Potrawy Wigilijne
Re: Potrawy Wigilijne
Ja dokładnie jak Ty Pestka, chyba firma Vtello czy jakoś tak, niebieski w wiaderku 1kg, też go dawno wyczaiłam, świetny twaróg sernikowy, bez chemii i badziewia, z resztą Raczek patrz na skład, żeby tam też tłuszczu trochę było
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
Aldonko tu u nas jest taka moda że przed świętami jest on sprzedawany ,ja nie stąd bo z lubuskiego
Moja teściowa chyba też nie używała mieszkająca w Łodzi 


Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2020
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
Dziewczyny !
Moja teściowa / Łodzianka / kupowała taki olej na rynku i pół kilo szprotek, dwie , trzy cebule, dzień odczekać i obżerać się.
Dodany do wszelkich sałatek, śledzi w istotny sposób wzbogaca smak tych potraw.
Moja teściowa / Łodzianka / kupowała taki olej na rynku i pół kilo szprotek, dwie , trzy cebule, dzień odczekać i obżerać się.
Dodany do wszelkich sałatek, śledzi w istotny sposób wzbogaca smak tych potraw.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- 200p
- Posty: 342
- Od: 8 lut 2011, o 18:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: woj łódzkie
Re: Potrawy Wigilijne
Kupuję olej rzepakowy na rynku i smażę na nim ryby i grzybowe kapelusze z cebulką, jak dla mnie pycha.
Pozdrawiam Ela
Maleńki ogródek Eli
Maleńki ogródek Eli
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5310
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
Zobaczcie ile jest maku w puszkach .........ręce opadają ..........będę melić



- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Potrawy Wigilijne
i po co ja tu weszłam?...mam mętlik w głowie
tyyyyyyle intrygujących potraw ...
miałam menu juz ustalone,a teraz...wszystko zburzone
smakowitości jest aż nadto,przepis jeden ciekawszy od drugiego i co ja teraz pocznę?
tuńczyk na brzoskwinkach....mniam
pierogi z pieca....wypróbuję pewnie w najbliższym czasie i zamroże porcjami-tylko M jada kaszankę:)
pasztety...mniam w cieście..pyszka:)
przeczytałam tylko kilka stron,czas wiać bo mętlik w głowie murowany
znając siebie i tak mi się to nie uda i wrócę tu niebawem
lecę do sklepu po kolejne składniki

miałam menu juz ustalone,a teraz...wszystko zburzone

smakowitości jest aż nadto,przepis jeden ciekawszy od drugiego i co ja teraz pocznę?

tuńczyk na brzoskwinkach....mniam
pierogi z pieca....wypróbuję pewnie w najbliższym czasie i zamroże porcjami-tylko M jada kaszankę:)
pasztety...mniam w cieście..pyszka:)
przeczytałam tylko kilka stron,czas wiać bo mętlik w głowie murowany

znając siebie i tak mi się to nie uda i wrócę tu niebawem

lecę do sklepu po kolejne składniki

Re: Potrawy Wigilijne
Mirka ja podobnie robię śledzia w pomidorach tylko dodaje rodzynki.Polecam sa dobre
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2020
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
Romka !
40 % maku
15 % bakalii
... a reszta to co ? Jestem leń. Nie chciało mi się mielić, ale nie kupiłem.
40 % maku
15 % bakalii
... a reszta to co ? Jestem leń. Nie chciało mi się mielić, ale nie kupiłem.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Posty: 7484
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Re: Potrawy Wigilijne
" CIASTECZKA z MAKIEM " - banalnie proste i szybkie do wykonania
Składniki na ok. 80 sztuk :
-50-60dag mąki
-50 dag masła
-50 dag zmielonego twarogu ( ja nie mielę , kupuje gotowy w "wiaderku" <<JANA>> )
-1 puszka gotowej masy makowej
-połówki orzechów włoskich lub skórka pomarańczowa do dekoracji
- lukier lub cukier-puder do posypania
Z mąki, masła i sera zagnieść ciasto. Cienko wałkować. Kroić na kwadraty 5x5cm. Na środek każdego kwadratu kłaść małą łyżeczkę masy makowej i sklejać przeciwległe 4 rogi. Na środek wcisnąć orzeszek.
Piec 12-15 min. w temperaturze 180st.C. na złoty kolor.
Posypać cukrem-pudrem , lub polukrować i ... zjeść !

Składniki na ok. 80 sztuk :
-50-60dag mąki
-50 dag masła
-50 dag zmielonego twarogu ( ja nie mielę , kupuje gotowy w "wiaderku" <<JANA>> )
-1 puszka gotowej masy makowej
-połówki orzechów włoskich lub skórka pomarańczowa do dekoracji
- lukier lub cukier-puder do posypania
Z mąki, masła i sera zagnieść ciasto. Cienko wałkować. Kroić na kwadraty 5x5cm. Na środek każdego kwadratu kłaść małą łyżeczkę masy makowej i sklejać przeciwległe 4 rogi. Na środek wcisnąć orzeszek.
Piec 12-15 min. w temperaturze 180st.C. na złoty kolor.
Posypać cukrem-pudrem , lub polukrować i ... zjeść !

