Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.1
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Według mnie to sieboldiana - tak wygląda ona u mnie w zależności od stanowiska.
Te trzy hosty są z podziału jednej matecznej;
rosnąca w pełnym słońcu - od świtu do godzin popołudniowych.

Rosnąca w półcieniu - oświetlona w godzinach 12.00 - 17.00

Rosnąca w całkowitym cieniu - promienie słońca jedyni przefiltrowane przez drzewa po godzinie 19.00( na zdjęciu są widoczne właśnie te promienie słoneczne).

Te plamy są efektem działania promieni słonecznych i wody - jakby został zlikwidowany szarawy nalot - jedynie utrzymuje się on na hoście rosnacej w całkowitym cieniu i jest ona dużo bardziej niebieska.

Rosnąca w półcieniu - oświetlona w godzinach 12.00 - 17.00

Rosnąca w całkowitym cieniu - promienie słońca jedyni przefiltrowane przez drzewa po godzinie 19.00( na zdjęciu są widoczne właśnie te promienie słoneczne).

Te plamy są efektem działania promieni słonecznych i wody - jakby został zlikwidowany szarawy nalot - jedynie utrzymuje się on na hoście rosnacej w całkowitym cieniu i jest ona dużo bardziej niebieska.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Grażynko to HOSTA „CAROL” była ukryta poza kadrem.
A oto dla ciebie trochę przesunąłem obiektyw aparatu w prawo.

Ta następna ukryta to Gold standard

A oto dla ciebie trochę przesunąłem obiektyw aparatu w prawo.

Ta następna ukryta to Gold standard

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Kontakt:
Pewnie masz rację Andrzeju,moja hosta jest bardzo podobna do Twojej seboldiany z fotki pierwszejpaco pisze:Według mnie to sieboldiana - tak wygląda ona u mnie w zależności od stanowiska.

Moja też rośnie na stanowisku słonecznym od świtu do późnych godzin popołudniowych.
Obok niej rośnie Snow Cap i już teraz wygląda fatalnie ,całe brzegi liści ma popalone słońcem

Muszę ją przesadzić i wymienić na inną inną hostę ,tylko która sobie poradzi na tak słonecznym stanowisku

Mam zamiar wymienić ją na Rainforest Sunrise tylko nie jestem pewna czy to trafny wybór

- zielono mi
- 500p
- Od: 26 maja 2008, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Kontakt:
Dziękuję Joluzielono mi pisze:Co do Rascala i Sea Thunder to nie wiem , bo ich nie posiadam . Za to mogę polecić Sum and Substance, Augusta Moon, August Beauty, Fragrand Bouquet, Invicible które u mnie całkiem dobrze radzą sobie na słońcu
Pozdrawiam Jola

Witam serdecznie.Jestem tu nowy chociaż obserwowałem to forum od jakiegoś czasu.A wszystko to dlatego , że niedawno dostałem o pewnej osoby likwidującej swój ogród 10 szt. różnych funki.Próbowałem je zidentyfikować samodzielnie, ale poddałem się
Zostały posadzone pod uroczą leszczyną chociaż to trochę tymczasowe miejsce.Myślę że wiosną przygotuje dla nich i nowych nabytków dużo więcej terenu, lub zagospodaruje to obecne ale z założeniem rozwoju.
Proszę więc Was - fachowców o pomoc.Jestem zauroczony funkiami i chciałbym znać ich nazwy żeby przyszłe zakupy nie dublowały się z już posiadanymi roślinami.
Funkia nr 1

Funkia nr2

Funkia nr3

Funkia nr4

Funkia nr5

Funkia nr6

Funkia nr7

Funkia nr8

Funkia nr9

Funkia nr10

Widok ogólny

Dziękuje i pozdrawiam
Tomek

Proszę więc Was - fachowców o pomoc.Jestem zauroczony funkiami i chciałbym znać ich nazwy żeby przyszłe zakupy nie dublowały się z już posiadanymi roślinami.
Funkia nr 1

Funkia nr2

Funkia nr3

Funkia nr4

Funkia nr5

Funkia nr6

Funkia nr7

Funkia nr8

Funkia nr9

Funkia nr10

Widok ogólny

Dziękuje i pozdrawiam
Tomek
- coccinella
- 1000p
- Od: 8 kwie 2008, o 12:42
paco - tu są zdjęcia moich funkii. Czy to są te same, co u Ciebie? chodzi mi o tą ze zdj podpisaną:
następna ukryta to Gold standard