Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Ledwo żyję ...miałam dzisiaj urwanie głowy ...najpierw wspaniałych gości . Jedni odjechali , drudzy przyjechali ...w międzyczasie ciasto się ruszało drożdżowe ...wpadł szwagier z prośbą , bym mu upiekła tort na ...jutro ;:oj , bo żona jego ma 44 lata . Rychło wczas się obudził ...ale upiekłam , wyszedł wspaniały (tort , nie szwagier ).... :tan . Upiekłam też dwa drożdżowe - jeden z brzoskwiniami , a drugi z serem . Przy okazji miłego biesiadowania z gośćmi gotował się rosół z wołowiną ....niestety ...wyszła pieczeń , bo wyparowała woda .... ;:306 . Zrobię pierożki , albo uszka ....

Zbyszku...w rzeczy samej , oj , działo się w tamtych czasach , oj , działo ....mieliśmy matematyczkę ...28 letnią singelkę , która piła z nami piwo , w góralskiej karczmie , w Szczawnicy - praktycznie - była jak kumpelka .
Uwielbiałam też taki kawałek http://www.youtube.com/watch?v=ZyntV3JnxNQ i taki http://www.youtube.com/watch?v=fBf7XnXZjZ8
http://www.youtube.com/watch?v=0TgrHXa2kE0
Ejże - to Ty byłeś ancymonek ...takich lubiłam ...przebojowi ...zbuntowani , z wiatrem we włosach i ideałami ... ;:224 i ...w Pewexowskich dżinsach marki Levis ....albo z ...Odry ...ze zwykłego teksasu ;:306 .
Jadzieńko ...naprószyło i stopniało ...wczoraj padał deszcz , a dzisiaj słońce ...jak w marcu/kwietniu . Wiem , że Ty jesteś dobra w te klocki ;:196 .
Elżuniu...dziękuję serdecznie za życzenia i nawzajem .... ;:196 . Będziemy szaleć na wiosnę ....ja w czwartek chciałam zasadzić anemony i irysy żyłkowane , ale kopaczki się nie dało wbić w ziemię , bo zmarznięta na kość . Wsadziłam więc do doniczek ...a może się trochę ociepli ...to wcisnę doniczki w ziemię ...albo zadołuję w szklarence .

Agusiu...był ...co napadało w dzień - do rana już nie było śladu śniegu ...aż się strach bać ...co będzie z roślinkami , które mogą poczuć ciepełko ...a potem ściśnie mróz i po " ptokach ".

Gosia ...o takiej godzinie , to mam najlepsze sny ;:306 ...a co do drążka ...to i u Ciebie jest .... ;:306 . Doczekałaś się i masz ślicznie .

Gosiu...witam Cię bardzo serdecznie ...chlebem i solą ;:180 ...jak każe stary obyczaj ;:196 . Rozeszło się po kościach ...ale w rzeczy samej , ja nie tak łatwo daję sobie w kaszę dmuchać i wpuścić się w maliny nie pozwolę .
Takie praktyki niestety , ale stosują w dużych marketach ...niby obniżka , promocja ...a w domu patrzymy i ... :shock: i własnym oczom nie dowierzamy . Jak to , miało być w promocji , a teraz się okazuje , że zapłaciliśmy dużo więcej .
Trzeba mieć się na baczności - ja nie lubię wielkich molochów ...raczej chodzę do małych , przyjaznych sklepów , gdzie klient nie jest tzw. na marginesie i nie jest traktowany bezosobowo .
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jagodko,może smsika,bo mam koleją bezsenna noc?
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przedtem nie spałaś z wrażenia , bo czekałaś n a meble ...a teraz ...powinnaś spać , jak suseł ...chyba , że Cię co innego znów męczy ;:oj
Pozdrawiam z zaśnieżonej Małopolski ...sypie od południa drobny śnieg ...już wszystko pokrył :heja ...będzie okrywa dla roślinek ...
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

:wit No i na co mi przyszło , że zazdroszczę Wam śniegu :shock: u mnie nic a nic go nie widać , Bez ma nabrzmiałe pąki , Lilie mi wyłażą :evil: latam i okrywam bo mrozisko nadają ;:202
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

U nas też sypie od południa ,ale przy dodatnich temperaturach to za chwilę z tego śniegu będzie woda .Jesteś pracowita a wiesz ,że drożdżowego ciasta też bym zjadła .Oj trzeba coś udziałać ,gdyż mam jeszcze mak od świąt ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu ...u mnie nasypało - wciąż sypie - 20 cm śniegu ...na drzewach czapy śniegowe , wszystko pokryte białym puchem ...normalnie świat bajkowy ....niczym z "Królowej Śniegu " . Cieszy mnie , bo wszystko było bure , szare , a i choróbska się mnożą ...bo to zima - nie zima . Niech wreszcie przyjdzie ( w życiu nie tęskniłam za nią)...bo będzie mniej chorób i mniej robactwa .
Podeślę Ci tego śniegu .... ;:196

Jadzieńko...a może w okolicach -2 *C utrzyma się śnieg - teraz jest u mnie -1 *C , ale jutro pewnie w dzień będzie na + .
Zapraszam serdecznie na drożdżowe , a zwłaszcza z brzoskwiniami ...mniam , mniam ...pychotka . Ja drożdżowy mam w pół godziny - z tej miski Tuperware ...świetna rzecz . Zawijankę z makiem też robiłam , ale na święta , a ciasto na nią trochę gęściejsze , by można było rozwałkować .
Buziaczki ...prawie nocne ;:196
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Jagodka pisze:Ewuniu ...u mnie nasypało - wciąż sypie - 20 cm śniegu ...na drzewach czapy śniegowe , wszystko pokryte białym puchem ...normalnie świat bajkowy ....niczym z "Królowej Śniegu " . Cieszy mnie , bo wszystko było bure , szare , a i choróbska się mnożą ...bo to zima - nie zima . Niech wreszcie przyjdzie ( w życiu nie tęskniłam za nią)...bo będzie mniej chorób i mniej robactwa .
Podeślę Ci tego śniegu .... ;:196

