Oberżyna /bakłażan,psianka podłużna (Solanum melongena) - uprawy z rozsady cz.1
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady
Marzec - kwiecień to trochę późno bo oberżyna długo wschodzi i w początkowej fazie wzrostu wolno rośnie i ma długi okres wegetacji.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
może ja też spróbuje wcześniej , ale muszę pozyskać nasiona najpierw
:D:D jakie polecacie .?

pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
marzec kwiecień to zdecydowanie za późno, połowa lutego i to pod warunkiem że będziesz nasiona trzymał na kaloryferze lub w okolicy innego źródła ciepła. 

pozdrawiam
Edyta
Edyta
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
A, ja mam pytanie do Asi - Pelasi.., kiedy wysiewała swojego chińskiego bakłażana ?
Pozdrówka Asiulka
Pozdrówka Asiulka

pozdrawiam, Anita
Na pierwszej stronie tego wątku jest link do artykułu z Hasła Ogrodniczego i są podane terminy wysiewu. Oczywiście trzeba też wziąć poprawkę na warunki jakie możemy zapewnić rozsadzie, zalecenia dotyczą upraw towarowych.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Witaj NitkaNITKA pisze:A, ja mam pytanie do Asi - Pelasi.., kiedy wysiewała swojego chińskiego bakłażana ?
Pozdrówka Asiulka

Oberżynki wysiewałam tak jak paprykę,wcześniej niż pomidory... tak gdzieś na początku marca. Tylko ,że moje rosły w gruncie ..a sadziłam je do gruntu pod koniec maja...też tak jak parykę.
Asia
Edit znalazłam w swoich wątkach...siałam dokladnie 8 marca

- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też uważam, że jeszcze za wcześniej siać bakłażany, do gruntu sadzimy nie wcześniej jak w drugiej połowie maja, za bardzo wybiegną do tego czasu ... ale poeksperymentować zawsze można
Na pewno nie będę więcej mieć odmiany Black Beauty, nie odpowiada mi kształt owoców i to, że krzak jest taki ... krzaczasty

Na pewno nie będę więcej mieć odmiany Black Beauty, nie odpowiada mi kształt owoców i to, że krzak jest taki ... krzaczasty

[/quote]
a powiedz mi jaka odmianę być poleciła.?

a powiedz mi jaka odmianę być poleciła.?
pozdrawiam Tomasz
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Tomek nie wiem, bom jestem jeszcze zielona w ogrodnictwie
Ale z tego co widziałam na FO, to chm... chyba Violetta, jak dobrze pamiętam nazwę, forumkom pięknie urodziła a owoce miały idealny (jak dla mnie) kształt, czyli żadne wypukliny, jak w przypadku Black Beauty a takie długowatę i symetryczne.

- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Dzięki AsiuPelasia pisze:Witaj NitkaNITKA pisze:A, ja mam pytanie do Asi - Pelasi.., kiedy wysiewała swojego chińskiego bakłażana ?
Pozdrówka Asiulka![]()
Oberżynki wysiewałam tak jak paprykę,wcześniej niż pomidory... tak gdzieś na początku marca. Tylko ,że moje rosły w gruncie ..a sadziłam je do gruntu pod koniec maja...też tak jak parykę.
Asia
Edit znalazłam w swoich wątkach...siałam dokladnie 8 marca

Zastanawiałam się, czy to chińskie cudo trzeba traktować jakoś inaczej, ale widzę, że nie, więc ok.

Bakłażana Violetta Lunga miałam dwa lata temu, rósł bezproblemowo i owocował całkiem dobrze. Smak zadowalający.

