Katalog odmian naszych dalii: dyskusje, uwagi, identyfikacja

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Katalog odmian naszych dalii: dyskusje, uwagi, identyfikacja

Post »

Nie interesują mnie uwagi do Ciebie na pw dot. innych odmian,ale konkretnie tej :!:
Skoro nie mogliśmy wcześniej znależć w necie informacji na jej temat/użyłam nazwy Silver Vedding a powinnam Silver Wedding/, to skąd Twoi adwersarze ją wzięli :?: Może wypowiedzą się w tym wątku.....
Otrzymałaś wyjaśnienie i opinię takich autorytetów jak Stanisław i Grzegorz , link ode mnie potwierdzający nazwę w THE GROWING WORLD OF DAHLIAS.Wszystko ma logiczną całość - to jeszcze mało? jakie ryzyko ?
To piękna odmiana z ciekawą historią,nie wyrodziła się uprawiana w Polce przez 30 lat/u p. Lipienia od 1978 r./
Czy oczekujesz,żebym pokazała portret i akt ślubu jej praprapradziadków......... :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p
Od: 21 lis 2012, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W dalszym ciągu mam pewne ?animozje? do katalogowania bo jest to problem ogólnoświatowy. Można na tapetę wziąć odmianę FABERŻE, według pisowni taka nazwa jest fonetyczna, natomiast FABERGE wg pisowni.
Nazwa pochodzi od nazwiska nadwornego architekta carycy Katarzyny Wielkiej. Autorem jest prof. Suchanow z Moskwy z początku 1980 r.
Do spisu odmian http://WWW.dahliaworld.co.uk należy podchodzić z rezerwą. W roku 2004 była akcja spisu odmian jakie mamy na wschodzie ? aby spis był ogólnoświatowy. Z tego co wiem dane pochodzenia były brane ?z sufitu? przez kolekcjonerów. Jeśli ktoś zerknie na te strony zobaczy ile jest nazw jednakowych, prawie po kilkanaście. Natomiast zasadnicza sprawa jest sam opis odmiany ? według światowego kodu. Pierwsza duża litera oznacza średnica kwiatu, dalej forma a ostatnie to kolory. Jeśli uznacie, że musicie znać oznaczenie napiszę. Wielkie ?wojny Daliowe? prowadzone są między autorami odmian tam jest walka wręcz.
Pozdrawiam Lipień.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Propozycja - zamiast się atakować pomińcie tą dalie w katalogu.
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Ktoś atakuje ? Ja użyłam jedynie wiedzy i argumentów związanych z tą dalią.......
Pisałam w odpowiednim wątku ............reasumując....."ręce opadają" ......poddaję się..... :;230
Deirde - dzięki ;:222 To moja ostatnia wypowiedż na ten temat..... :shock:
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30

Post »

Każdy tu mają rację i przedstawia swoje argumenty .
lanceta znalazła stronkę www gdzie jest ta odm. zamieszczona .- prawda :D
taka-sobie Nie ma wzmianki w necie i nie ma fotki jak ona wygląda.- prawda :D
Lipien Wprowadził tą starą odm. do swojej kolekcji ,nikt jej nie rozmnażał na taką skalę jak on , możliwe że uratował ją od zapomnienia i chwała mu za to . ;:215

Proponuje rozejm :D Sprawa może za jakiś czas sama się rozstrzygnie.
Za namową Deirde proponuje odłożyć sprawę odm.Silver Wedding na póżniej gdyż niebezpiecznie zabrnęła na ślepy tor, ewentualnie ją pominąć . ;:304
Sprawa nazewnictwa nigdy nie była prosta i nie będzie.Będziemy borykać się ze zgrzytami i narobimy sobie tylko wrogów .Nakręcanie się w tej trudnej i delikatnej sprawie nie jest wskazane przy starych i mało popularnych odmianach dalii . Ja odpuszczam sobie chociaż na wystawach będę ją wystawiał pod nazwą Silver Wedding ;:108
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Kontakt:

