Ogródek Gosi cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 9

Post »

Witaj Gosiu! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Naoglądałam się wspominkowych zdjęć u Ciebie...Z rysunku zmian na rabacie przed tarasem nic nie mogę wyczytać(nie te oczy...), więc nic Ci nie powiem. Natomiast zachwyciłam się kępami białych goździków - jakie to są? Jak długo kwitną?
I piwonie z przodu są piękne! Jak długo u Ciebie rosną? Świetnie im z powojnikiem i doskonale korespondują z liliowymi rh koło domu! Bardzo to ładnie wygląda.
Przy okazji przyszło mi do głowy,żeby postawić 2 duże gliniane donice w kącikach przy schodach, oczywiście z kwiatami ( np.lobelie) - co o tym sądzisz?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit

Wszystkiego Naj w Nowym Roku ;:196 Zdróweczka dużo !
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Małgosiu Najlepszego w Nowym Roku.
Śliczna ta różyczka samotna przed firletką. ;:196 :wit
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

O! Mój noworoczny post z życzeniami też wcięło (też sobie awaria porę wybrała :evil: )! To jeszcze raz najlepsze życzenia na nadchodzący rok, niech wszystko pięknie się rozwija i kwitnie, a Twój M zapałał nagłą miłością do róż i innych rabatowych :wink: !
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

asia2 pisze:a Twój M zapałał nagłą miłością do róż i innych rabatowych :wink: !
o wlasnie, to jest bardzo dobre zyczenie noworoczne ;:108 a tak powaznie, to mysle ze jak rozprawisz sie z trawa i bedzie lepiej wygladac, to wszystko na tym skorzysta tz cale otoczenie sie zmieni i przestanie Cie troche meczyc zeby rabaty poszerzac.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Gosiu, jak samopoczucie, plany weekendowe i zdrowie?
Może też poczyniłaś jakieś wczesnostyczniowe zakupy bylin lub jednorocznych? :)
U nas wczoraj był istny szał i wiosna w sercach :)
Miłego wszystkiego ogrodowego!
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja już coraz częściej myślę o założeniu nawadniania czy czegoś takiego, ale nie wiem, jak się do tego zabrać. Działki przekopywać nie zamierzam, ale z nowym rokiem trzeba będzie coś wykombinować... bo dalej tak się żyć nie da.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Witaj Gosiu :wit
wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :D
Gosiu kiedy mam te nasiona traw wysiać, czy już można :D już mnie ręce świerzbią do ziemi :D
czy trawy długo wschodzą , ale też pytań mi się nazbierało :;230 :wit
zbyszek50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2009, o 15:40

Post »

Śliczny ogród, piekne kwiaty. Mam pytanie na dwóch ostatnich zdjęciach z 13 grudnia widać piękny kwiat koloru brudnego różu jeśli można proszę o jego nazwę.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Gosiu, piękne wspomnienia pokazujesz.
Nawadnianie na pewno poprawiłoby kondycję trawnika... tylko że mając piaski można lać i lać i na końcu okaże się, że to dosyć kosztowna zabawa. Nie myślałaś Gosiu o nawiezieniu warstwy gliniastej ziemi?
Dosiego Roku!
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dwa razy zabierałam się za odpisanie na wpisy. Za każdym razem wyłączali prąd. ;:223

Jeszcze raz chcę podziękować wszystkim za życzenia.

Ewo, ja też ciesze się, że to tylko jeden dzień w roku. Jakoś nie pałam wielkim sentymentem do tego dnia. Przeciez można bawić się w każdy inny weekend.

Jagódko, czy róże na 2 pierwszych zdjęciach z ostatniej sesji?
To jest Geisha. Jestem z niej zadowolona, nie choruje za bardzo, dopiero pod koniec sierpnia złapała plamistość. Kwitnie często. Kolor pomiędzy łososiem, a pomarańczem. Srebrna bylinka to nie przetacznik, ale czyściec.
Chyba, że chodzi o inne zdjęcie.

Małgosiu, oczywiście, że jest ciemniej, ale jeśli masz okna z kilku stron to nie powinno to przeszkadzać. Mam taras od strony zachodniej. Ja się już do tego przyzwyczaiłam. No i można posiedzieć na tarasie w deszcz i kiedy świeci totalne słońce.

Asiu, ja chyba też muszę się wziąć za dietę. Zaczynam odczuwać zdecydowanie dyskomfort w noszeniu spodni. A na sylwestra jeszcze z przyjemnością pójdziesz, ale musisz odsapnąć. Ja teraz nigdzie nie pszłam, bo byłam wykończona nocami. Chyba ktoś na mnie jakąs klątwę rzucił. Od miesiąca nie przespałam ani jednej całej nocy. Non stop mnie ktoś, lub coś budzi. Np. ostatniej nocy co chwilę właczali i wyłączali światło. Przy okazji uruchamiały się różne urządzenia, co mnie już wybudzało. W dodatku jeszcze odczuwam nocą zatkany nos. To też mnie wybudza. Marzy mi się kilka takich nocy przespanych od deski do deski, ale to jest mało realne.
Z tym założeniem nawadniania, to nawet nie mam co się do niego zwracać. Jeśli sama tego nie zrobie, na pewno nie zrobi tego mój m. Albo go nie ma, albo ma swoje sprawy.
Ale trawnik mieć chce.

