Ślimaki - to nasz wielki problem

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p
Od: 29 sty 2008, o 08:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam. Skoro zostałem wywołany, to mnie też kilka lat temu szlag trafiał. Ale wyciągam wnioski. Wiosną zawsze wybieram dokładnie wszystkie nawet najmniejsze ślimaczki, po co mom później walczyć z plagą. A w tym roku było to do przewidzenia. Cieszę się że byłem mądrzejszy przed szkodą, dając kłam znanemu przysłowiu.
Co się tyczy walki na śmierć i życie to ja mam duże poszanowanie do wszelkiego życia i nigdy ślimaków (jak i innych stworzeń nie zbijam jak jest inne wyście). Ślimaki zawsze zbieram do wiadra i wywożę na dzikie tereny.
Pozdrawiam Hanię oraz innych forumowiczów.

Leszek.
moje wątki

"Prawo jest jak płot: lwy przeskakują, płazy ślizgają się dołem, tylko bydło zostaje."
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

"uzumaki"

Nie wiem czy to łagodna metoda ale w moim wykonaniu dopuszczalna . :evil:
Zasypuje je solą a potem do puszki na śmiecie .
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Warto także sprawdzać czy ślimaki nie schowały się przed nami pod rozłożystymi roślinami. Dawniej zastanawiałem sie dlaczego moje roślinki skalnikowe lubia usychać, aż zrozumiałem, że nie tylko upiększają skalnik, ale też są domem i pokarmem ślimaków. Warto to robić gdyż te przysłowiowe bestie czają sie wszedzie...
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Dziś trochę popadało u mnie. Po deszczu zebrałem około 30 ślimaków. Wiadomo co z nimi zrobiłem ... :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

A u mnie Sahara, a te potwory i tak znajduję, choć jakby w mniejszej liczbie. Podniosłam jednak kamień, bo coś mi się jedna dziurka na funkie, rosnącej opodal , nie podobała - i prosze - dwa golce i jakis mikroszczak - wylądowały na wakacjach w Morzu Martwym (straszne zasolenie tam występuje...), ale to mnie podłamuje, te potwory wszedzie znajda miejsce dla przetrwania, nawet na Saharze.
Awatar użytkownika
Ediii
50p
50p
Od: 12 gru 2007, o 11:03

Potworne ślimaki

Post »

Witam.
Widzę, że nie jestem sama w walce z tym diabelskim pomiotem... U mnie również plaga ślimaków. Asortyment różny i przeróżny. Z domkiem na obślizgłym cielsku i najgorsze zmory - bez skorup.... Katastrofa... Żrą wszystko co popadnie. Nawet do ogórków się dobrały....
A skąd się wzięły???????? A przychodzą małpy z wizytą .. z sąsiedniej posesji. Tam jest dżungla. Drzewa, krzewy, zielsko i one... ślimaki... Nikt tam nie mieszka więc teren zaniedbany i służy do rozmnażania wszelkiej zarazy!!!!!! Niechby sobie tam siedziały. Ale po co one lezą do mnie. No po co....
Jak z nimi walczę?????? Otóż solą. Obsypałam teren przy moim płocie solą..... I muszę powiedzie, że mniej ich przechodzi.... A te co są to zbieram...i ....też solą....
Zapędy humanitarne wobec nich u mnie nie występują!!!!! Skończyły się. Teraz z nimi walczę.
Pozdrawiam
Ediii
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tiaaa, bilans na dziś: zeżarte całkowicie funkie, fasolka, fiołki, oraz prezent od koleżanki, który został pożarty w jedną noc :cry: :evil: :x :cry: . Obgryzione częściowo tawuły, dziury nawet na jaśminowcach i forsycji. Nadgryzione brzegi pomidorów, wygryziony wierzchołek wzrostu u ciemiernika.

Nie ruszone są tylko drzewa, krzewuszki, maliny i winorośl.

Czy jest tu jeszcze ktoś o zapędach humanitarnych? :twisted: Mnie już jasna ch....ra dawno temu wzięła.
uzumaki
50p
50p
Od: 28 sty 2008, o 00:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mi tez zjadly rosnace w doniczkach funkie do golej ziemi,z 2 dalii pomponowych zostaly gole szkieleciki bez jednego listka,a lilie zjadly jakos dziwnie od gory,paki kwiatowe i mlode listki,dol lodygi zostawily.
Drugi rok te lilie beda bez kwiatow i nawet nie wiem jaki maja kolor.W zeszlym roku tez slimaki objadly czubek.
Dalie przycielam i podsialam nasturcja,zeby jakos to wygladalo.I wyglada jakos tak biednie...
Jedna funkia mi sie ostala,ta ktora trzymam na parapecie.
Tak troche juz mniej sie lituje nad szkodnikami.
Powiedzcie mi,ta woda z sola albo z octem to szybko je zabija?Czy moze one po prostu sie topia?

