wanda7 - Wandziu dziękuje za tak pochlebne słowa ale faktycznie jak sama wiesz można sie dochować roślinki z gołego patyka - ważne jest jedno - musi w nim drzemać choć odrobina życia i chęci współpracy.
Mirabela - Mireczko i wcale się gościom nie dziwię,że woleli chleb z Twojego wypieku - zawsze i wszędzie jeśli jest wybór to taki jem. Ja jaszcze pamietam jak moja babcia Helena piekła chleb co tydzień - ten piec specjalny, palenie w nim i zapach w czasie wyjmowania blach.
Masz sokoli wzrok , parapety mam 40-tki a w jednym pokoju podwójny.
Piotr-Sz - Piotrze wielkie dzięki.
Locutus - Jureczku jeszcze trochę pokusisz tymi zwierzakami i pojadę do Ciebie bo wiesz ... ja kocham wszystkie stworzenia ...
Przy okazji moze wreszcie ciotkę odwiedzę ...
iwona0042 - Iwonko no co Ty - tak Ci tęskno do siania ?
Toż to pierwsza dekada stycznia - ciesz się wolnością a co do nasionek to najwyżej poprzeglądaj je i wrzuć do schłodzenia jeśli tego jeszcze nie zrobiłaś te które tego potrzebują.
tade k - Tadziu daj żonce przepis i z tego co o niej wiem to na pewno Ci upiecze - wystarczy tylko poprosić. Imbir z własnej uprawy w smaku jest dobry tylko dużo bardziej ostry .
Moja nasiona Szkarłatki amerykańskiej Silberstein też przechodzą stratyfikację ale w zamrażarce - informacje podają, że tak trzeba ale część nasionek zostawiłam tak na wszelki wypadek .
dotii - Dorotko diety są rożne i najczęściej narzekamy na taką do której z racji schorzenia jesteśmy zmuszeni. Ziemniaczana wcale nie jest najgorsza - uwierz mi.
Od czasu do czasu piekę chleb wg poniższego przepisu ale ostatnio najczęściej chleb typu KR-IRL tylko zmieniam troszkę proporcje pod własne potrzeby.
Chleb z dodatkiem ziemniaków i orzechów na zakwasie
Składniki :
? 270 g zakwasu (ok 160% hydracja)
? 1/2 łyżeczki drożdży
? 2 ziemniaki (ok 200 g po ugotowaniu)
? 380 g mąki pszennej (typ 480)
? 270 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
? ok. 320 g wody
? 2 łyżeczki soli
? 80 g orzechów laskowych
Krok 1.Ziemniaki gotuję a następnie widelcem ?ciapciam? je na drobniutko
Krok 2.Do miski wlewam i wrzucam wszystkie składniki ciasta i mieszam
Krok 3.Przekładam na blat i wyrabiam. Ciasto jest dosyć lepkie, dlatego czasem podsypuje mąką.
Krok 4.Wkładam do miski i odstawiam do wyrastania na 1 h.
Krok 5. Przekładam na blat i chwilę wyrabiam, formuję bochenek.
Krok 6.Przekładam do koszyczka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywam i odstawiam na kolejną godzinę aby wyrósł.
Krok 7.Po tym czasie odwracam szybko koszyczek nad blacha wyłożoną papierem do pieczenia i przekładam tam chleb. Nacinam chleb i wkładam do piekarnika.
Pieczenie: Wstawiam do nagrzanego do 240 C piekarnika i piekę 10 minut, zmniejszam do 220 i znowu 10 minut, a potem zmniejszam do 200 C i 20 minut.
Studzę na kratce.
Z tych składników wychodzi spory bochen ale można podzielić na połowę lub piec w mniejsze i zamrozić. Jeśli potrzeba więcej ziemniaków u Ciebie to można próbować dodawać więcej metodą prób.
Pewnie znasz przepis na chleb z bananów - prosty i szybki bo na sodzie... a może by tam zamienić banany na ziemniaki i zamiast dawki cukru odpowiednia ilość soli - co Ty na to ?
ilona2715 - Ilonko Kobietko niesamowity to jest chlebek a fotki ... każdy potrafi zrobić. szkoda,że mieszkasz tak daleko bo bym podrzuciła - piekąc jeden można więcej bo to ta sama robota.
Wielkie dzięki za życzenia.
Cebule Kwiatowe witam panie Januszu i dziękuję za pamięć.
Życzenia piękne i szczere więc mam nadzieję na ich spełnienie.
Pozdrawiam.