Studnie stare,adaptacja,obudowy itp.
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Obudowa studni
Tak, własnoręcznie na tokarce. Niestety kiepski materiał wybrałem, bo już ma kilka pęknięć - ale robi się z tego co się ma ;-)
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No tak, jak się ma odpowiednie narzędzia (np. tokarkę
) to można różne cuda tworzyć.

-
- 200p
- Od: 8 paź 2012, o 19:53
studnia rewelka świetnie dopracowana w każdym szczególe
Mój Sieraków - Zapraszam Piotr
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Stare studnie
Tak, można .... o ile nie przemarzają całkowicie.
Przy wykorzystaniu pompy ciepła oczywiście.
Pobiera się wodę z jednej i poprzez wymiennik pompy ciepła spuszcza do drugiej.
Ważne jaką mają wydajność, czy lustro wody zamarza, na jakiej jest głębokości?
Dochodzą oczywiście opory tłoczenia wody, ale sumarycznie można uzyskać
wydajność x 4.
Oznacza to że 1kWh prądu pobrany z sieci zamienia się w 4kW ciepła do ogrzewania domu i wody.
A to już jest taniej nawet niż węglem, czysto i automatycznie.
Przy wykorzystaniu pompy ciepła oczywiście.
Pobiera się wodę z jednej i poprzez wymiennik pompy ciepła spuszcza do drugiej.
Ważne jaką mają wydajność, czy lustro wody zamarza, na jakiej jest głębokości?
Dochodzą oczywiście opory tłoczenia wody, ale sumarycznie można uzyskać
wydajność x 4.
Oznacza to że 1kWh prądu pobrany z sieci zamienia się w 4kW ciepła do ogrzewania domu i wody.
A to już jest taniej nawet niż węglem, czysto i automatycznie.
Re: Stare studnie
Riko
Gdybym ja miał taki ,,skarb" na swojej działce z pewnością bym to wykorzystał do celu opisanego wcześniej (czyli ogrzewania), podobnie gdybym miał przy działce rzekę lub staw.

Gdybym ja miał taki ,,skarb" na swojej działce z pewnością bym to wykorzystał do celu opisanego wcześniej (czyli ogrzewania), podobnie gdybym miał przy działce rzekę lub staw.

Gdyby to było głosowanie na najładniej wykonaną oraz
wkomponowaną w otoczenie - wybrałbym rozwiązanie BRZOZY36.
Ja wprawdzie nie mam studni, ale po budowie został mi jeden krąg betonowy. Nikt go nie chciał zabrać. Jest wypełniony ziemią, a w nim posadzone są różne kwiaty i mini iglaki.
Jeśli pozwolisz BRZOZA36 - powieliłbym Twoją koncepcję.
wkomponowaną w otoczenie - wybrałbym rozwiązanie BRZOZY36.
Ja wprawdzie nie mam studni, ale po budowie został mi jeden krąg betonowy. Nikt go nie chciał zabrać. Jest wypełniony ziemią, a w nim posadzone są różne kwiaty i mini iglaki.
Jeśli pozwolisz BRZOZA36 - powieliłbym Twoją koncepcję.

Artur1968
Piszesz że masz krąg betonowy,to jest super materiał na studnie.
Wystarczy że po bokach przewiercisz w kręgu na wylot śrubami 2 bale lub kantówki,zrobisz daszek,pomalujesz krąg farbą zewnętrzną,wałek z okrąglaka przewiercony i włożony drut gwintowany na który nawiniesz kawałek łancucha i do tego rączka i studnia gotowa.A te kwiatki w kręgu mogą spokojnie rosnąć,będziesz miał dwa w jednym studnia+donica
Pozdrawiam Brzoza36

Piszesz że masz krąg betonowy,to jest super materiał na studnie.
Wystarczy że po bokach przewiercisz w kręgu na wylot śrubami 2 bale lub kantówki,zrobisz daszek,pomalujesz krąg farbą zewnętrzną,wałek z okrąglaka przewiercony i włożony drut gwintowany na który nawiniesz kawałek łancucha i do tego rączka i studnia gotowa.A te kwiatki w kręgu mogą spokojnie rosnąć,będziesz miał dwa w jednym studnia+donica
Pozdrawiam Brzoza36

- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Kontakt:
Macie jakieś pomysły na obudowanie kamieniami polnymi studni, z której niestety dryna nie wystaje nad powierzchnię ziemi?
Chciałabym sama to zrobić z kamieni polnych, zaprawę potrafię zrobić
mniej więcej teraz wygląda to tak (widać ją pod domem po lewej stronie), jest to stara studnia kopana z której bym chciała korzystać żeby podlewać ogród (mam druga wierconą)

Chciałabym sama to zrobić z kamieni polnych, zaprawę potrafię zrobić

mniej więcej teraz wygląda to tak (widać ją pod domem po lewej stronie), jest to stara studnia kopana z której bym chciała korzystać żeby podlewać ogród (mam druga wierconą)

- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może postawić następną drynę (wystającą ponad ziemię) i ją obłożyć kamieniami, albo z samych kamieni taką drynę wymurować.
Jednak jeśli masz zamiar korzystać z tej studni, to ja bym jednak postawiła drynę cementową i ją obłożyła (obmurowała) kamieniami.
Jednak jeśli masz zamiar korzystać z tej studni, to ja bym jednak postawiła drynę cementową i ją obłożyła (obmurowała) kamieniami.
- Natalii88
- 50p
- Od: 17 lut 2014, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Mam w planach podobną operację, ale u mnie z ziemi wystaje 25 cm kręgu. Nie mam zamiaru dodawać następnego kręgu. Studnia myślę, że ma już ponad 90 lat (pewnie jeszcze więcej) i chcę żeby wyglądała na swój szcowny wiek
. Tak właściwie to budowę zaczęłam już jesienią. Na początek wykopałam fundament głęboki na 60 cm i szeroki na 40 cm (przy powierzchni gleby było 40 cm, na dnie wykopu pod fundament było ok 45-50 cm). Nasypałam kamyczków, zalałam betonem i zostawiłam do wiosny (brak czasu). Teraz gdy mogę już wznowić pracę mam zamiar wybudować mur o szerokości ok. 40 cm i też z kamieni znalezionych na polu. Zostałam już ostrzeżona, że odpowiednie ułożenie kamieni w tak grubym murze nie bedzie łatwe i przydała by mi się ręka specjalisty do tego, ale mam plan i będę budować ją pięterkami. Poza tym i tak nie znam nikogo, kto byłby fachowcem od tradycyjnej budowy kamiennych studni
Jak skończę z tunelem foliowym to zabieram się za studnię, zrobię foty i wrzucę
Pozdrawiam
Natalii

Mam w planach podobną operację, ale u mnie z ziemi wystaje 25 cm kręgu. Nie mam zamiaru dodawać następnego kręgu. Studnia myślę, że ma już ponad 90 lat (pewnie jeszcze więcej) i chcę żeby wyglądała na swój szcowny wiek

Pozdrawiam
Natalii

Cur in gremio haremus?
Cur poenam cordi parvo damus?
Cur poenam cordi parvo damus?
- edysqa
- 200p
- Kontakt:
Natalii, masz trochę start ułatwiony bo dryna Ci wystaje
No i fundament jest 
Mnie też mówią że z kamieni to ciężko będzie zrobić tak żeby się trzymały.
Obyś się szybko z tunelem uporała
Czekam na zdjęcia 

Mnie też mówią że z kamieni to ciężko będzie zrobić tak żeby się trzymały.
Obyś się szybko z tunelem uporała

-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19

Tak mam obudowany komin od szczelnego szamba. Na wierzchu mam dopasowaną rozmiarem dużą podstawkę z dużą misą na kwiaty.
Nie widzę na zdjęciu, czy studnia ma pokrywę. To przede wszystkim! Ja bym zrobiła dookoła kręgu szerszy fundament i ułożyła na dobrą zaprawę duże kamienie.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
- edysqa
- 200p
- Kontakt:
Emilia jak bedziesz mogla to zrob jeszcze zdjecie calej obudowy ;-)