Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 8

Post »

Wandziu , też myślę , że gliniasta ziemia jest bardziej odpowiednia dla róż. Chociaż i na piasku można osiągnąć dobre rezultaty , pod warunkiem idealnej opieki. Gruba warstwa kory pomoże w tym . Nie ucieka wilgoć i ziemia nie zagrzewa się za bardzo w czasie upałów . Nawożenie krowiakiem jest idealne dla róż .Rosną one wiele lat w tym samym miejscu , nie zasala im ziemi i ma dużo potasu.
Jaką wysokość mają Twoje Palibiny , słyszałem o półtorametrowej wysokości , a te wydają się większe.
Pozdrówka ;:196
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit

Ja mam gliniastą ziemie w ogródku i róże faktycznie rosną całkiem, całkiem, choc u mnie to młodziaki bo i ogród młody. Nie ma srogich zim, więc to duży plus. Ale nie ma ideałów - zimy są ok, to lata nieciekawe :? ostatnie lato było dla róż wręcz fatalne! Zimno. I praktycznie non stop lało. Walczyłam z plamistością i wszelkimi innymi chorobami.... Niektóre róże gniły w pąku ;:145

Hydrożel polecam :) Kupiłam tutaj juz taką specjalną ziemię dla kwiatów doniczkowych - wymieszaną z hydrozelem. Oczywiscie nie mam porówania jak by to się sprawdzalo podczas upałow w PL, ale myslę ze ułatwi roślinom przetrwanie w doniczkach.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Myślałam o begoniach jako obwódce rabaty różanej. Tylko ona ma 13 m długości i dwa boki, które trzeba by było obsadzić ;:223 Musiałabym wydać majątek na rośliny z założenia jednoroczne, bo jeśli na metr wchodzi 4-5 roślin...Nawet gdyby były po złotówce... W takim przypadku wolę kupować róże :D Na razie jednak nici z mojego genialnego niewątpliwie planu, bo nie znalazłam nasion begonii w sklepie, w którym były w zeszłym roku :evil: Problem sam się rozwiązuje, posieję smagliczkę ;:oj
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

nena08, ja doły śmieciowe też już przerobiłam. Nawet mi się nie chce wspominać, ile tego badziewia wykopałam ;:219 Wiem doskonale, o czym piszesz. No i jak w takiej ziemi mogą rosnąć różyczki? Lata muszą upłynąć, zanim się ziemia oczyści.
Monikwiaty, już się robi, zaraz fotki powrzucam, choć i tak teraz wszyscy zajęci sprzątaniem i gotowaniem :)
Tadziu, zdecydowanie glina jest the best, tylko skąd ją brać. Jak jeżdżę do was w lubelskie, to zawsze sobie trochę przywożę, ale u nas trudno ją znaleźć. Kory używam jako wyściółki i rzeczywiście trochę to ogranicza wysychanie ziemi. Obornik też wrzucam. Ale to wszystko jednak za mało. Zacznę chyba podsypywać krzaczki hydrożelem.
Jeśli chodzi o lilaki, to są dokładnie mojego wzrostu, a więc 160cm. Nic więcej. Tylko głowa im rośnie, bo nóżka jest stale jednakowej wysokości. ;:108
AgaNet, wiem, że lato miałaś okropne. Grzyb przy takiej deszczowej pogodzi mnoży się z niewyobrażalną szybkością. A i oprysków nie ma jak robić, bo woda od razu spłukuje. Smutny to widok na różach :( Hydrożel już kupiłam. Droga to sprawa, ale do donic muszę dosypać, bo nie wyrobię z podlewaniem. Pozdrawiam cię bardzo serdecznie :D
Ewamaj, smagliczka też ładna :D Ja begonię posadzę w rzadkich kępkach na obwódce.

Moje donicowe i skrzynkowe.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Ooo, widzę kwitnącego agapanta, mój ani razu od 4 lat nie zakwitł. ;:14
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 gru 2008, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu jak cudownie ogląda sie widoczki z twego pięknego ogrodu. ;:168
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Miałam taką pokrzywka jak Twoja, ale niestety padła mi ;:223
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Wandziu..jak miło się teraz ogląda te kolorowe słoneczne widoki a zarazem żal że to w tym roku już przeszłość. Oby do stycznia..a potem już zleci, choć zazwyczaj wtedy najbardziej mi się dłuży. ;:oj . Co prawda mamy piękną zimę, nie ma jednak jak lato, ciepełko i te kolorowe widoki. :tan
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06

Post »

Bardzo zaciekawiła mnie ta trawa w dużej donicy, czy to jest jej wysokość końcowa, jak ona się zwie? Dużo mam różnych roslin tarasowych i tą trawkę widzę u siebie w kompozycji roślinnej. ;:215
"Szanuj każdy dzień - bo już nie powróci"
Ogródek przydomowy u Marii.k55
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Wandziu, pozostaje tylko wierzyć, że następne lato będzie bardziej słoneczne :D
Pozdrowienia przesyłam ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Planujesz rozmnożyć lawendę,nic trudnego!Po przycięciu swojej powtykałam gałązki w ziemię,podlałam raz i przyjęły się chyba wszystkie ;:oj Tak to jest,że im mniej się staramy,tym lepiej wychodzi,nie uważacie?Zachęciłaś mnie do sadzenia w doniczkach,rzeczywiście można ozdobić wiele miejsc nie ciekawych ;:224 Też nie mogę doczekać się kwitnienia agapanta ;:185 Jak teraz wygląda Twój i gdzie go przechowujesz?Jak z podlewaniem?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Też jestem ciekawa, jak przechowujesz dwój agapant :D Mój zakwitł raz, potem nie kwitł, czekam na nadchodzący sezon :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
piotrkalisz
200p
200p
Od: 8 paź 2012, o 19:53

Post »

Podglądam Twoje fotki donice ładne ... ale ja wzrok zatrzymałem na Twojej ścieżce fajna kompozycja płytki, kamień pień drzewa
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,piekny kolor bratków na pierwszym zdjęciu.Ja w tym roku chyba ograniczę sie do samych begonii i fuksji ,o ile mi przetrwaja zimę.Chciałam spytac jak tam twoje koleusy w domu?Moje żyją,ale niektóre strasznie sie powyciągały i z braku słonecznych dni kolory mają nieciekawe.
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Wandziu co Ty z nami robisz ,dzis i mi i Aguni sie śniłaś ;:4
Miłego piatunia :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”