2. Nie można rozbudować bo to już podchodzi pod pozwolenie na budowę, chyba że budynek pełnić będzie funkcję obiektu gospodarczego związanego z produkcją rolną i uzupełniającą zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej.
Powyższe budowy wymagają zgłoszenia.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

ostatnia szansa pisze:Chcemy na działce postawić garaż blaszany z przeznaczeniem na potrzeby gospodarcze działki. Jest to działka budowlana na terenie wiejskim o powierzchni 40 arów. Nie ma na niej żadnego budynku, a więc miejsca gdzie można trzymać motyki...wiadra....skrzynki... . Nie ma też gdzie się schronić podczas nagłego deszczu.
Wymyśliliśmy z mężem, aby wylać płytę betonową o odpowiednich wymiarach, a następnie zakupić gotowy blaszany garaż, który na niej zamontują. Czy potrzebne jest na to jakieś pozwolenie? Jeśli tak, to jakie?
DarekRz pisze:Ja jestem architektem (...) i udzielę ci porady od A do Z.
Po pierwsze - skoro to działka budowlana, to masz prawo zbudować na niej parterowy budynek gospodarczy o powierzchni 25 m2 przy obowiązkowym zgłoszeniu. ........
1) - zgłoszenie parterowego budynku gospodarczego/garażu, o pow. do 25 m2/35 m2 w zależności jak wyżej, posadowionego na płycie betonowej, należy zachować odległości od granic ścianą z otworami okiennymi/drzwiowymi 4 m , ścianą bez otworów min. 3 m, od granicy z drogą radzę odsunąć min. na 6 m aby uniknąć czepiania się urzędników o opinię z gminy na temat linii zabudowy ...
Stało się! Blaszak stoi :heja Dziękuję wszystkim za rady które ułatwiły dotarcie do celu.
Obrazek
Jeszcze "cieplutki". Sąsiad wyszedł w pole ok. godz. 9:00 i stwierdził, ze budynek budowany nocą jak dawniej Kościoły :;230 . Firma zajechała i od 7:45 do 8:45 postawiła na gotowo jak zamek z klocków ;:333 . Pozostały tylko ślady kół na trawniku (tyle padało, a nie było kłopotów z wjazdem).
Płyta wylana była 4 maja.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
budy75
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sie 2013, o 23:16

Post »

Cześć wszystkim,
mam pytanie, czy potrzebuje mieć pozwolenie na budowę, jeżeli posiadam gotowy projekt garażu do 20 m kw powierzchni, projekt został kupiony z biura tego projektowego Reklamę usunęłam. bab..., o parametrach:
powierzchnia: 21,0 m2, Kubatura:72,9 m3, Kąt nachylenia dachu: 21°, Wysokość do kalenicy:3,7 m.

czy można zorganizować ekipę i samemu wybudować tak mały obiekt?
z góry dzięki za pomoc
MagdalenaKCh
500p
500p

Post »

Najlepiej zgłosić to do urzędu nazywając budynkiem gospodarczym, inaczej jeśli budujesz garaż musisz uzyskać pozwolenie na budowę.
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

DarekRz pisze:Ja jestem architektem niepoczątkującym :wink: i udzielę ci porady od A do Z.
....
2) - zgłoszenie utwardzenia terenu na działce budowlanej, czyli waszej płyty betonowej, po czym postawienie na tej płycie blaszaka już bez żadnego zgłoszenia - trzeba tylko zamocować blaszaka do płyty w sposób nietrwały - np. na śruby dające się odkręcić. Wówczas wasz blaszak, jako nie związany trwale z gruntem, nie będzie budynkiem.
...

Aby dokonać zgłoszenia trzeba:
- udać się do powiatowego ośrodka geodezji i kartografii i kupić tam kopię mapy zasadniczej do celów opiniodawczych- najlepiej obejmującą wasza działkę i teren po 40 m naokoło (do zgłoszenia wystarcz.y) lub zrobić ksero, którą masz
- udać się do starostwa i pobrać ... oświadczenia o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane (lub ściągnąć z strony starostwa)
- zrobić sobie kopię mapy zasadniczej (xero) i na tej kopii nanieść zgłaszany budynek lub plac utwardzenia powierzchni grunty podając wymiary zewnętrzne placu lub budynku i odległości od granic działki.
- jeśli zgłaszacie budynek to dołączyć rysunki rzutu, elewacji budynku z podaniem wymiarów głównych i wysokości budynku do kalenicy. ....
W przypadku zgłoszenia utwardzenia terenu - jak wyżej, tyle, że kończycie na płycie.
:
I tego się trzymaj bo jak ten blaszak nazwiesz GARAŻEM lub BUDYNKIEM.... to pozwolenie na budowę...

Niektóre gminy - szczególnie miejskie nie lubią "blaszaków" także też radziłbym po prostu dowiedzieć się w gminie jak należy (co można postawić) nazwać obiekt (altana, domek narzędziowy), który zamierzamy postawić (dotyczy to szczególnie terenów miejskich)

-- So, 28 wrz 2013, 20:46 --
Ewa58 pisze:Mój znajomy na działce budowlanej postawił domek, altanę o wymiarach 25 m2 na zgłoszenie. Planuje rozbudowę do 35 m2. Chce też ustawić blaszak.
Pytanie.
miejska
Ewa58 pisze: 2. Czy po rozbudowie do 35m2 może ustawić blaszak?
Oczywiście po zgłoszeniu.
Bardzo proszę fachowców o odpowiedź.
wiejska - nawet jako budynki
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewa58 pisze:...Planuje rozbudowę do 35 m2. Chce też ustawić blaszak.
Pytanie.
2. Czy po rozbudowie do 35m2 może ustawić blaszak?
Max. dwie budowle na każde 5 arów.
zieslawoj
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 paź 2013, o 10:55

Post »

Witam,jestem z Jaworzna i chcę sobie postawic garaz "blaszak".Jedni piszą ze trzeba pozwolenie,inni że tylko trzeba zgłosić do urzędu miejskiego,więc juz zgłupiałem.Może mi ktoś napisać konkretnie jak to jest w Jaworznie z tymi blaszakami ?Z góry dziękuję
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
DarekRz

Post »

W Jaworznie jest tak samo jak wszędzie - jak napiszesz we wniosku, że to ma być garaż - to pozwolenie na budowę. Jak budynek gospodarczy w ramach zabudowy jednorodzinnej o powierzchni zabudowy do 25 m2 - to zgłoszenie.
matoo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 gru 2013, o 15:09
Kontakt:

Post »

To jak jest z tymi blaszakami - zgłaszać czy nie? Musze postawić taki garaż w granicy .Z tego wynika, że to jest traktowane jak każdy inny budynek. Z informacji w necie wnioskuję, że jak człowiek podejdzie do sprawy "urzędowo", to musi przejść wszystkie procedury, a większość ludzi stawia bez zastanowienia "na dziko".
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”