Wczoraj i dzisiaj był czas moczenia storczyków. Przy tej okazji dokładnie im się przyjrzałam
Na najnowszym przyroście Zygopetalum pojawił się nowy korzonek. Wcześniej nie wiedziałam co to. Teraz jest to oczywiste
Na Phal. violacea blue Malaysia coś się kluje. Moim zdaniem to pędzik ale gołym okiem tego nie widać takie jest jeszcze maleńkie. Ale mam nadzieję. Chociaż z korzonka też będę się cieszyć
No a na fioletowej miniaturce widać bardzo wyraźnie że pączusie niedługo się otworzą
Mi też to wygląda na pędzik ale pewność będę miała za jakiś czas
A teraz troszkę zmiana tematu. Jakiś czas temu widziałam w wątku Eweliny (3velyna) bardzo fajny higrometr. Ja co prawda już jeden mam ale postanowiłam sobie kupić taki sam jak ma Ewelina. Stwierdziłam, że będę miała higrometry na dwa okna a przy okazji zobaczę czy pokazują zbliżoną temperaturę i wilgotność. No właśnie ... Na razie wiszą razem przy szybie i pokazują podobną temperaturę ale wilgotność czasami skrajnie różną. Różnica jest od 10 do ponad 30%. Hmmm .... Nie wiem dlaczego aż takie różnice. Oczywiście nie spodziewam się że higrometry kosztujące trzydzieści kilka złotych będą jakoś super dokładne. Ale żeby aż tak ... Jestem rozczarowana
Faktycznie higrometr wadliwy, bo innej Forumowiczce też nawala, ale mnie on działa. Miał co prawda chwilę słabości, ale teraz jest ok. Nie mam porównania z innym, ale wilgotność do poziomiu 70% w szklarence wydaje mi się realna może Twój drugi coś oszukuje? A jeśli jesteś pewna, że to ten z Hamy, to może spróbuj odesłać i wymienią - o ile masz paragon
No właśnie problem jest w tym, że nie wiem, który jest bliżej prawdy jeśli chodzi o wilgotność bo temperaturę wskazują zbliżoną. Poza tym ja nie mam szklarenki. Higrometry wiszą na szybie okiennej. Naprawdę nie wiem o co chodzi ...
Myślę, że idealnym testem dla higrometrów będzie wstawienie ich do łazienki, gdy podczas kąpieli mocno podniesie się wilgotność - efekty powinny być natychmiastowe, u mnie w łazience o powierzchni 3,5m2 wzrosła do ok. 80% (prysznic, bez zaparowanego mocno lustra )
Właśnie zrobiłam test łazienkowy ;) Wydaje mi się że jednak higrometr elektroniczny jest dokładniejszy. Temperatura była prawie taka sama na obydwu higrometrach a wilgotność różniła się na początku o ponad 20 % Na elektronicznym zawsze jest wyższa.
Zdjęcie poniżej. Już po kąpieli
Gratuluję tego niby basal keiki,który zamienił się w piękny pęd kwiatowy widac dorodny-czekaja Cię kwiatuchy
Bardzo spodobała mi się ta pomyłka z OS Doritaenopsis Tzu Chiang Balm Piękna
Co do higrometrów - mam mieszane uczucia ... Ale przynajmniej temperaturę wskazują prawidłowo.
A teraz kilka zdjęć z moich kwitnień
Zakwitła pierwszym kwiatem fioletowa miniaturka
Doritaenopsis Tzu Chiang Balm w prawie pełnym rozkwicie