Rosa sericea
to tak jak poprzedni typ róży dzikiej. Jest kilka odmian róży sericea i różnią się między sobą kształtem kolców i pewnie czymś jeszcze innym.
Rosa sericea ma podłużne, duże, czerwone kolce oraz pędy są pokryte małymi kolcami - tak więc mamy tu całkowicie okolczoną róże. Liście są drobne i koperkowe, jak je nazywam. Jesienią przebarwiają się na kolorowo. Kwiaty są pojedyncze, białe z żółtym środkiem, kwitną bardzo obficie i wcześnie, tylko raz. Róża ozdobna jest z kolców - w pierwszym roku są one czerwone, lśniące, potem od grudnia zaczynają brązowieć. Róża wytwarza ozdobne, okrągłe, czerwone owoce, zwykle dość szybko opadają. Nie potrzebuje podparcia, pędy są proste i rosną do wysokości 200 cm, podczas wiatru uderzają o siebie i wtedy słychać ciekawe dźwięki.
Dość ciekawym dzieckiem tej odmiany jest Rosa cantabrigiensis - powstała w Cambridge w 1922 roku przez skrzyżowanie rosy hugonis i rosy sericea. Ta odmiana ma kwiaty cytrynowe.
Mój krzew sericea ma już kilka lat, rośnie w miejscu całkowicie nieosłoniętym i jak dotąd cięłam tylko 5 cm pędy które wymarzły.
Pędy z kolcami i pąkami:
mój krzew:
pąki ukryte między kolcami - zdjęcie zeszłoroczne:
17.04 - pierwsze pąki:
04.05 pierwszy kwiat:
kwitnące kwiaty zwabiają owady.
Owoce:
przebarwiające się liście:
czerwone młode kolce:
starsze już brązowe: