Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2643
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
30. SEROWIEC Z 3 PLACKÓW /gotowany/
Ciasto : 35 dkg mąki
pół margaryny
pół szkl. cukru
1 jajko
1 żółtko
pół proszku do pieczenia
3-4 łyżki śmietany
Z tego upiec 3 placki /po około 15-20 minut/
1.20 kg sera
1.5 szkl cukru
pół masła
1 jajko
2 żółtka
1 budyń śmietankowy
pół szkl. mleka
cukier waniliowy
bakalie
Te składniki w rondlu smażyć.
Upieczone placki przełożyć średnio wystudzonym serem.
Ciasto : 35 dkg mąki
pół margaryny
pół szkl. cukru
1 jajko
1 żółtko
pół proszku do pieczenia
3-4 łyżki śmietany
Z tego upiec 3 placki /po około 15-20 minut/
1.20 kg sera
1.5 szkl cukru
pół masła
1 jajko
2 żółtka
1 budyń śmietankowy
pół szkl. mleka
cukier waniliowy
bakalie
Te składniki w rondlu smażyć.
Upieczone placki przełożyć średnio wystudzonym serem.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2643
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów



Pozdrawiam

aha- ja przepisy poprawiam tylko w ten sposob, że zwiększam na moje potrzeby proporcje. Przed pieczeniem powtórnie czytam przepis i zależnie od tego w jakiej formie chcę robić zmieniam proporcje, bo czsem w przepisie jest na małe blaszki .
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2643
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
31.TORT ORZECHOWY
Ciasto ciemne:
7 jaj
niepełna szkl cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do piecz.
Białka ubić, dodać cukier ,żółtka i resztę składników i upiec. Przekroić na pół.
Ciasto orzechowe:
25 dkg siekanych orzechów
5 białek
pół szkl cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier i resztę składników i upiec./ około 30 minut/
Masa:
1,5 szkl mleka
cukier waniliowy
5 żółtek
cukier/ niepełna szkl/
2 łyżki mąki kartoflanej
masło
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. 5 żółtek utrzeć z cukrem, mąką kartoflaną, zalać gotującym mlekiem. Wystudzone utrzeć z kostką masła.
/ na duży tort odpowiednio zwiększam ilość produktów.
Orzechy mają być siekane, nie mielone/
Ciasto ciemne:
7 jaj
niepełna szkl cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do piecz.
Białka ubić, dodać cukier ,żółtka i resztę składników i upiec. Przekroić na pół.
Ciasto orzechowe:
25 dkg siekanych orzechów
5 białek
pół szkl cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier i resztę składników i upiec./ około 30 minut/
Masa:
1,5 szkl mleka
cukier waniliowy
5 żółtek
cukier/ niepełna szkl/
2 łyżki mąki kartoflanej
masło
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. 5 żółtek utrzeć z cukrem, mąką kartoflaną, zalać gotującym mlekiem. Wystudzone utrzeć z kostką masła.
/ na duży tort odpowiednio zwiększam ilość produktów.
Orzechy mają być siekane, nie mielone/
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
Moje panie ,swięta zbliżają się wielkimi krokami.A święta bez pierników to dla mnie święta w połowie.
Co roku robię od kiedy przyszła na świat moja wnuczka,ona już mi pomaga w przystrajaniu pierniczków,a ile zabawy z tym,a zadowolenia.Jest przeszczęśliwa.Potem przez cały rok słysze : a baciu pamiętasz jak robiłyśmy pierniki na choinkę ,ale było fajnie.Tak więc w tym roku zaczynamy już pierniczenie,a przed samymi świętami będzie lukrowanie i przystrajanie.
Mam jeden sprawdzony i chętnie się z wami podzielę przepisem.
32.Pierniki świąteczne
Składniki:
5 jaj
0,5 kg cukru
1,5 kg mąki
0,5 kg miodu
0,5 kg tłuszczu
0,5 łyżki sody
1 proszek do pieczenia
5 dkg kakao
5 dkg przyprawy do pierników
zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce)
Wykonanie:
Połowę cukru rozpuścić na złoty kolor.
Resztę cukru ubić z 5 jajkami.
Gdy cukier się rozpuści- dodać tłuszcz i miód (chwilę gotować).
Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek - do tego wlać przestudzoną masę i ubite jajka.
Wszysto dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką.
Odstawić na parę dni w chłodne miejsce. Rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać foremką pierniczki. Piec w temp. 170 stopni.Nie za długo.
Po upieczeniu można je przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach w chłodnym miejscu.Te co były twarde ,zmiękną i, ja mówię dojrzeją.