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Posty: 7484
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Re: Potrawy Wigilijne
GWIAZDKI na GWIAZDCETo ciasteczka o samych zaletach , bo
a/ tanie
b/ szybkie i łatwe do przygotowania( udają się nawet mnie)
c/ pyszne
d/ śliczne - czyli same plusy
Podstawowa sprawa to "GWIAZDKA"

Ciasto to żadna filozofia , trzeba mieć natomiast foremkę - aluminiową gwiazdkę na drucie. Moja jest w domu " od zawsze" ale można taką kupić na straganach , na targowisku , w niektórych sklepach z art. gospodarstwa domowego.
" Gwiazdki na gwiazdce" ok. 40 sztuk
- 1 szkl. mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka spirytusu
- 1 łyżeczka śmietany(słodkiej lub kwaśnej 30%)
- 1 mały cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3/4 szkl. wody
Zmiksować na jednolite , dość rzadkie ciasto
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
W rondlu rozgrzać tłuszcz , jak do smażenia chruścików lub pączków . Zanurzać gwiazdkę na chwilę w ciepłym tłuszczu , potem w cieście i znów w tłuszczu. Jeśli ciasto nie odpadnie od foremki samo- lekko zepchnąć je patyczkiem. Smażyć na tłuszczu na jasno- złoty kolor. Osączać z nadmiaru tłuszczu na bibule, przestudzone posypywać cukrem -pudrem. Na środek każdej gwiazdki dać troszkę konfitury.
Proszę się częstować:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Te gwiazdki nadają się w podanej wyżej wersji do kawy, a ja robię je jeszcze na wigilię do barszczyku lub niekiedy do bulionu- wtedy do ciasta nie dodaję cukru -pudru.
a/ tanie
b/ szybkie i łatwe do przygotowania( udają się nawet mnie)
c/ pyszne
d/ śliczne - czyli same plusy
Podstawowa sprawa to "GWIAZDKA"

Ciasto to żadna filozofia , trzeba mieć natomiast foremkę - aluminiową gwiazdkę na drucie. Moja jest w domu " od zawsze" ale można taką kupić na straganach , na targowisku , w niektórych sklepach z art. gospodarstwa domowego.
" Gwiazdki na gwiazdce" ok. 40 sztuk
- 1 szkl. mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka spirytusu
- 1 łyżeczka śmietany(słodkiej lub kwaśnej 30%)
- 1 mały cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3/4 szkl. wody
Zmiksować na jednolite , dość rzadkie ciasto
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
W rondlu rozgrzać tłuszcz , jak do smażenia chruścików lub pączków . Zanurzać gwiazdkę na chwilę w ciepłym tłuszczu , potem w cieście i znów w tłuszczu. Jeśli ciasto nie odpadnie od foremki samo- lekko zepchnąć je patyczkiem. Smażyć na tłuszczu na jasno- złoty kolor. Osączać z nadmiaru tłuszczu na bibule, przestudzone posypywać cukrem -pudrem. Na środek każdej gwiazdki dać troszkę konfitury.



Proszę się częstować:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Te gwiazdki nadają się w podanej wyżej wersji do kawy, a ja robię je jeszcze na wigilię do barszczyku lub niekiedy do bulionu- wtedy do ciasta nie dodaję cukru -pudru.
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3064
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Potrawy Wigilijne
Ewelina ale fajnie ,że podałaś przepis ,moja foremka do gwiazdek leży bezużyteczna w szafie,czas najwyższy zrobić z niej pożytek 

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Posty: 7484
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Re: Potrawy Wigilijne
Cieszę się ,że przepis może być przydatny ! 

- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
Też mam taki przyrząd ,nie koniecznie wykorzystany 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Posty: 7484
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Re: Potrawy Wigilijne
Chciałam wam jeszcze polecić śledzika na Wigilię ,Sylwestra lub Nowy Rok - łatwy , szybki w przyrządzaniu , smaczny ( jeśli oczywiście lubicie śledzie
)
" ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ "
Składniki:
majonez - 3 łyżki
jogurt naturalny-3 łyżki
mleko 1szklanka
por(białe części) 2-3 szt.
kapary 2-3 łyżki
filety śledziowe(solone) - 6 szt.
koperek
cukier i cytryna
Filety opłukać , zalać na miseczce mlekiem , zostawić na 2 godziny.
Por pokroić w cienkie plasterki, posypać lekko cukrem.
Majonez połączyć z jogurtem,dodać kapary.
Dno salaterki posypać porem , na to położyć odsączonego, pokrojonego na kawałeczki śledzia, skropić cytryną. Na tym rozsmarować cienką warstwę sosu majonezowo-jogurtowego. Dalej kłaść znowu warstwę pora, śledzia, sosu...
Na wierzchu posypać posiekanym drobno koperkiem.
Dobrze , jeśli przed podaniem postoi 2-3 godziny w lodówce .Świetny do bagietki z masełkiem


" ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ "
Składniki:
majonez - 3 łyżki
jogurt naturalny-3 łyżki
mleko 1szklanka
por(białe części) 2-3 szt.
kapary 2-3 łyżki
filety śledziowe(solone) - 6 szt.
koperek
cukier i cytryna
Filety opłukać , zalać na miseczce mlekiem , zostawić na 2 godziny.
Por pokroić w cienkie plasterki, posypać lekko cukrem.
Majonez połączyć z jogurtem,dodać kapary.
Dno salaterki posypać porem , na to położyć odsączonego, pokrojonego na kawałeczki śledzia, skropić cytryną. Na tym rozsmarować cienką warstwę sosu majonezowo-jogurtowego. Dalej kłaść znowu warstwę pora, śledzia, sosu...
Na wierzchu posypać posiekanym drobno koperkiem.
Dobrze , jeśli przed podaniem postoi 2-3 godziny w lodówce .Świetny do bagietki z masełkiem

