3 torebki przyprawy do piernika (ma tkie np. Kamis, i prymat)
1/2 szklanka mleka
3 płaskie łyżeczki sody
i bakalie - 2-3 szklanki - orzechy włoskie, figi i rodzinki
no i potem do przekładania powidła śliwkowe
Przed przystąpieniem do robienia ciasta przygotować sobie bakalie - orzechy włoskie rozdrobnić (np. zawinąć w szmatkę i tłuc tłuczkiem do kotletów), rodzynki przepłukać, figi pokroić w niedużą kosteczkę.
Ciasto:
Rozpuścić miód na wolnym ogniu, dodać masło niech się rozpuści razem. Odstawić
W tym czasie zrobić karmel - 2 łyżeczki cukru na jakąś malutką pateleczkę lub do garnuszka i na gaz aż się cukier rozpuści i zbrązowieje, dodać 2-3 łyżki ciepłej wody, wymieszać i na ciepło wlać to do wcześniej zrobionego miodu (część cukru może się zbrylić, ale to trudno, wlać tylko to co będzie płynne)
Teraz tę "mieszkankę" odstawić do wystygnięcia, a w tym czasie całe jajka ubić na pianę z cukrem. - odstawić.
Dalej do lekko podgrzanego mleka wsypać sodę, pomieszać - odstawić.
Do wystygniętego miodu z mlekiem dodać przyprawy, wymieszać, następnie dodawać na zmianę mąkę i ubitą pianę z jajek, pod koniec dodać mleko z sodką - będzie się robiło coraz gęściejsze (ja do pewnego momentu mieszam łyżką a jak jest już ciężko to mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta,), na końcu dodać bakalie i wymieszać.
Takie ciasto ma ok. 2 tygodni (a nawet 3) być w lodówce w jakimś emaliowanym naczyniu - może być gliniane jak jest - na wierzchu zakryte jakąś naturalną "szmateczką" i owinięte wokół nitką czy gumką.
Ciasto potem wyjęte będzie gęściejsze.
Ciasto piec w temp. 180stopni przez ok. 20 min na jakiej 2 dni przed świętami - ja piekę je w 2 częściach choć przpis mówi że piecze się w 3. Jak się upiecze na 3 razy nie trzeba już kroić. Ja jeszcze każą z moch części przekroiwam na pół jak biszkopt na tort więc mam 4 warstwy ciasta.
Przedładać powidłami, można zrobić jak się chce jedną warstwe jakiejś masy krówkowej.
Można polać czekoladą.
Dużo pisania ale naprawdę nie ma wcale tak bardzo dużo pracy,
Dziewczynki potrzebuję porady i przepisu na RURKI Z KREMEM.
Chce kupić foremki do rurek na all..ale są dwa rozmiary ;średni i xxl jakie waszym zdaniem są najlepsze i ile najlepiej kupić ;w komplecie jest 10 szt.No i bardzo bum prosiła o przepis na ciasto takie moz epółfrancuskie ,albo inne.Z francuskiem nie ma problemu ,bo jest w sklepie.Będę wdzięczna za wszystkie cenne rady
Zagnieść ciasto podzielić na 6 części . Każdą rozwałkować dość cienko .
każdy okrąg pokroić na 10 pasków . Nawijać na rurki , posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem .
Piec ok 15 minut w temp. 170- 200*C w zależności od piekarnika .
Do nałożenia bardzo dobry jest krem do Eklerów z firmy Cykoria , lub do karpatki .