Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Post »

Krysiu , taki chlebuś to i ja na suszkę podjadam. ;:7 ;:7 Tylko gdzie taki kupić. ;:oj ;:oj Gratulacje za imbir , choć smakiem gorszy ale żeby tak imponująca wielkość osiągnął, doglądania wymagał. :uszy ;:108 Nasionka w lodówce :?: :?:
Loki , Ten gatunek w Polsce prawdopodobnie wyginął , może byś przemycił kilka sztuk. :?: :wink:
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 07:45
Kontakt:

Post »

Witaj Krysiu w Nowym Roku,dużo zdrówka życzę ;:196
Relacja z uprawy imbiru pierwsza klasa ;:333 a chlebek ;:oj aż slinka leci z chęcia bym go skosztowała :wink:
Krysiu ,moze znasz przepis na chlebek przy diecie ziemniaczanej ?
Słyszałam że zawiera wiekszą ilość mąki ziemniaczanej .Po roku gotowania mogę stwierdzić, że to najgorsza dieta jaką znam ;:131
Pozdrawiam :wit
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu, zdjęcia, które zrobiłaś są niesamowite, mają swój niepowtarzalny urok. Imbir, chlebek itd., kiedy Ty kobieto na to wszystko znajdujesz czas??? Czy Twoja doba nie jest czasami dłuższa :;230. Życzę Ci w tym nowy już roku wszystkiego najlepszego, dużo zdrowia i spełnienia wszystkiego czego duszyczka zapragnie.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Tade K ? Nawet nie wiedziałem, że w Polsce ich nie ma... U mnie w sezonie tego się uwija od groma i jeszcze trochę. Bardzo sympatyczne, choć trochę płochliwe zwierzaki. Szczególnie upodobały sobie groszek pachnący ? i urzędują maniakalnie w jego kwiatach.

Pozdrawiam!
LOKI
Cebule Kwiatowe
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 wrz 2010, o 19:20

Post »

Gdy rok stary cyfrę zmienia
Wszyscy wszystkim ślą życzenia
Przy tej pieknej sposobności
Życzę szczęścia pomyślności
Moc sukcesów wśrÓd przyrody
By być zdrowym i wciąż młodym.

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

wanda7 - Wandziu dziękuje za tak pochlebne słowa ale faktycznie jak sama wiesz można sie dochować roślinki z gołego patyka - ważne jest jedno - musi w nim drzemać choć odrobina życia i chęci współpracy.

Mirabela - Mireczko i wcale się gościom nie dziwię,że woleli chleb z Twojego wypieku - zawsze i wszędzie jeśli jest wybór to taki jem. Ja jaszcze pamietam jak moja babcia Helena piekła chleb co tydzień - ten piec specjalny, palenie w nim i zapach w czasie wyjmowania blach.
Masz sokoli wzrok , parapety mam 40-tki a w jednym pokoju podwójny.

Piotr-Sz - Piotrze wielkie dzięki.

Locutus - Jureczku jeszcze trochę pokusisz tymi zwierzakami i pojadę do Ciebie bo wiesz ... ja kocham wszystkie stworzenia ...
Przy okazji moze wreszcie ciotkę odwiedzę ... :;230

iwona0042 - Iwonko no co Ty - tak Ci tęskno do siania ?
Toż to pierwsza dekada stycznia - ciesz się wolnością a co do nasionek to najwyżej poprzeglądaj je i wrzuć do schłodzenia jeśli tego jeszcze nie zrobiłaś te które tego potrzebują.

tade k - Tadziu daj żonce przepis i z tego co o niej wiem to na pewno Ci upiecze - wystarczy tylko poprosić. Imbir z własnej uprawy w smaku jest dobry tylko dużo bardziej ostry .
Moja nasiona Szkarłatki amerykańskiej Silberstein też przechodzą stratyfikację ale w zamrażarce - informacje podają, że tak trzeba ale część nasionek zostawiłam tak na wszelki wypadek .

dotii - Dorotko diety są rożne i najczęściej narzekamy na taką do której z racji schorzenia jesteśmy zmuszeni. Ziemniaczana wcale nie jest najgorsza - uwierz mi.
Od czasu do czasu piekę chleb wg poniższego przepisu ale ostatnio najczęściej chleb typu KR-IRL tylko zmieniam troszkę proporcje pod własne potrzeby.

Chleb z dodatkiem ziemniaków i orzechów na zakwasie
Składniki :
? 270 g zakwasu (ok 160% hydracja)
? 1/2 łyżeczki drożdży
? 2 ziemniaki (ok 200 g po ugotowaniu)
? 380 g mąki pszennej (typ 480)
? 270 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
? ok. 320 g wody
? 2 łyżeczki soli
? 80 g orzechów laskowych

Krok 1.Ziemniaki gotuję a następnie widelcem ?ciapciam? je na drobniutko
Krok 2.Do miski wlewam i wrzucam wszystkie składniki ciasta i mieszam
Krok 3.Przekładam na blat i wyrabiam. Ciasto jest dosyć lepkie, dlatego czasem podsypuje mąką.
Krok 4.Wkładam do miski i odstawiam do wyrastania na 1 h.
Krok 5. Przekładam na blat i chwilę wyrabiam, formuję bochenek.
Krok 6.Przekładam do koszyczka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywam i odstawiam na kolejną godzinę aby wyrósł.
Krok 7.Po tym czasie odwracam szybko koszyczek nad blacha wyłożoną papierem do pieczenia i przekładam tam chleb. Nacinam chleb i wkładam do piekarnika.
Pieczenie: Wstawiam do nagrzanego do 240 C piekarnika i piekę 10 minut, zmniejszam do 220 i znowu 10 minut, a potem zmniejszam do 200 C i 20 minut.
Studzę na kratce.