Maju, dziękuję za życzenia.

Justi, powiem, Ci, że akurat trawnik na tej górce jest najlepszy. To chyba kwestia ziemi. Niżej była rozwieziona ta gorsza i tam rośnie przede wszystkim mech i ta trawa rozłogowa. Musze się zając tym systemem. Może w końcu sama założę.

Izuś, rysunek jest strasznie niewyraźni, więc chyba nawet okulary by nie pomogły. Przyjedziesz zobaczysz sama.
Goździki są od Gosi Magos. To są te pachnące, które kwitną w czerwcu. Może 2-3 tygodnie. Sa fajne, bo po przekwitnięciu zostają siwe kepki.
Wiesz, że różowy i fioletowy to moje ulubione kolory. Prawie cały ogród jest w tych odcieniach. Cieszę się, że podoba Ci się moje zestawienie barw i roslin.
A pomysł z donicami z kolei mnie się podoba. Na pewno go wykorzystam.

Agatko, zdrówko na pewno się przyda. Ostatnio coś narzekam. Zresztą u nas chyba wszyscy po kolei chorują. Mam nadzieje, że u Was jest pod tym względem lepiej.

Marylko, to niestety nn.

Asiu, wystarczy, żeby zapałał miłością do prac ogrodowych, a szczególnie do założenia nowego trawnika, to już będę szczęsliwa.

Jula, też tak myślę. Dlatego tak bardzo chcę zmienić. Nawet jestem gotowa sama zacząc kosić. Teraz to nie widać, żadnego efektu. Nawet gdyby rabatki były nie wiem jak piekne. Na tle tego chwastowiska wygląda to strasznie.

Aguś, jak widać weekend zaczął się imprezowo. Własnie opuściły mnie moje przyjaciółki. Jutro prawdopodobnie idę do kina, ale na co jeszcze nie wiem. Z koleżanką mamy zdecydowac na miejscu.
Zdrowie.. mogłoby być lepiej, ale i tak jest lepiej niż tydzień temu.
Na razie zakupów nie poczyniłam, nie licząc tych grudniowych. No, ale jeszcze mamy czas

Wandziu, nie wiem, czy u Was nie zdałoby egzaminu nawadnianie kropelkowe, bo masz większość rabat i tego nie trzeba chyba zakopywać. Na pewno to ułatwiłoby życie, ile wolnego czasu bez konieczności podlewania.

Bożenko, powiem szczerze ja nie jestem specjalistką od traw. Ja w domu nic nie wysiewam, bo nic mi się nie udaje. Ostnica sama rozsiewa sie wprost do gruntu, ale inne chyba trzeba by jednak spróbowac wysiać w domu. Myślę, że jednak jeszcze za wczesnie. Tak bliżej marca, to chyba będzie bardziej odpowiedni termin.

Zbyszku, dziękuję za miłe słowa.
Roslinka, o którą pytasz to ..Zaraz znajdę. Zapomniałam nazwy.
Już mam to rutewka orlikolistna

Gosiu, akurat wodę to ma swoją ze studni,ale i tak musze nawieź lepszej ziemi, po pierwsze, żeby poprawić strukturę, a po drugie ziemia osiadła i jest ustęp pomiędzy trawnikiem a chodnikiem. Ciężko sie kosi.

Na dzień dobry

Obrazek

Mary Rose
Obrazek

Obrazek

History
Obrazek

Obrazek

Queen of Sweden
Obrazek

Home&Garden
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Przyjemny początek dnia :D Znalazłam sklep z rutewkami, chciałabym sobie kilka dokupić, bo to bardzo porządne rośliny. Ładnie rosną i niewiele wymagają :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Same piękności pokazujesz :wit
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

wanda7 pisze:Ja już coraz częściej myślę o założeniu nawadniania czy czegoś takiego, ale nie wiem, jak się do tego zabrać. Działki przekopywać nie zamierzam, ale z nowym rokiem trzeba będzie coś wykombinować... bo dalej tak się żyć nie da.
Wanda, linię kroplującą możesz rozłożyć na rabatach, lekko przykryć ściółką. Na rabatach kwiatowych i między krzewami sprawdza się doskonale.
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Gosiu różyczki śliczne, oby ładnie przezimowały, ja mam po poprzedniej zimie normalny uraz :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”