Kupić czy zaszczepić?

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kupić czy zaszczepić?

Post »

Czytałem że na karłowych owoce są lepszej jakości,większe i lepiej wybarwione.
A to czy smak jest lepszy czy gorszy pewnie zależy od konsumenta.
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na dość dobrej glebie Rubin już na M.7 ma przyrosty po 2,5-3m i kilka jabłek, na s. Antonówki go sobie nie wyobrażam.
Vista Belli raczej nie dostaniesz, tu pozostaje znalezienie zrazów i szczepienie. Parchata bardzo.
Pozdrawiam,

J
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

Ogrodnik88 pisze:Czytałem że na karłowych owoce są lepszej jakości,większe i lepiej wybarwione.
A to czy smak jest lepszy czy gorszy pewnie zależy od konsumenta.
No ja czytałem, również na tym forum, że wprost przeciwnie. Nawet z logicznym bardzo uzasadnieniem :D
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja jestem zwolennikiem małych drzew.
Co do jakości owoców, w przypadku małych drzew jesteś w stanie bezproblemowo przerzedzić zawiązki i co roku cieszyć się mniejszą ilością dobrze wyrośniętych = smacznych owoców. Duże drzewach prędzej czy później wejdą w przemienne owocowanie i jednego roku masz całe mnóstwo niedorostków bez smaku a następnego trochę albo wcale. Jeżeli będzie te trochę to rzeczywiście mogą być dobre w smaku.

Małe drzewa (karłowe) mają rzeczywiście większe wymagania ale przy uprawie kilku - kilkunastu drzew w ogrodzie jesteśmy w stanie te wymagania zazwyczaj spełnić.

Jeżeli jest mało miejsca i chęć do pielęgnacji to polecam małe drzewa. Jeżeli ktoś ma zbyt dużo miejsca niech sadzi co chce a jeżeli nie ma chęci do pielęgnacji to niech sadzi klony, lipy itd. Co jakiś czas pojawiają się na forum tematy: posadziłem jabłoń/"śliwkę" - co zrobić żeby nie owocowała bo się trawnik niszczy od spadających owoców itp.
Pozdrawiam,

J
x-a-e

Post »

Skoro sadzę drzewa owocowe to znaczy, że chcę aby owocowały. A z tymi małymi drzewami ( w sensie karłowymi) owocowymi, to czy nie jest tak, że mają płytki system korzeniowy i raczej wymagają stałego nawożenia i podlewania, żeby cokolwiek na nich urosło i nadawało się przy tym do jedzenia? Mało tego, zdecydowanie mniejsza niż na dużym drzewie ilość liści nie jest w stanie wytworzyć wystarczającej ilosci cukrów, żeby owoc miał właściwy smak?
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myślę że jest nieco inaczej. Przy karłowych jest większe zagęszczenie na hektar i większe plony z hektara. Tak na chłopski umysł to tak jakby każda gałąź miała własne korzenie. Droga z korzeni do liści jest b-krótka. Takie drzewka produkują owoce a nie masę drewna do kominka.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
x-a-e

Post »

W kategoriach "plonów z hektara" może i masz rację. No w kategoriach sadu przydomowego, to - tak mi się wydaje - już nie bardzo. Jakość owoców pochodzi nie tylko od korzeni, ale przede wszystkim od liści i słońca.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Właśnie o to chodzi. Przy karłowych każdy owoc jest dobrze oświetlony. Brak jest zacienionych gałęzi w środku korony.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
x-a-e

Post »

Dlatego koronę - jak za gęsta - to trzeba przeswietlić. Ale i tak podstawową "fabryką" cukrów w owocach są liście. A od cukrów zależy przede wszystkim smak owoców. Zresztą jaki był cel hodowania drzew na podkładakach karłowych: nie jakość owoców, a wygoda zbierania w sadach przemysłowych.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

To czy będą soczyste pewnie zależy też od korzeni.
Gleba chyba też ma jakiś wpływ,gdzieś czytałem że na Ukrainie ziemia jest jakaś gliniasta,ilastą i jest tam problem z wybarwieniem.
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

astone pisze: Mało tego, zdecydowanie mniejsza niż na dużym drzewie ilość liści nie jest w stanie wytworzyć wystarczającej ilosci cukrów, żeby owoc miał właściwy smak?
Na małym drzewku możesz bez problemu usunąć nadmiar owoców. Poza tym takie drzewka są już tak skonstruowane (fizjologia) że więcej asymilatów niż w dużych idzie w owoce niż w drewno.

A co do smaku, zależy on nie tylko od cukrów ale i od kwasów a w zasadzie od odpowiedniego zrównoważenia między nimi.

Wybarwienie, oprócz nasłonecznienia, najbardziej zależy od temperatury. Najkorzystniejsze są ciepłe dni i chłodne noce i z tym w południowej Ukrainie może być problem.
Pozdrawiam,

J
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”