Uściślij problem.
Pozdrawiam.
ostatnia szansa pisze:Chcemy na działce postawić garaż blaszany z przeznaczeniem na potrzeby gospodarcze działki. Jest to działka budowlana na terenie wiejskim o powierzchni 40 arów. Nie ma na niej żadnego budynku, a więc miejsca gdzie można trzymać motyki...wiadra....skrzynki... . Nie ma też gdzie się schronić podczas nagłego deszczu.
Wymyśliliśmy z mężem, aby wylać płytę betonową o odpowiednich wymiarach, a następnie zakupić gotowy blaszany garaż, który na niej zamontują. Czy potrzebne jest na to jakieś pozwolenie? Jeśli tak, to jakie?
Stało się! Blaszak stoiDarekRz pisze:Ja jestem architektem (...) i udzielę ci porady od A do Z.
Po pierwsze - skoro to działka budowlana, to masz prawo zbudować na niej parterowy budynek gospodarczy o powierzchni 25 m2 przy obowiązkowym zgłoszeniu. ........
1) - zgłoszenie parterowego budynku gospodarczego/garażu, o pow. do 25 m2/35 m2 w zależności jak wyżej, posadowionego na płycie betonowej, należy zachować odległości od granic ścianą z otworami okiennymi/drzwiowymi 4 m , ścianą bez otworów min. 3 m, od granicy z drogą radzę odsunąć min. na 6 m aby uniknąć czepiania się urzędników o opinię z gminy na temat linii zabudowy ...
I tego się trzymaj bo jak ten blaszak nazwiesz GARAŻEM lub BUDYNKIEM.... to pozwolenie na budowę...DarekRz pisze:Ja jestem architektem niepoczątkującymi udzielę ci porady od A do Z.
....
2) - zgłoszenie utwardzenia terenu na działce budowlanej, czyli waszej płyty betonowej, po czym postawienie na tej płycie blaszaka już bez żadnego zgłoszenia - trzeba tylko zamocować blaszaka do płyty w sposób nietrwały - np. na śruby dające się odkręcić. Wówczas wasz blaszak, jako nie związany trwale z gruntem, nie będzie budynkiem.
...
Aby dokonać zgłoszenia trzeba:
- udać się do powiatowego ośrodka geodezji i kartografii i kupić tam kopię mapy zasadniczej do celów opiniodawczych- najlepiej obejmującą wasza działkę i teren po 40 m naokoło (do zgłoszenia wystarcz.y) lub zrobić ksero, którą masz
- udać się do starostwa i pobrać ... oświadczenia o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane (lub ściągnąć z strony starostwa)
- zrobić sobie kopię mapy zasadniczej (xero) i na tej kopii nanieść zgłaszany budynek lub plac utwardzenia powierzchni grunty podając wymiary zewnętrzne placu lub budynku i odległości od granic działki.
- jeśli zgłaszacie budynek to dołączyć rysunki rzutu, elewacji budynku z podaniem wymiarów głównych i wysokości budynku do kalenicy. ....
W przypadku zgłoszenia utwardzenia terenu - jak wyżej, tyle, że kończycie na płycie.
:
miejskaEwa58 pisze:Mój znajomy na działce budowlanej postawił domek, altanę o wymiarach 25 m2 na zgłoszenie. Planuje rozbudowę do 35 m2. Chce też ustawić blaszak.
Pytanie.
1.Czy w aktualnym stanie 25 m2 może ustawić blaszak?
wiejska - nawet jako budynkiEwa58 pisze: 2. Czy po rozbudowie do 35m2 może ustawić blaszak?
Oczywiście po zgłoszeniu.
Bardzo proszę fachowców o odpowiedź.
Max. dwie budowle na każde 5 arów.Ewa58 pisze:...Planuje rozbudowę do 35 m2. Chce też ustawić blaszak.
Pytanie.
1.Czy w aktualnym stanie 25 m2 może ustawić blaszak?
2. Czy po rozbudowie do 35m2 może ustawić blaszak?