pozdrawiam, Anita
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Bakłażana Violetta Lunga miałam dwa lata temu, rósł bezproblemowo i owocował całkiem dobrze. Smak zadowalający.
Miałem właśnie tą odmianę i też rosła dobrze ale dostała choroby(zaczęły jej liście od dołu usychać i coraz wyżej to szło) i szybko padła.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
-
- 200p
- Od: 27 sty 2009, o 23:06
Powiedzcie mi, moi mili, co sądzicie o moim pomyśle???
Mam nasiona bakłażana Black Beauty. Nasiona, których termin, kończy mi się teraz, i których mam jeszcze sporo, a których nie chcę wywalać. Mam zamiar je wysiać, z nadzieją, że coś jeszcze się z nich wykluje. Ja już siałam 2 lata i 1 rok temu te bakłażany, ale za późno, i nie zdążyły owocować. I też długo się wykluwały. Podobno bakłażany można wysiewać od połowy stycznia, więc zrobię to dzisiaj, bo już mnie ręce swędzą. Przynajmniej kilka nasion. No i jeśli mi coś z nich wyrośnie, chciałabym je uprawiać w pojemnikach. Ja mam foliowca, ale absolutnie ich tam nie wsadzę, bo szkoda miejsca. Będą tam tylko pomidory rosły. Ta odmiana rośnie, podobno do wys. 50-60 cm, czyli nie wysokie. No i powiedzcie mi, czy jakbym z baniek 5 l na wodę, zrobiła doniczki, to w nich by mogły rosnąć??? Dałabym dobrą ziemię i nawozu naturalnego (mam kury), i cały czas o nie dbała.
Na noc mogłabym, albo nawet nieraz za dnia, gdyby trzeba było, trzymać je w foliowcu, bo mam tam takie półki metalowe zrobione i można by było ustawić lub na beczce metalowej, którą mam w środku, lub nawet między pomidorami, w tym przejściu. A jak ładna pogoda, to wypad na ogród.
Pomysł mój wziął się stąd, że będę miała znacznie mniej miejsca na warzywa i co się da, chcę uprawiać w pojemnikach/na balkonie, tak, żeby nie marnować miejsca w gruncie, na coś niepewnego.
Mam nasiona bakłażana Black Beauty. Nasiona, których termin, kończy mi się teraz, i których mam jeszcze sporo, a których nie chcę wywalać. Mam zamiar je wysiać, z nadzieją, że coś jeszcze się z nich wykluje. Ja już siałam 2 lata i 1 rok temu te bakłażany, ale za późno, i nie zdążyły owocować. I też długo się wykluwały. Podobno bakłażany można wysiewać od połowy stycznia, więc zrobię to dzisiaj, bo już mnie ręce swędzą. Przynajmniej kilka nasion. No i jeśli mi coś z nich wyrośnie, chciałabym je uprawiać w pojemnikach. Ja mam foliowca, ale absolutnie ich tam nie wsadzę, bo szkoda miejsca. Będą tam tylko pomidory rosły. Ta odmiana rośnie, podobno do wys. 50-60 cm, czyli nie wysokie. No i powiedzcie mi, czy jakbym z baniek 5 l na wodę, zrobiła doniczki, to w nich by mogły rosnąć??? Dałabym dobrą ziemię i nawozu naturalnego (mam kury), i cały czas o nie dbała.
Na noc mogłabym, albo nawet nieraz za dnia, gdyby trzeba było, trzymać je w foliowcu, bo mam tam takie półki metalowe zrobione i można by było ustawić lub na beczce metalowej, którą mam w środku, lub nawet między pomidorami, w tym przejściu. A jak ładna pogoda, to wypad na ogród.
Pomysł mój wziął się stąd, że będę miała znacznie mniej miejsca na warzywa i co się da, chcę uprawiać w pojemnikach/na balkonie, tak, żeby nie marnować miejsca w gruncie, na coś niepewnego.
Moje ozdobne z liści i kwitnące:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Bardzo ważne, żeby w donicach był odpływ dla nadmiaru wody (czyli dziury pod spodem), bo inaczej wszystko zgnije (nawet najbardziej zadbane rośliny).
pozdrawiam, Gunnar
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Nataliaada próbować zawsze można, wyjdzie/niewyjdzie będziesz bogatsza o doświadczenie.
Według mnie 5l pojemniki stanowczo za małe dla tych roślin. Fakt, krzaczki Black Beauty nie rosną wysokie, ale system korzeniowy mają dość konkretny.
Nie lepiej posadzić w gruncie jedną/dwie rośliny i zadbać o ich potrzeby, niż "męczyć" się z wnoszeniem/wynoszeniem pojemników
(zwłaszcza, że "efekty" owej uprawy mogą być różne)
Według mnie 5l pojemniki stanowczo za małe dla tych roślin. Fakt, krzaczki Black Beauty nie rosną wysokie, ale system korzeniowy mają dość konkretny.
Nie lepiej posadzić w gruncie jedną/dwie rośliny i zadbać o ich potrzeby, niż "męczyć" się z wnoszeniem/wynoszeniem pojemników

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
Moje oberżyny zaczynają kiełkować, dopiero kilka pokazało łebki. Mam nadzieję, że reszta szybko do nich dołączy.