Na zachód od Wisły

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na zachód od Wisły

Post »

ZbigniewG pisze:Iza bo w Górkach Wsch. jest Martwa Wisła (i Wisła Śmiała) , przekop jest po wschodniej stronie wyspy (Świbno)
15m od starego płotu cmentarza koczowaliśmy z namiotem na terenie ośrodka wcz. z Ziębic , teraz cmentarz zajął cały teren a w dawnej świetlicy jest kaplica cmentarna :(
No właśnie Świbno...Wstyd się przyznać, ale byłam tam tylko ze 3 razy w życiu. Chociaż jeden bardzo dał mi się we znaki. Wybraliśmy się z kuzynem do jedynego kina na wyspie czyli w Świbnie. Nawet nie pamiętam na jaki film. Tak to dawno było :roll: I niestety po seansie okazało się, że nie mamy już żadnego autobusu. I całą drogę z jednego końca wyspy na drugi przeszliśmy późnym wieczorem na pieszo ;:224
Doskonale pamiętam ten ośrodek. Już wtedy dziwiło mnie to sąsiedztwo. Spora część mojej rodziny pracowała na polu namiotowym w Sobieszewie.
Nazwy Bohnsack nigdy nie słyszałam :oops: No cóż...Człowiek całe życie się uczy.

Też lubię małe ptaszki, podobnie jak małe kwiatki. Pisałaś, że liatry Ci chorują. Te na zdjęciu prezentują się fajnie na tle śniegu. Czasem też zostawiam kwiatostany do wiosny. Jednak o dziwo siewek żadnych nie zaobserwowałam :shock:
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

tu.ja pisze:...Doskonale pamiętam ten ośrodek. Już wtedy dziwiło mnie to sąsiedztwo.:
Iza ale chyba nie z powodu naszego namiotu , zachowywaliśmy się :wink: "godnie" a jedyne szaleństwo to był zakup ćwiartki wiśniówki (za ostatni zaoszczędzony grosz) i wypicie jej z metalowego kubka w gorącym namiocie :? a wieczorem ze smutkiem i.... ;:223 odjechaliśmy autobusem zakładowym na drugi koniec polski
byliśmy już prawie dorośli po 8klasie(a może po7ej)

zarobiona na zrywaniu grochu i truskawek plus otrzymana od rodziców kasa miała wystarczyć na dwa tygodnie - wyszło 6 i jeszcze wiśniówka ;:306

Ola Arnolda posadziłem w tym roku przy trawach :D
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Olu :wink: bardzo możliwe, że to jest j. Hibernica, bardzo podobny do moich.
Te, o których pisałam u siebie, że mi się przechylały, były już bardzo wielkie.
A wewnątrz ich krzewów też takie małe ptaszki co roku mają gniazdka.
Czasami myślę, że to są kowaliki, o ile jest to prawidłowa nazwa ptaków.
Wyglądają jakoś tak wróbelkowato. :lol:
Oleńko , ;:196 Wesołych i rodzinnych świąt. :wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Iwonka ;:108 wnuczek ;:167

Ewa ;:196 Dziękuję Ci.

Iza to liatria rozmnaża się przez samosiew? Mam kilka sztuk tego kwiatu, ale żaden z nich nie kwitł rewelacyjnie, a te co chorowały w ubiegłym roku chorowały i w tym. Na działce sprzed kilku już lat, siostra miała na rabacie litrę foletową, ale ona się nie rozsiewała.

Zbyszku, a u mnie Arnoldy rosną przy niskich i średnich bylinach, w tym roku dosadziłam im do towarzystwa maleńkiego berberysa Maria i jałowca posp. Suesica (którego trochę się na szukałam - myślałby kto że to jakiś extra iglak :wink: , a i tak kupiłam przez internent).

Krysiu dziękuję Ci, W sezonie ma on trochę niebieskawe igły czy Twoje Hiberniki też tak mają?
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Olu pytałaś się o te moje zakupy świerk biały to conica,jodła koreańska i jakaś druga jodła podobna do koreanki ale gdzieś mi nazwa uleciała...
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Ewciu dziękuję Ci za info :) Wygląda na to, że kupiłaś same piękności. W ogródku rosną 3 picea conica, na razie nie wyższe niż 1 m. Miałam też kiedyś jedną na działce, ale chyba miała bardziej stożkowy kształt i równiutki - dość szczupły, jak ją wspominam to widzę niemal zieloną rakietę :D , ale też nie była za duża. Obecne są jakby mocniej przysadziste. Moim zdaniem bardzo ładnie wyglądają gdy są obsypane śniegiem.. który dzisiaj niemal całkowicie stopniał . Pozdrawiam Cię ;:58

Dziękuję wszystkim Gościom za odwiedziny wirtualnego ogródka Na zachód od Wisły :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Odwiedziny w Twoim wirtualnym ogródku to przyjemność.
Cudowne, radosne fotki! Szczególnie ta pierwsza mnie zachwyciła. Jeszcze nigdy nie spotkałam u siebie takiej zielonej żabki :(
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Olu :wink: wstawiłam u siebie moje jałowce. Zobacz, czy są podobne do Twojego.
Śliczne fotki motylków, czyżby w powietrzu czuć już wiosnę. :lol:
:wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”