Comcia dziękuję bardzo za artykuł. Wydaje mi się jednak,że nie jest to szrotówek gdyż liście nie opadają a przebarwiają się na żółto, troszke na brzegach brązowieją ale to chyba od silnego słońca. I takie żółte liście są aż do opadnięcia. Bardziej by mi to pasowało na jakąś ozdobną odmianę ale z drugiej strony kasztanowiec został wykopany z lasu więc to mogą być prędzej jakieś zmiany genetyczne. Mam jeszcze drugiego kasztanowca odmianę Memmingeri o jasnych liściach wsadzoną w lipcu 2012. Zobaczymy co z niego wyrośnie, też miał brzegi troszkę przyschnięte ale liście nie opadały. Na zdjęciu kasztanowiec z lasu o żółtym zabarwieniu liści
Ewamaj, Pat O sumakach słyszałem,że każde uszkodzenie korzeni pobudza je do wytworzenia większej ilości odrostów, wypraktykowałem u siebie i jest to prawda. Ale łatwo się je kosi, poza tym jesienią to najpiękniejszy kolor w ogrodzie
Pat obecnie są dostępne kasztanowce o słabym wzroście , o kolorowych liściach ale i o większych wymaganiach, ale u Ciebie klimat jest bardziej odpowiedni dla nich niż w reszcie Polski więc śmiało możesz sobie takie cudo sprawić. Widziałem taką ładną odmianę chyba 'Marginata' się nazywała
Marysiu Maska Jeśli w tym roku jagoda obrodzi równie obficie jak ostatnio postaram się nie żreć jej tak łapczywie
Marysiu Amba19 Mikolina skarciła Belzebubka - uczy się od mamusi

Koty są bardzo inteligentne. U moich nic nowego Darmokot wciąż jest nie w humorze i wrzeszczy na wszystko dookoła,Emilka jest grubsza niż dłuższa i coraz bardziej z figury przypomina ropuchy, Sępik grzeczny i usłuchany, Diablik coś dziś biegał jak szalony po podwórku a Tojotka ma focha i patrzy na mnie spode łba(chyba dlatego, że na zimę oddałem ją do babci) i się do mnie nie odzywa, nie da się nawet dotknąć. Jak wróci na wiosnę to jej przejdzie.
Monikwiaty Sumak Dissecta rośnie wolniej niż zwykły octowiec więc może warto miec choć jedną roślinę
A teraz dzisiejsze obserwacje, które mi się nie podobają. Właśnie na połowę stycznia zapowiadają apogeum tegorocznej zimy (mam nadzieję że poniżej -15*C nie będzie) a tu roślinom się zachciało rosnąć : żonkile, piwonia, serduszka i klon kappadocki 'Aureum'. Poza nimi widziałem, że na topoli osice zaczynają się otwierać pąki