Czy ktos tez wie,czy sroki zywia sie slimakami?Bo jeśli zdecyduje sie na chemie,to nie chce otruc ptakow.
Sroki odwiedzaja moj ogrodek ale moze tylko wyjadaja kotu z miski a nie slimaki?
Pozdrawiam Danka
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W tym roku nie jestem humanitarna, posypałam granulki, ale dziś zauważyłam kilka dużych czarnych ślimaków.
edyta_irka
100p
100p
Od: 17 kwie 2008, o 21:49

Post »

Witam - mam na imię Edyta i jestem tu całkiem nowa ale doświadczenia w walce ze ślimakami mam ...

po 1 - w tamtym roku zastanawiałam się nad założeniem pułapek piwnych i całe szczęście, że tego nie zrobiłam ... moja znajoma tak zrobiła i chyba wszystkie ślimaki z okolicy się zleciały do jej ogródka ... nic dziwnego - darmowe chłodne piwko w upalny dzień ...

po 2 - ja jestem z gatunku odwetowców - one moje roślinki to ja nie mam litości - rozsypuję więc granulki oraz łapię ślimaczki i wrzucam do słoika i posypuje solą, żaden nie ma szans na przetrwanie ... :)
:twisted:
edyta_irka
Ogród Edyty
tamanu
50p
50p
Od: 3 cze 2008, o 12:15

Post »

Weszłam na ten wątek bo myślałam, że znajdę jakąś rozsądną radę dotyczącą ślimaków. Ale jak poczytałam wypowiedzi to ręce po prostu opadają. Czy uważacie, że sypanie na ślimaki soli to humanitarna metoda? Już nie wspomnę o innych. Czy ślimak, który jest kilkadziesiąt tysięcy razy mniejszy od człowieka jest potworem?
Taka jest natura ślimaków. Mają dobre warunki życia to się rozmnażają, mają co jeść to jedzą. A człowiek po to ma rozum i serce aby ich używał.
edyta_irka
100p
100p

Post »

Niestety takie jest życie, że musimy wybierać - czy tego chcemy czy nie.
Byłam humanitarna do pewnego momentu. W tym roku kolejna roślina została zeżarta - nie zjedzona, podgryziona, polizana - ale normalnie do ostatniego kęsa zeżarta.
Ważniejsze są dla mnie moje rośliny, biedronki i inne stworzenia. Niestety ślimakom wypowiedziałam wojnę ... wyrzucanie ich za płot to nie jest rozwiązanie .... większość z Was wie zapewne co kryje się pod pojęciem PLAGA. W tamtym roku zbierałam średnio 100 ślimaków z 300 m2 działki ... w tym roku moja humanitarność ograniczyła się do pozwolenia na szybką śmierć.
Po prostu mam dość patrzenia, że kolejna sadzonka, wysiana własnoręcznie pielęgnowana od marca została zeżarta.

Możemy być humanitarni ... pozwólmy żyć owskom, tasiemcom, ślimakom na sałacie itp.
Bądźmy humanitarny. Jak my możemy? Ano właśnie tak. :roll:
edyta_irka
Ogród Edyty
edyta_irka
100p
100p

Post »

100 ślimaków dziennie :) oczywiście ... przy jednym przejściu ....
edyta_irka
Ogród Edyty
tamanu
50p
50p
Od: 3 cze 2008, o 12:15

Post »

tamanu pisze: mają co jeść to jedzą. A człowiek po to ma rozum i serce aby ich używał.
Pozwoliłam sobie zacytować siebie ponieważ te parę słów świetnie komponuje się z artykułem, który właśnie znalazłam. Polecam przeczytać przed zastosowaniem kolejnej "humanitarnej" metody.

http://www.gardeningtipsnideas.com/2007 ... _sick.html
edyta_irka
100p
100p

Post »

Idąc tokiem rozumowania zaprezentowanym w artykule zadam pytanie - skoro ślimaczki tak łakomie lgną do piwnych pułapek to znaczy że piwo jest szkodliwe, złe itp ? Hmmmm .....
Ciekawe jaką funkcję spełniają mszyce, skoczek różany który w tym sezonie zechciał odwiedzić moje róże :) Też mam być łaskawa dla takich gości?
edyta_irka
Ogród Edyty
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”