Mój ogród na fotografii cz. II
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój ogród na fotografii cz. II
Witaj Bogusiu w Nowym Roku, wiosennie witam 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Bogusiu, nowy rok, to i nowe plany. Co przede wszystkim zamierzasz zrobić jako pierwszą ogrodową pracę?
- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iwonko!....
...cieszę się,ze czuc w powietrzu wiosnę.
Wandziu!witam serdecznie... oj wiele mam do zrobienia w nowym sezonie. Czeka mne w perwszej kolejności zagospdarowanie rabatki po byłym oczku pod orzechem wloskim. W związku z tym,ze jest to rabata zacieniona, a ma juz swoje jako takie sąsiedztwo roslin,których nie chcę się pozbyć, Piotr przygotował mi projekt gdzie maja się znaleźć azalie,funkie, miskant chiński ZEBRINUS, karmnik oscisty, sosny szczepione na pniu oraz jałowiec rozesłany Juniperus procumbens Nana ...a jako dodatek kamienie a przy nich macierzanka ewentualnie karmnik oscisty.
Dzisiaj mialam iść do tunelu foliowego wysiać rzodkiewkę i sałatę ,a do skrzynek trochę jednorocznych.Coś mam najzwyczajniej poświątecznego lenia... Lubię jednoroczne i wysiewam gazanie, szałwię,przypołudniki,żeniszek, aksamitki, cynie .Od Mirabelki dostalam nasionka kolkwicji, Melope, hibiskusa jednorocznego , odętki, jeżówki i jeszcze inne. Zatem będę miała co robić...część oczywiście wysieję bezpośrednio do gruntu.Pozdrawiam cieplutko!A co Ty doswiadczona ogrodniczko sądzisz o zagospodarowaniu tej rabatki takimi roslinkami.
Proszę bardzo wszystkich moich wspaniałych gości o propozycje.

Wandziu!witam serdecznie... oj wiele mam do zrobienia w nowym sezonie. Czeka mne w perwszej kolejności zagospdarowanie rabatki po byłym oczku pod orzechem wloskim. W związku z tym,ze jest to rabata zacieniona, a ma juz swoje jako takie sąsiedztwo roslin,których nie chcę się pozbyć, Piotr przygotował mi projekt gdzie maja się znaleźć azalie,funkie, miskant chiński ZEBRINUS, karmnik oscisty, sosny szczepione na pniu oraz jałowiec rozesłany Juniperus procumbens Nana ...a jako dodatek kamienie a przy nich macierzanka ewentualnie karmnik oscisty.
Dzisiaj mialam iść do tunelu foliowego wysiać rzodkiewkę i sałatę ,a do skrzynek trochę jednorocznych.Coś mam najzwyczajniej poświątecznego lenia... Lubię jednoroczne i wysiewam gazanie, szałwię,przypołudniki,żeniszek, aksamitki, cynie .Od Mirabelki dostalam nasionka kolkwicji, Melope, hibiskusa jednorocznego , odętki, jeżówki i jeszcze inne. Zatem będę miała co robić...część oczywiście wysieję bezpośrednio do gruntu.Pozdrawiam cieplutko!A co Ty doswiadczona ogrodniczko sądzisz o zagospodarowaniu tej rabatki takimi roslinkami.
Proszę bardzo wszystkich moich wspaniałych gości o propozycje.

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Właśnie wróciłem z obchodu moich włości i byłem bardzo zaskoczony tym,że mój sąsiad siał w szklarni rzodkiewkę.Mówi,że to
tak na próbę.No cóż,pogoda marcowa ale kluczy dzikich gęsi nie zauważyłem.W tym roku też mam sporo nasion kwiatów
jednorocznych m.in. titonia,gazania, nasturcja,kurzyślad,tytoń,cynia,aksamitka,kosmos.Rady nie udzielę.Ja sadzę wszystko co
mi w ręce wpadnie i tam gdzie jest wolne miejsce.Dobrego roku.
tak na próbę.No cóż,pogoda marcowa ale kluczy dzikich gęsi nie zauważyłem.W tym roku też mam sporo nasion kwiatów
jednorocznych m.in. titonia,gazania, nasturcja,kurzyślad,tytoń,cynia,aksamitka,kosmos.Rady nie udzielę.Ja sadzę wszystko co
mi w ręce wpadnie i tam gdzie jest wolne miejsce.Dobrego roku.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- bwoj54
Janku...miło mi gościć Ciebie w moich skromnych progach. Nie pozostanę dłużna ...i zaraz idę do Ciebie z rewizytą.A ja u siebie widziałam klucz dzikich gęsi w poniedziałek. Aż osłupiałam
...dodac do tego ryjace krety...to może faktycznie już po zimie.
A jeśli chodzi o rzodkiewkę i sałatę to tak na próbę...dodatkowo w tunelu foliowym przykryję agrowłókniną...ale myślę,że do -10c w folii nic im nie grozi...

