Hippeastrum cz.3
- martam80
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: "Amarylis" - Hypeastrum cz.3
Bardzo ładny Splash.
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Ale macie piękne te hippeastra
Gratuluję.
miniulek,ja wystawiałam z doniczkami.W półcieniu.Ale dobrze jest postawić wyżej,na stoliku.Bo do ziemi włażą dżdżownice
.Cebule fajnie się podpasły(nawoziłam też) 

Gratuluję.
miniulek,ja wystawiałam z doniczkami.W półcieniu.Ale dobrze jest postawić wyżej,na stoliku.Bo do ziemi włażą dżdżownice

A ja mam trochę głupie pytanie. Po ilu dniach po posadzeniu, cebula zacznie wybijać pąki, liście , cokolwiek. Jest trzymana w pokojowej temperaturze 19-22 °C. Posadziłem ją dwa dni temu, a ja już nie mogę się jej doczekać. 

Vanitas vanitatum et omnia vanitas.
- martam80
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 16:35
Od kilku dni do kilku tygodni.
Dzięki.
Chociaż myśl o kilku tygodniach czekania mnie przeraża.

Vanitas vanitatum et omnia vanitas.
- falkenburg
- Od: 7 wrz 2009, o 23:38
Już niedługo pierwsze kwitnienie naszego H. aulicum

Kwitnie też z drugiego pędu 'Arctic Nymph'. Chyba mało udana odmiana, mało stabilna genetycznie. Kwiat powinien być biały a ma dużo różowawych przebarwień (na kwiatach z 1 pędu nie było ich tak dużo), a i z tym wypełnieniem różnie.

'Alfresco' w pełni kwitnienia i znów nas zadziwia jak z tak małej cebuli tak wielkie kwiaty i to po 5 na pędzie

i razem z 'Arctic Nymph' - kwiat z pierwszego pędu

i z kwiatem z drugiego pędu

Do kwitnienia szykuje się też NN (kupiony po okazyjnej cenie) - pewnie będzie to 'Red Lion'

Kwitnie też z drugiego pędu 'Arctic Nymph'. Chyba mało udana odmiana, mało stabilna genetycznie. Kwiat powinien być biały a ma dużo różowawych przebarwień (na kwiatach z 1 pędu nie było ich tak dużo), a i z tym wypełnieniem różnie.
'Alfresco' w pełni kwitnienia i znów nas zadziwia jak z tak małej cebuli tak wielkie kwiaty i to po 5 na pędzie
i razem z 'Arctic Nymph' - kwiat z pierwszego pędu
i z kwiatem z drugiego pędu
Do kwitnienia szykuje się też NN (kupiony po okazyjnej cenie) - pewnie będzie to 'Red Lion'
Małgorzata i Krzysztof
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
O rety, piękny ten Alfresco-tylko w rączkę i do ołtarza.Ja w tym roku dopiero zaczynam przygodę z amarylisami. Dostałam dwie cebulki i obie NN i teraz nie mogę się doczekać co z tego wyrośnie.Mam pytanie - jaka ziemia jest odpowiednia dla tych księżniczek?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
- jola1313
Piękne
Nie widziałam nigdy,na własne oczy,pełnych hipeastum.To musi być widok
.Na pewno ładniejsze niż na zdjęciach 

Nie widziałam nigdy,na własne oczy,pełnych hipeastum.To musi być widok

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Cudowne te, pełne odmiany 

- falkenburg
- Od: 7 wrz 2009, o 23:38
Tak ten 'Alfresco' ma ładny układ płatków i fajny kolorek. Ziemia jak dla innych zwartnic (Hippeastrum) - my mieszamy torf odkwaszony z piaskiem (2/3-1) i trochę skorupek jajek (źródło wapnia).georginja pisze:O rety, piękny ten Alfresco-tylko w rączkę i do ołtarza.Ja w tym roku dopiero zaczynam przygodę z amarylisami. Dostałam dwie cebulki i obie NN i teraz nie mogę się doczekać co z tego wyrośnie.Mam pytanie - jaka ziemia jest odpowiednia dla tych księżniczek?
Tak zdjęcia nie oddają ich uroku. Są znacznie ładniejsze, a i niektóre mogą pachniećjola1313 pisze:Piękne![]()
Nie widziałam nigdy,na własne oczy,pełnych hipeastum.To musi być widok. Na pewno ładniejsze niż na zdjęciach

Dziękujemy w imieniu hipkówjustus27 pisze:Cudowne te, pełne odmiany
A u nas rozwinął się oczekiwany H. aulicum
Małgorzata i Krzysztof
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Piękne, Jolu! Czy zdjęcie wiernie oddaje kolor, kwiaty są faktycznie takie ciemne i głębokie?
Pozdrawiam - BabajAGA
- jola1313
Tak,taki mają kolor.Od środka kielicha są jakby jaśniejsze smugi.
Jest to chyba stara odmiana.Mam ją od teściowej,u której są ''od zawsze''.Chętnie produkuje cebulki
Jest to chyba stara odmiana.Mam ją od teściowej,u której są ''od zawsze''.Chętnie produkuje cebulki