Z tych składników wychodzi spory bochen ale można podzielić na połowę lub piec w mniejsze i zamrozić. Jeśli potrzeba więcej ziemniaków u Ciebie to można próbować dodawać więcej metodą prób.

Pewnie znasz przepis na chleb z bananów - prosty i szybki bo na sodzie... a może by tam zamienić banany na ziemniaki i zamiast dawki cukru odpowiednia ilość soli - co Ty na to ?

ilona2715 - Ilonko Kobietko niesamowity to jest chlebek a fotki ... każdy potrafi zrobić. szkoda,że mieszkasz tak daleko bo bym podrzuciła - piekąc jeden można więcej bo to ta sama robota.
Wielkie dzięki za życzenia.

Cebule Kwiatowe witam panie Januszu i dziękuję za pamięć.
Życzenia piękne i szczere więc mam nadzieję na ich spełnienie.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Na zakończenie weekendu może troszkę koloru ... jakoś po macoszemu traktowałam w ostatnim sezonie fuksje więc nadrabiam coby ... się na mnie nie obraziły.
Oto kilka z nich

Fuksja "Pegasus" o subtelnych biało-zielonych kwiatach.
Odmiana przewieszająca sie i bardzo delikatna.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Fuksja " BEACON " - stara i niezawodna odmiana
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Sadzę takie maleństwa wiosną a jesienią gdy przycinałam tą z okna po lewej do przygotowania na zimowy sen to miała tak grube pędy.Jedna mam na strychu a druga została w gruncie - zobaczymy co z tego będzie bo to stara odmiana ale domowa chociaż w łagodne zimy zawsze mi dobrze przezimowała w gruncie przykryta dodatkową pierzynką.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Krysiu , moja Ż potrafi piec (i to jak ;:224 ) , ale co do chleba to nie wiem czy zechce. Zobaczymy , może przekonam ją. :uszy Może ,,fotograficznie'' tak , ale sądząc z wyglądu były niesamowicie wypielęgnowane. Odmiany także piękne . ;:oj A gdyby jakieś ,,patyczki'' z nich ;:180 :wink:
Za nasionka trzymam kciuki , swoje też tak podzielę. :uszy
Jurku , właśnie groszek to ich żarełko i to ich ściąga. U nas klimat nie odpowiedni (za zimno) i brak wypróchniałych drzew.
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 07:45
Kontakt:

Post »

Krysiu jesteś Wielka ,dziękuje ;:196 co do orzechów , bananów ,sody niestety to odpada ,ale dzięki temu przepisowa poradzę sobie i nie będę musiała latać po Ostródzkich piekarniach , :;230 Tak ,tak właśnie tam specjalnie dla osób przy tej diecie wypiekają taki chlebuś ,tylko która piekarnia ;:oj tu jest dylemat,moja pamięć dobra ale krótka ;:306
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Na ten chleb z ziemniakami to się skuszę :D
Fusje śliczne - ja w tym roku dopiero z nimi zacznę. Mam już parę sadzonek w moim przedszkolu :D
A jak tam Twoje patyki hortensjowe?
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Krysiu piękna wizytówka ogrodu na pierwszej stronie ;:111
Ciekawy pomysł na kartki świąteczne, spróbuję na drugi rok ;:333 w tym roku robiłam aniołki
na szydełku,co okazało się bardzo pracochłonnym zajęciem...
Wypiek chleba z ziemniakami, to takie 2 w 1 ale pewnie dodatek ziemniaków sprawia, że zachowuje dłużej świeżość ?
Nie znam smaku świeżego imbiru ale ten w proszku dodałam dzisiaj na rozgrzewkę do gorącej herbaty ... ;:306
nie szło pić, takie piekące. Może za dużo dałam.
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12

Post »

Witaj Krysiu przychodzę z rewizytą...
Piękny i zadbany ogród ,woda w oczku czyściutka można się przejrzeć ;:138
Mnóstwo kwiecia i cudowne hortensje,powalające ilością i wielkością kwiatu... ;:63
Bardzo mi się podoba i lecę zwiedzać dalej :D :wit
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Oj Krysiu, bo tak mi już się chce coś siać, że aż ;:306
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Oj Krysiu! Narobiłaś mi apetytu na chleb, ale już kilka razy brałam się za zakwas i za każdym razem rezygnowałam. Ja piekę często bułeczki, a od święta chleb, ale na drożdżach.

Fuksje cudowne! Mam jedną od Ciebie i staram się jej nie zmarnować. Będę pytać, jakby co, co mam z nia robić :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Krysiu,przepiękne fuksje,moje ulubione zaraz po begoniach.Ja nie potafie chleba zrobic,nawet z automatu często wychodzi mi zakalec.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”