Można je lukrować od razu,ale wtedy ,lukier może się polamać.Ja to robię dopiero tuż przed świętami.Lukruję,polewam czekoladą,przystrajam jak mi natchnienie pozwoli.
Co roku robię od kiedy przyszła na świat moja wnuczka,ona już mi pomaga w przystrajaniu pierniczków,a ile zabawy z tym,a zadowolenia.Jest przeszczęśliwa.Potem przez cały rok słysze : a baciu pamiętasz jak robiłyśmy pierniki na choinkę ,ale było fajnie.Tak więc w tym roku zaczynamy już pierniczenie,a przed samymi świętami będzie lukrowanie i przystrajanie.
Mam jeden sprawdzony i chętnie się z wami podzielę przepisem.
32.Pierniki świąteczne
Składniki:
5 jaj
0,5 kg cukru
1,5 kg mąki
0,5 kg miodu
0,5 kg tłuszczu
0,5 łyżki sody
1 proszek do pieczenia
5 dkg kakao
5 dkg przyprawy do pierników
zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce)
Wykonanie:
Połowę cukru rozpuścić na złoty kolor.
Resztę cukru ubić z 5 jajkami.
Gdy cukier się rozpuści- dodać tłuszcz i miód (chwilę gotować).
Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek - do tego wlać przestudzoną masę i ubite jajka.
Wszysto dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką.
Odstawić na parę dni w chłodne miejsce. Rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać foremką pierniczki. Piec w temp. 170 stopni.Nie za długo.
Po upieczeniu można je przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach w chłodnym miejscu.Te co były twarde ,zmiękną i, ja mówię dojrzeją.
Można je lukrować od razu,ale wtedy ,lukier może się polamać.Ja to robię dopiero tuż przed świętami.Lukruję,polewam czekoladą,przystrajam jak mi natchnienie pozwoli.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
- Onak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 854
- Od: 4 lip 2006, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Opolszczyzna
- Kontakt:
No to wkleję trochę moich wypróbowanych:
33. ZEBRA
Składniki:
5 jajek
2,5 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka zimnej przegotowanej wody
3/4 szklanki oleju
aromat arakowy
3 łyżki stołowe krupczatki
3 łyżki stołowe kakao
DZIAŁANIE:
1. Oddziel żółtka od białek; żółtka zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i wodą
2. Do masy dodaj mąkę tortową zmieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat i olej. Zmiksuj.
3. Ubij pianę z białek (dodaj odrobinę soli)
4. Pianę dodaj do masy mieszając drewnianą łyżką
5. Ciasto podziel na pół. Do jednej części dodać 3 łyżki krupczatki, do drugiej kakao. Miks.
6. Do blachy wlewamy na zmianę np 3 łyżki jasnej, 3 ciemnej masy itd
CZAS PIECZENIA
1h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyrośnięty garb na cieście powinien pęknąć
Ciacho
2 paczki krakersów
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru (a nawet mniej)
wiórki kokosowe
1 masło roślinne
mąka pszenna - 3 łyżki płaskie
mąka ziemniaczana - 3 łyżki czubate
Najpierw robimy budyń - 3 łyzki płaskie mąki pszennej, 3 czubate ziemniaczanej rozrabiamy w 1 szklance mleka. 2 szklanki mleka z cukrem gotujemy. Jak się zagotuje, dodajemy pozostałe mleko z mąką. Kiedy wygląda jak budyń kończymy gotowanie i studzimy.
miksujemy to z masłem roślinnym i ok 20 dag wiórek kokosowych.
Przekładamy krakersy z otrzymaną masą (pierwsza warstwa krakersy, ostatnia masa) posypujemy wiórkami albo migdałami.
Wsadzamy do lodówy. Najlepsze jest dzień po wykonaniu
czym więcej masy tym bardziej francuskie jest ;) I dla tych co nie przepadają za kokosem (jak na przykład ja ;) mam wiadomość, że jest on wyczuwalny tylko w postaci tej posypki na górze 
Wybaczcie formę, ale przepis mam w postaci jakiś zakręconych notatek. A i ja zazwyczaj robię z połowy składników a i tak wychodzą trzy warstwy.
Smacznego!!
Ciacho 2:
100dkg mąki
15dkg cukru
1/2 kostki margaryny
2 jajka
1/2 szklanki śmietany
1 proszek do pieczenia
owoce (np.śliwki)
cukier puder
Masło i cukier utrzec do białości, dodac jajka, mąkę z proszkiem oraz śmietanę. Wszytsko wyrobić na gęste ciasto, rozwałkowac i przeniesć na posmarowaną blachę wysypaną bułka tartą. Podziurkować widelcem ciasto. Na ciasto ułożyć owoce. Piec ok 1 godz, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
P.S. Nie pytajcie w ilu stopniach,, nie wiem...
SMACZNEGO!!

33. ZEBRA
Składniki:
5 jajek
2,5 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka zimnej przegotowanej wody
3/4 szklanki oleju
aromat arakowy
3 łyżki stołowe krupczatki
3 łyżki stołowe kakao
DZIAŁANIE:
1. Oddziel żółtka od białek; żółtka zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i wodą
2. Do masy dodaj mąkę tortową zmieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat i olej. Zmiksuj.
3. Ubij pianę z białek (dodaj odrobinę soli)
4. Pianę dodaj do masy mieszając drewnianą łyżką
5. Ciasto podziel na pół. Do jednej części dodać 3 łyżki krupczatki, do drugiej kakao. Miks.
6. Do blachy wlewamy na zmianę np 3 łyżki jasnej, 3 ciemnej masy itd
CZAS PIECZENIA
1h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyrośnięty garb na cieście powinien pęknąć
Ciacho
2 paczki krakersów
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru (a nawet mniej)
wiórki kokosowe
1 masło roślinne
mąka pszenna - 3 łyżki płaskie
mąka ziemniaczana - 3 łyżki czubate
Najpierw robimy budyń - 3 łyzki płaskie mąki pszennej, 3 czubate ziemniaczanej rozrabiamy w 1 szklance mleka. 2 szklanki mleka z cukrem gotujemy. Jak się zagotuje, dodajemy pozostałe mleko z mąką. Kiedy wygląda jak budyń kończymy gotowanie i studzimy.
miksujemy to z masłem roślinnym i ok 20 dag wiórek kokosowych.
Przekładamy krakersy z otrzymaną masą (pierwsza warstwa krakersy, ostatnia masa) posypujemy wiórkami albo migdałami.
Wsadzamy do lodówy. Najlepsze jest dzień po wykonaniu


Wybaczcie formę, ale przepis mam w postaci jakiś zakręconych notatek. A i ja zazwyczaj robię z połowy składników a i tak wychodzą trzy warstwy.
Smacznego!!
Ciacho 2:
100dkg mąki
15dkg cukru
1/2 kostki margaryny
2 jajka
1/2 szklanki śmietany
1 proszek do pieczenia
owoce (np.śliwki)
cukier puder
Masło i cukier utrzec do białości, dodac jajka, mąkę z proszkiem oraz śmietanę. Wszytsko wyrobić na gęste ciasto, rozwałkowac i przeniesć na posmarowaną blachę wysypaną bułka tartą. Podziurkować widelcem ciasto. Na ciasto ułożyć owoce. Piec ok 1 godz, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
P.S. Nie pytajcie w ilu stopniach,, nie wiem...



Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie

- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2643
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów

36. Masa do wafla
kostka masła
pół szkl wody
3 łyżki kakaa
1 szkl cukru
pół cukru waniliowego
Składniki zagotować przez 1 min.
Zestawić i wsypywać 25 dkg mleka w proszku/granatowe pełne dla niemowląt/i posiekane orzechy. Już nie gotować tylko szybko miksować.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6501
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
A gdzie się teraz kupuje mleko w proszku? Dawno nie widziałam w żadnym sklepie, na ogół widać różne mieszankui z kaszką, instant, smakowe i różne inne, a zwykłego, tzw. niebieskiego" nie ma 
Może w aptece?

Może w aptece?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6501
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Można nutellą, albo kaimakiem zrobionym z puszki słodzonego mleka skondensowanego. Albo w wersji bardzo ekskluzywnej z kremem - przecierem kasztanowym ("w dobrych sklepach spożywczych" parafrazując tekst reklamowy o płytach z muzyką z radia), albo z masłem orzechowym. Kiedyś robiłam też z masę z kremu budyniowego, ale to było dawno i nie pamiętam dokładnie składu i proporcji. Pewnie podobny do jakieś (waniliowej czy śmietankowej, budyniowej utartej z masłem) masy na tort.
Nela, co się wyjaśniło? Ja nadal nic nie rozumiem
Niebieskie mleko kiedyś było w każdym sklepie, a teraz nie ma w żadnym. A dlaczego - nadal nie wiem. Ani gdzie je mogę kupić, też nie wiem. A Ty wiesz? Powiedz, powiedz, proszę 
Nela, co się wyjaśniło? Ja nadal nic nie rozumiem


"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2643
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
Zbliżają się święta- poprosze o jakiś ciekawy makowiec
A ja tu daję przepis na przepyszne ciasteczka
37. CIASTECZKA ORZECHOWE
20 dkg mąki
10 dkg cukru
1 żółtko
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
10 dkg mielonych orzechów
12,5 dkg margaryny
krem Nutella
polewa czekoladowa
połówki orzechów do dekoracji
Z mąki, cukru, żółtka, tłuszczu, skórki cytryn. i mielonych orzechów zagnieść cisto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnuk rozgrzać do 175 stopniC. Wykrawać ciastka, piec około 15 minut. Wystudzić. Przełożyć Nutellą, przykryć drugim ciastkiem. Ozdobić polewą i połowką orzecha.
Najsmaczniejsze po kilku dniach.
A ja tu daję przepis na przepyszne ciasteczka
37. CIASTECZKA ORZECHOWE
20 dkg mąki
10 dkg cukru
1 żółtko
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
10 dkg mielonych orzechów
12,5 dkg margaryny
krem Nutella
polewa czekoladowa
połówki orzechów do dekoracji
Z mąki, cukru, żółtka, tłuszczu, skórki cytryn. i mielonych orzechów zagnieść cisto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnuk rozgrzać do 175 stopniC. Wykrawać ciastka, piec około 15 minut. Wystudzić. Przełożyć Nutellą, przykryć drugim ciastkiem. Ozdobić polewą i połowką orzecha.
Najsmaczniejsze po kilku dniach.