Jadzieńko...a może w okolicach -2 *C utrzyma się śnieg - teraz jest u mnie -1 *C , ale jutro pewnie w dzień będzie na + .
Zapraszam serdecznie na drożdżowe , a zwłaszcza z brzoskwiniami ...mniam , mniam ...pychotka . Ja drożdżowy mam w pół godziny - z tej miski Tuperware ...świetna rzecz . Zawijankę z makiem też robiłam , ale na święta , a ciasto na nią trochę gęściejsze , by można było rozwałkować .
Buziaczki ...prawie nocne ;:196
To i ja poproszę trochę śniegu, bo u mnie deszcz ;:145 dobrej nocy i miłego tygodnia Jagódko :wit
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorciu ...i do Ciebie śnieżną dmuchawę skieruję ....niech roślinki ukochane okryje puchową pierzynką ;:196 .
Ślicznie dziękuję ...noce mam super ...a sny ... ;:224 jeszcze lepsze ...oby ten tydzień był zakręcony w zamówieniach roślinnych ...do których się przymierzam . Tobie również - z wzajemnością ...Dobrej , spokojnej nocy ...oby ranek zaskoczył Cię śniegową niespodzianką ;:196 .
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

U mnie ciepło i zielono,ale nie wiem co zastane rano.
Jagódko,moze dzisiaj dotrzymasz mi towarzystwa,nie spij prosze,pogadaj ze mna.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jagódko jak czytam miałaś ostatnio bardzo kulinarny czas, gotowanie pieczenie ;:oj Ja uwielbiam ciasto drożdżowe.... ale jakoś tak go robić nie lubię i trudno mi się przełamać..... robię je sporadycznie , i sama się zastanawiam, czemu tak rzadko, bo wychodzi pyszne i wcale nie jest trudne w robieniu.... a później znów długo się za nie nie biorę :roll: Myślę, że powodem jest to, że trzeba czekać aż wyrośnie, a ja jestem taka trochę,, w gorącej wodzie kąpana,, :roll: :;230
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu ...mogę pogadać - nie ma sprawy ...znów Cię męczyła bezsenność ...popatrz , a ja kompa oddałam we władanie synowi i ...o godz.23.- z minutami poszłam spać . U mnie śniegu mnóstwo napadało , a na drodze ślizgawka ..byłam na spacerze wieczornym - dobrze , że z siostrą - , bo co i rusz się podrywałam na lodzie .

Agusiu... ciasta drożdżowe u mnie chłopaki uwielbiają ....ja szybko robię to ciasto i nie przeszkadza mi czas jego rośnięcia ...wtedy przygotowuję - w zależności , z czym ma być - budyń , ser , jabłka , śliwki albo brzoskwinie z puszki . Potem robię kruszonkę ...a ciasto już urosło , to zabieram się za ostatni etap ...wylewanie ciasta , nakładanie " farszu " i sypanie kruszonki . Z trzech szklanek mąki pierwszy raz - z użyciem wspomnianej miski -zrobiłam dwa placki ...już ich nie ma ...Na święta piekłam sernik orzechowy , biszkopt orzechowy , z masą toffi , słońce Karaibów i zawijankę z makiem .Na Sylwestra nic nie piekłam , tylko wyciągnęłam z zamrażarki ciasta , które zostały zaraz po świętach zamrożone .
W takim tempie jeszcze nie piekłam ...drożdżowe i tort , łącznie z dekorowaniem ,a potem obiad , pranie , sprzątanie domu - jeszcze pokrywałam Sidoluxem podłogi , przyjmowałam gości w międzyczasie i oczywiście zakończyłam już o 24.05 dzień - w wannie .
Ale wiesz co , lubię być z takim natłokiem działań , bo nie myślę o głupotach ;:306 .
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Jagódko! Czytałam u Aguniady w wątku,że prawdopodobnie dysponujesz nadwyżkami jeżówki białej i różowej. jeśli to aktualne chętnie kupiłabym.U Ciebie śnieg...a u mnie dodatnia temperatura, od kilku dni pada deszcz...a rosliny szaleją.... ;:180
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

No i niestety , miałam złe przeczucia , -10 w nocy i śniegu nic a nic :evil:
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Iguś, u mnie dzisiaj -12*, ale z puchową śnieżynką, a u Ciebie?
;:196
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Że też diabli nadali mi robotę , przez ten spalony rosół ...robiłam "przymusowo " pierożki z mięsem upieczonym w rosole ;:306 ...wyszło 80 ...sztuk i jeszcze pierożki z serem się zrobiło - tak przy okazji .

Bogusiu ...będę pamiętała na wiosnę ...piszę w kajet " do zamówienia " ...u mnie śniegu sporo , wszystko okryte .

Ewuś /bina 12...użyczyła bym Ci tej śnieżnej kołderki ...ale jest mało rozciągliwa ;:306 . Myślę ,że newralgiczne punkty masz okryte .

Ewuniu/evluk ...o godz. 7.38 było -15 *C ...czapy śnieżne dalej na drzewach i wszystko jest okryte bufiastą pierzynką :tan .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”