Zaczarowany ogród
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zaczarowany ogród
Sliczne wianki, kotki też urocze... 

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mialam dzisiaj niezly ubaw. Siedzimy z sąsiadką a moja koteczka wlazla sobie do zlewu i zrobila siusiu. Obie parsknęlyśmy śmiechem, biedny kot wystraszony, bo nie wie, co się dzieje. A my rżalyśmy jak nienormalne.
A tak sobie mamusia z córcią odpoczywają.

z tymi kociakami, moja jakiś czas temu, często stała pod łazienką i prosiła żeby jej otwierać, otwierałam ale nie patrzyłam po co ona tam chce, aż kiedyś zajrzałam, a ona włazi do wanny i siusia w odpływ, no też była komedia, pomysłowy kociak 
A tak sobie mamusia z córcią odpoczywają.

- labka1
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Sprytne kociaki...
Stroik bardzo ładny...
W jakiej kapuście? Coś czytałam o rybie...? Napisz..napisz... nie słyszałam o rybie w kapuście...
Stroik bardzo ładny...
W jakiej kapuście? Coś czytałam o rybie...? Napisz..napisz... nie słyszałam o rybie w kapuście...

- Kochammmkwiaty
- 1000p
- Od: 25 maja 2012, o 09:30
- Kontakt:
Dorotko masz przesłodkie kociaki
takie leniuszki śpiuszki
Wszystkiego dobrego na święta dużo radości i ciepła 

Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Dorka amoniaczki piekła moja babcia....musisz mi dac przepis
Ona roniła wda kółeczka jedno z dziurką ,smarowała powidłami i oprószała cukrem pudrem ....tesknie za tymi ciasteczkami 

- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Dorotko te ciasteczka to smak dieciństwa , coraz mniej osób teraz piecze w domu ciastka tłumacząc się brakiem czasu , ja pamiętam te ciasteczka w wersji posypanej cukrem,w wolnej chwili proszę podaj przepis ,chętnie skorzystam 

- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
AMONIACZKI
Podaję przepis tak, jak dostałam, ale mówię, że ja go robię od razu x 3. Ten przepis, to na kilka ciasteczek, nie opłaca się brudzić.
2 szkl. mąki
10 dag masła
10 dag cukru
wanilia (laska albo cukier)
dwa jajka
10 dag amoniaku
ewentualnie mleko lub śmietanę
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, jajka, wanilię. Zarobić ciasto nożem dodając amoniak wymieszany z kilkoma łyżkami wody. W razie potrzeby dodaję do ciasta śmietanę. Wyrobić ciasto (konsystencja ciasta jak na pierogi) Owinąć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto cieniutko rozwałkować, nakłuć widelcem i wycinać. Układać na blasze wysmarowanej masłem. Piec do zarumienienia. Kilka minut. Po wystygnięciu przełożyć do zamykanych puszek. I najlepiej przyprawić tej puszce rogi, bo inaczej długo nie postoi.
Ja ostatnio nie miałam czasu na wsadzanie do lodówki i robiłam od razu. i ... wyszły też pyszne. Nie widzę różnicy.
Podaję przepis tak, jak dostałam, ale mówię, że ja go robię od razu x 3. Ten przepis, to na kilka ciasteczek, nie opłaca się brudzić.

2 szkl. mąki
10 dag masła
10 dag cukru
wanilia (laska albo cukier)
dwa jajka
10 dag amoniaku
ewentualnie mleko lub śmietanę
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, jajka, wanilię. Zarobić ciasto nożem dodając amoniak wymieszany z kilkoma łyżkami wody. W razie potrzeby dodaję do ciasta śmietanę. Wyrobić ciasto (konsystencja ciasta jak na pierogi) Owinąć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto cieniutko rozwałkować, nakłuć widelcem i wycinać. Układać na blasze wysmarowanej masłem. Piec do zarumienienia. Kilka minut. Po wystygnięciu przełożyć do zamykanych puszek. I najlepiej przyprawić tej puszce rogi, bo inaczej długo nie postoi.

Ja ostatnio nie miałam czasu na wsadzanie do lodówki i robiłam od razu. i ... wyszły też pyszne. Nie widzę różnicy.

- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Dorota71
- Kontakt:
Ale święta. Już się śmiałam, że pójdę jajka wieszać na wierzbie. Słoneczko +10 czyli cieplutko. Boję się tylko, że przy takiej pogodzie wszystko zacznie rosnąć, puszczać paczki a w lutym przyjdzie mróz.
Zdjęcia zaraz zgram, jak się dopcham do aparatu.

Zdjęcia zaraz zgram, jak się dopcham do aparatu.

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
I juz po świętach! U nas pierwszy raz przymroziło nad ranem, bo szłam ptakom nasypać do karmnika i trawa chrzęściła, tzn była zamarznięta.
I muszę pochwalić Twoje ciasteczka! Wyszły zgrabnie! Ale chyba jakoś ten amoniak mnie zniechęca. Wiem, wiem, że mało i w ogóle, ale taka jestem wrażliwa, że i tak go czuję! I pomyślałam, że zrobię coś podobnego, ale z miętówkami i anyżkami!
I muszę pochwalić Twoje ciasteczka! Wyszły zgrabnie! Ale chyba jakoś ten amoniak mnie zniechęca. Wiem, wiem, że mało i w ogóle, ale taka jestem wrażliwa, że i tak go czuję! I pomyślałam, że zrobię coś podobnego, ale z miętówkami i anyżkami!

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
No i się nie dopchałaś do aparatu? u nas właśnie już wszystko zaczyna pączkować 

- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Dorotko! w piękny, piątkowy poranek....a może raczej przedpołudnie. Zresztą jak zwał , tak zwał...ale jest
, niebo bezchmurne, bezwietrznie....zdecydowanie ta pogoda zachęca mnie do wyjścia do ogrodu...Pozdrawiam!

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- Dorota71
- Kontakt:
- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Dorotko przeczytałam Twój wątek od A do Z. Sprawiło mi to ogromna frajdę. Masz już dojrzały ogród. Włożyłaś w niego ogrom pracy. A do tego woliery z ptaszkami, oranżeria w domu... po prostu czapki z głów.
Przeraża mnie ta "wiosna" zimą
Przeraża mnie ta "wiosna" zimą

Pozdrawiam Hala