Post »

man211 pisze: Każdy tu ma swoją rację i przedstawia swoje argumenty .
Sprawa nazewnictwa nigdy nie była prosta i nie będzie.
!!!
I my tego nie rozwiążemy, jako pasjonaci i amatorzy!!!Ja swoja pasę daliową zaczynałem bez nazw dalii. Zawsze cieszyłem się jej wyglądem, kolorem, kształtem kwiatów, i to że kwitła mi przez prawie 4 miesiące na mojej działce. U mnie nazwy dalii przyszły z czasem! Były to jednak złe nazwy, lecz czy to takie ważne!. Nawet w Ogrodach Botanicznych mają złe nazwy, lub nazwy dalii nie są w stanie określić! Moja kolekcja i pasja do dalii to ZABAWA i tak ją traktuję! Cieszę się jak dostanę nową dalię od koleżanek, kolegów,lub producentów i hurtowników! Chętnie się wymieniam z osobami, którym podobają się moje dalie! I czy to jest odmiana np 'Cornel' i taka sama dalia z nazwą 'Red King' mnie to osobiście nie przeszkadza.Nazwy( odmiany) dalii pozostawiam każdemu kolekcjonerowi pod własną rozwagę :D
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p

Post »

Lansowana jest nowa metoda przechowania kłaczy dla amatorów. Ja tylko zalecam i informuje.
Po wykopaniu karpy dzielimy na sadzonki tzn. badyl odcinamy zostawiamy bulwę z oczkiem.
Pocięte bulwy dokładnie myjemy "pierzemy".
Sporządzamy zawiesinę wodna z fungicydów przeciwgrzybowych, wybrać tańsze jak Miedzian. i zaprawiamy wg przepisu. Zaprawione kłącza zostawiamy tylko na jedną noc do obeschnięcia.
Bulwy wkładamy do woreczków foliowych zamykanych lub rękawa foliowego tak aby się nie dotykały i zwijamy jak makowiec.
Tak przygotowane wnosimy do przechowalni.
Jedna wada, że przy dużym wahaniu temperatury w przechowalni mogą się pocić.
Pozdrawiam Lipień.
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dziękujemy za tak ciekawe informacje odnośnie przechowywania karp dalii od znawcy(fachowca) tematu hodowli dalii S. Lipienia.Czy warunki(temperatura) musi być zachowana tzn 4-8 stopnie czy może być wyższa np 10-15 stopni? Mam pytanie może dziwne ,co to jest to "oczko" przy bulwie(karpie) i jak ono wygląda! Czy to początek kiełkowania nowego pędu?
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p

Post »

http://www.kwetki.ru/spisok/dahlia_keep1.htm
Strona z fotografiami do opisanej metody.
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30

Post »

No to ja dodam z tej samej strony co mój przedmówca katalog dalii zamieszczony na tej stronie.
http://kwetki.ru/dahlii.html
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dziękujemy Panu Lipieniowi za podanie adresu do strony rosyjskiej, http://www.kwetki.ru/spisok/dahlia_keep1.htm jak przechowywać karpy dalii nową metodą "prania" i dalszej obróbki. Jest na tej stronie umieszczonych 11 zdjęć, jak krok po kroku to zrobić! Może moderator umieści w wątku te zdjęcia dla szerszego grona zainteresowanych.
Również dziękuję koledze Grzegorzowi (man211) za podanie adresu strony rosyjskie do katalogu dalii. Gdzie jest pokazanych ponad 200 zdjęć odmian pięknych dalii:D
Mzimu
200p
200p
Od: 29 maja 2011, o 20:50

Post »

Do jakiej polskiej grupy należy dalia, która po angielsku kategoryzowana jest jako 'waterlily' (po niemiecku podobnie: 'Seerosen')? W innych angielskich źródłach jest określenie Semi-Dinnerplate Dahlia.
Pozdrowienia,
Gośka
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

To dalie grzybieniaste (od grzybienia wodnego).
"Semi-dinnerplate" - ciekawie brzmi, nie spotkałam jeszcze ;:173 ;:oj
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Mzimu
200p
200p
Od: 29 maja 2011, o 20:50

Post »

O, dzięki. Mogę tak opisać w katalogu? Chciałam dodać swój skromny wkład z odmianą Firepot, której tam jeszcze nie ma.
Pozdrowienia,
Gośka
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p

Post »

Proszę nie róbcie "zamieszania" wymieniona grupa według budowy kwiatu ma już określenie:
- po niemiecku - zgoda
- po czesku - lekninovki
- po polsku - kameliowe

dla przykładu - Cameo, Charles de Gaulle, Geerlings Cupido, Hapet, Red Sea, Le Castel, Moray Susan itp. (http://www.dahlie.net )
Pozdrawiam Lipień
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”