Oberżyna /bakłażan,psianka podłużna (Solanum melongena) - uprawy z rozsady cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Oberżyna - uprawy z rozsady

Post »

Marzec - kwiecień to trochę późno bo oberżyna długo wschodzi i w początkowej fazie wzrostu wolno rośnie i ma długi okres wegetacji.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

może ja też spróbuje wcześniej , ale muszę pozyskać nasiona najpierw :D:D:D jakie polecacie .?
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

marzec kwiecień to zdecydowanie za późno, połowa lutego i to pod warunkiem że będziesz nasiona trzymał na kaloryferze lub w okolicy innego źródła ciepła. :)
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

A, ja mam pytanie do Asi - Pelasi.., kiedy wysiewała swojego chińskiego bakłażana ?
Pozdrówka Asiulka :wit
pozdrawiam, Anita
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Na pierwszej stronie tego wątku jest link do artykułu z Hasła Ogrodniczego i są podane terminy wysiewu. Oczywiście trzeba też wziąć poprawkę na warunki jakie możemy zapewnić rozsadzie, zalecenia dotyczą upraw towarowych.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

NITKA pisze:A, ja mam pytanie do Asi - Pelasi.., kiedy wysiewała swojego chińskiego bakłażana ?
Witaj Nitka :wit
Oberżynki wysiewałam tak jak paprykę,wcześniej niż pomidory... tak gdzieś na początku marca. Tylko ,że moje rosły w gruncie ..a sadziłam je do gruntu pod koniec maja...też tak jak parykę.
Asia
Edit znalazłam w swoich wątkach...siałam dokladnie 8 marca 8-)
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Też uważam, że jeszcze za wcześniej siać bakłażany, do gruntu sadzimy nie wcześniej jak w drugiej połowie maja, za bardzo wybiegną do tego czasu ... ale poeksperymentować zawsze można :wink:

Na pewno nie będę więcej mieć odmiany Black Beauty, nie odpowiada mi kształt owoców i to, że krzak jest taki ... krzaczasty :;230
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

Na pewno nie będę więcej mieć odmiany Black Beauty, nie odpowiada mi kształt owoców i to, że krzak jest taki ... krzaczasty :;230[/quote]

a powiedz mi jaka odmianę być poleciła.?
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Tomek nie wiem, bom jestem jeszcze zielona w ogrodnictwie :D Ale z tego co widziałam na FO, to chm... chyba Violetta, jak dobrze pamiętam nazwę, forumkom pięknie urodziła a owoce miały idealny (jak dla mnie) kształt, czyli żadne wypukliny, jak w przypadku Black Beauty a takie długowatę i symetryczne.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Pelasia pisze:
NITKA pisze:A, ja mam pytanie do Asi - Pelasi.., kiedy wysiewała swojego chińskiego bakłażana ?
Witaj Nitka :wit
Oberżynki wysiewałam tak jak paprykę,wcześniej niż pomidory... tak gdzieś na początku marca. Tylko ,że moje rosły w gruncie ..a sadziłam je do gruntu pod koniec maja...też tak jak parykę.
Asia
Edit znalazłam w swoich wątkach...siałam dokladnie 8 marca 8-)
Dzięki Asiu ;:196
Zastanawiałam się, czy to chińskie cudo trzeba traktować jakoś inaczej, ale widzę, że nie, więc ok. :wink:

Bakłażana Violetta Lunga miałam dwa lata temu, rósł bezproblemowo i owocował całkiem dobrze. Smak zadowalający. :wink: :D
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Bakłażana Violetta Lunga miałam dwa lata temu, rósł bezproblemowo i owocował całkiem dobrze. Smak zadowalający.

Miałem właśnie tą odmianę i też rosła dobrze ale dostała choroby(zaczęły jej liście od dołu usychać i coraz wyżej to szło) i szybko padła.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
nataliaada
200p
200p
Od: 27 sty 2009, o 23:06

Post »

Powiedzcie mi, moi mili, co sądzicie o moim pomyśle???

Mam nasiona bakłażana Black Beauty. Nasiona, których termin, kończy mi się teraz, i których mam jeszcze sporo, a których nie chcę wywalać. Mam zamiar je wysiać, z nadzieją, że coś jeszcze się z nich wykluje. Ja już siałam 2 lata i 1 rok temu te bakłażany, ale za późno, i nie zdążyły owocować. I też długo się wykluwały. Podobno bakłażany można wysiewać od połowy stycznia, więc zrobię to dzisiaj, bo już mnie ręce swędzą. Przynajmniej kilka nasion. No i jeśli mi coś z nich wyrośnie, chciałabym je uprawiać w pojemnikach. Ja mam foliowca, ale absolutnie ich tam nie wsadzę, bo szkoda miejsca. Będą tam tylko pomidory rosły. Ta odmiana rośnie, podobno do wys. 50-60 cm, czyli nie wysokie. No i powiedzcie mi, czy jakbym z baniek 5 l na wodę, zrobiła doniczki, to w nich by mogły rosnąć??? Dałabym dobrą ziemię i nawozu naturalnego (mam kury), i cały czas o nie dbała.

Na noc mogłabym, albo nawet nieraz za dnia, gdyby trzeba było, trzymać je w foliowcu, bo mam tam takie półki metalowe zrobione i można by było ustawić lub na beczce metalowej, którą mam w środku, lub nawet między pomidorami, w tym przejściu. A jak ładna pogoda, to wypad na ogród.

Pomysł mój wziął się stąd, że będę miała znacznie mniej miejsca na warzywa i co się da, chcę uprawiać w pojemnikach/na balkonie, tak, żeby nie marnować miejsca w gruncie, na coś niepewnego.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Bardzo ważne, żeby w donicach był odpływ dla nadmiaru wody (czyli dziury pod spodem), bo inaczej wszystko zgnije (nawet najbardziej zadbane rośliny).
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Nataliaada próbować zawsze można, wyjdzie/niewyjdzie będziesz bogatsza o doświadczenie.

Według mnie 5l pojemniki stanowczo za małe dla tych roślin. Fakt, krzaczki Black Beauty nie rosną wysokie, ale system korzeniowy mają dość konkretny.
Nie lepiej posadzić w gruncie jedną/dwie rośliny i zadbać o ich potrzeby, niż "męczyć" się z wnoszeniem/wynoszeniem pojemników :?: (zwłaszcza, że "efekty" owej uprawy mogą być różne)
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Moje oberżyny zaczynają kiełkować, dopiero kilka pokazało łebki. Mam nadzieję, że reszta szybko do nich dołączy.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”