Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Efektywne mikroorganizmy EM
http://www.youtube.com/watch?v=woycH1AVQJs
Z tego materiału wynika,że wiaderko gdy się napełni trzeba wynieść na 2 tygodnie..co wobec tego z odpadkami produkowanymi na bieżąco?Drugie wiaderko?
Z tego materiału wynika,że wiaderko gdy się napełni trzeba wynieść na 2 tygodnie..co wobec tego z odpadkami produkowanymi na bieżąco?Drugie wiaderko?
W zestawie są dwa wiaderka.
Gdy jedno się napełni odstawia się je gdzieś w kąt na 2 tygodnie i korzysta z drugiego. Ja to pierwsze wiaderko zapełniłam w tydzień . Dlatego już namawiam męża do wykonania większego. Można kupić gotowe lub zrobić sobie samemu. Instrukcja wykonania jest bardzo prosta . Kto zainteresowany proszę wpisać w google - Z TALERZA DO OGRÓDKA - robimy wiaderko do bokashi

Pozdrawiam Małgorzata
- danutka66
- 500p
oo dzięki,faktycznie konstrukcja prosta i tania.na zimowy czas,kiedy nie chce się latać przez śniegi na kompostownik z wiaderkiem jest to dobra alternatywa.
Proponuję od razu wykonać wiaderka co najmniej 20 litrowe. Moje gotowe ma 14 litrów i zapełniło się w tydzień.
Pozdrawiam Małgorzata
- danutka66
- 500p
Rozumiem,że tego wiaderka nie trzymasz w kuchni...
Wiaderko trzymam w kuchni pod stołem . Jak pisałam jest dosyć ładne i hermetycznie zamykane. Także nie czuć żadnych zapachów. Raz dziennie , wieczorem jest otwierane żeby wsadzić odpadki kuchenna z całego dnia. Po otwarciu też nie ma zapachu ( specjalnie dzisiaj wsadziłam nos w kubeł i powiem nawet że pachnie przyjemnie , delikatnie jak winko) Po tygodniu wydaje się zapełnione , jeszcze może z 2 dni coś upcham a potem zaniosę to wiaderko do kotłowni a na jego miejsce wstawię drugie wiaderko.
Pozdrawiam Małgorzata
- danutka66
- 500p
20litrowy kubeł w kuchni pod stołem?Hmm to ja raczej pozostanę przy tradycyjnym kompostowaniu.W kuchni mam już 4 kubły...starczy tego;)
Otręby pszenne EM Bokashi nadają się do jedzenia z jogurtem, dżemem, białym serem, w sałatkach, albo na wiele innych sposobów, również jako dodatek do pieczenia chleba lub innych wytrawnych ciast.
Jest to fragment ze strony o Efektywnych Organizmach http://renatarot.wordpress.com/2010/04/ ... organizmy/
Spróbowałam BOKASHI z jogurtem, nawet smaczne 

Jest to fragment ze strony o Efektywnych Organizmach http://renatarot.wordpress.com/2010/04/ ... organizmy/

Pozdrawiam Małgorzata
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przeczytałam cały wątek, i muszę przyznać że mocno sie do tych EM-ów zapaliłam,zwłaszcza iż na początku wątku wyczytałam iż koszt wynosi ok 7 zł za litr, zważywszy iż było to w 2008 roku myślę sobie będzie z dwa razy droższy , i jak już znalazłam sklep w mojej okolicy........ to odechciało mi się EM. Pozostaję przy własnym kompoście i oborniku . 

- danutka66
- 500p
1o litrów za 74 złote to wedle mojego obliczenia 7,40 za litr. w 2012 rokuReniak pisze:Przeczytałam cały wątek, i muszę przyznać że mocno sie do tych EM-ów zapaliłam,zwłaszcza iż na początku wątku wyczytałam iż koszt wynosi ok 7 zł za litr, zważywszy iż było to w 2008 roku myślę sobie będzie z dwa razy droższy , i jak już znalazłam sklep w mojej okolicy........ to odechciało mi się EM. Pozostaję przy własnym kompoście i oborniku .

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Ale Ema nie kupi w 1 l opakowaniu tylko 10 l to najmniejsze opakowanie.
Na portalu aukcyjnym All..o Efektywne Mikroorganizmy EM OGRÓD w opakowaniach litrowych to koszt 34zł + przesyłka
EM Naturalne Aktywny 20l 145zł + przesyłka

Pozdrawiam Małgorzata
- Reniak
Wczoraj było już bardzo późno jak znalazłam jeden ze sklepów gdzie oferowano 5 litrów za 134 zł( w promocyjnej cenie) ,ale dzisiaj poszperałam i znalazłam stronę z dystrybucją w całej Polsce i to niedaleko mnie mam sklep gdzie za 20 litrów płacę 120 zł , więc w marcu na pewno go kupię. .
- Reniak
znalazłam i 1 litrowe za 34 zł.suzana pisze:Ale Ema nie kupi w 1 l opakowaniu tylko 10 l to najmniejsze opakowanie.
- danutka66
- 500p
Jak ktoś bardzo chce to znajdzie