A jeśli chodzi o rzodkiewkę i sałatę to tak na próbę...dodatkowo w tunelu foliowym przykryję agrowłókniną...ale myślę,że do -10c w folii nic im nie grozi...
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Miło mieć tunel. Kiedyś i ja się dorobię małego
W tym roku mam ambitne plany wybudowania wędzaka. Zaraziłam pomysłem braci, a stanie na mojej działce, bo jest na wzniesieniu i jest wprost stworzona, by powstał taki wędzak. No i oczywiście mam także zamiar siać. Skuszę się jednak na torfowe krążki takie, jak poleca Kasia (robaczek_Poznań).
Pozdrawiam Cię Bogusiu w nowym roku

Pozdrawiam Cię Bogusiu w nowym roku

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Bogusiu też przysłali mi z PNOS nasiona w większości jednorocznych, nie zrobiłam zdjęcia bo raczej nie objęłoby wszystkiego! większość z twoich mam. Nawet wczoraj przejrzałam swoje zbiory i coś mi się wydaje, że muszę kawałek nieużytku zaorać tyle tego
A dzisiaj pada śnieżek delikatny!

A dzisiaj pada śnieżek delikatny!
- bwoj54
Witaj Marysiu!Miło Cię widzieć
. U mnie dzisiaj pada co chwilę lekki deszczyk i od czasu do czasu niewinnie przedzierało się słoneczko. No i co z tego jak ja po świętach mam totalnego lenia...Muszę jutro od rana zmobilizować się...bo inaczej znowu będzie tylko planowanie...A jednorocznych dużo sieję...bo przynajmniej tam gdzie puste miejsce zostanie po stracie jakiejś roślinki ...można nimi zapełnić miejsce... i zielsko przynajmniej nie panoszy się. Przy moim areale tygodnia zabrakłoby do plewienia... 

- bwoj54
Aniu!/sweety/...rzeczywiście fajny jest taki tunel...ja mam 1/2 oryginalnego ...ale i tak sporo powierzchni 8x7m. Od marca wysiewam jednoroczne i pierwsze nowalijki.W tym roku zachęcona pogodą ...zaeksperymentuję i wysieję już jutro...Zobaczymy co z tego będzie. Tradycyjnie od 30 lat sadzę 1 maja pomidory...udaje mi się je przechować do Nowego Roku.W tej chwili przechowało mi się jeszcze kilka żółtych, sałatkowych.Aniu , Tobie też życzę samych wspanialłści w Nowym Roku! 

-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Bogusiu
Śliczny masz ogród i zwierządka .Widzę że to naprawdę Twoja pasja.
Pozdrawiam

- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Kontakt:
Bogusiu ja swój ciemiernik mam trochę dłużej , ale kwitł mi tylko raz jak go kupiłam w lutym . Potem się obraził bo go przesadziłam . Jestem mocno ciekawa co to będzie z naszymi ciemiernikami ,i kiedy rozwiną kwiatki . Nasion jednorocznych masz trochę do wysiania
, U mnie parapetów by zabrakło
Hibiskusa jednorocznego już miałam , nie zrobił na mnie dużego wrażenia ,kwiaty kwitną tylko jeden dzień , ale wszystkiego trzeba samemu spróbować . 

- bwoj54
Jadziu! / e-babcia/ ...miło mi,że do mnie przybyłaś. Zaglądaj do mnie w wolnej chwili .Zaraz idę do Ciebie z rewizytą
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Elu! Jutro zrobię fotki swojemu ciemiernikowi...Liście tak jakby przemrożone....a z ziemi wychodzą dwa pąki. Ja miałm go okrytego gałązkami świerkowymi.Kochana, gdybym miała stawiać skrzynki na parapetach to też chyba zrezygnowałabym z wysiewu...ale skoro mogę to uczynić w folii przykrywając dodatkowo agrowłókniną w przypadku zapowiadanych mrozów.Jestem jednak optymistką ...i myślę,że już tylko będziemy gościć tylko wiosnę.
Ach chcę wysiać pelargonie te tradycyjne ...Ktoregoś roku wysiałam i miałam tak dorodne, że sama byłam w szoku..
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Elu! Jutro zrobię fotki swojemu ciemiernikowi...Liście tak jakby przemrożone....a z ziemi wychodzą dwa pąki. Ja miałm go okrytego gałązkami świerkowymi.Kochana, gdybym miała stawiać skrzynki na parapetach to też chyba zrezygnowałabym z wysiewu...ale skoro mogę to uczynić w folii przykrywając dodatkowo agrowłókniną w przypadku zapowiadanych mrozów.Jestem jednak optymistką ...i myślę,że już tylko będziemy gościć tylko wiosnę.

Ach chcę wysiać pelargonie te tradycyjne ...Ktoregoś roku wysiałam i miałam tak dorodne, że sama byłam w szoku..
- abcd
- 1000p
- Kontakt:
Pelargonie z siewu ? Ciekawe ? I w jednym sezonie zakwitły ? 

- bwoj54
Tak Elu! wysiewałam w lutym do skrzynek .w związku z tym,że w paczce jest chyba 10 nasionek ...wysiałam dwie paczki i co do jednego mi wzeszły. Kiedy miały po trzy listki , przepikowałam każdą w oddzielną doniczkę i zasilałam raz w tygodniu biohumusem do roślin doniczkowych. Kwiatostany były dosłownie wielkości deserowego talerzyka...zdrowe...dorodne.
- abcd
- 1000p
- Kontakt:
Gratuluję
Ja w zeszłym roku chciałam mieć swoje surfinie ,ładnie wzeszły i rosły ale zakwitły bardzo późno a wysiewałam w lutym . Ale frajda niesamowita jak się ma coś własnego chowu