Żyworódka(Kalanchoe) Która lecznicza?
- ra_barbara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 sty 2010, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Żyworódka pierzasta i wąskolistna
To ja też mam takie Monstrum, jak wnuczek zobaczył to powiedział- babciu ja się boję tego kwiata
, musiałam przenieść bo autentycznie bał się

Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U każdego chyba teraz żyworódka wygląda dziwacznie
Ja swoje objadam więc wyglądają jeszcze głupiej

Żeby nie rosły dalej do góry - obcięłam stożki wzrostu. Poradziły sobie inaczej

Ja swoje objadam więc wyglądają jeszcze głupiej
Żeby nie rosły dalej do góry - obcięłam stożki wzrostu. Poradziły sobie inaczej
- ra_barbara
- Kontakt:
Ja mam problem z moimi...do bloku wyjeżdżam i tylochna donic nie będę wlekła
a na wsi nie ma u kogo zostawić....dziwacznie na mnie patrzą ludziska, twierdząć że brzydko w oknach im będą wyglądać, no cóż.... mają plastikowe szkaradztwa 

Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
- Ruda2011
Basiu z "miotłów" wyciśnij sok a do bloku zabierz kilka maluchów, do wiosny akurat będą jeszcze do transportu, nawet w torebce foliowej
- przewieziesz z powrotem .
Nie jesteś osamotniona w obserwowaniu ignorancji. Zawiozłam najpiękniejszą mojej siostrze a ona wywaliła oczy i powiedziała "w sierpniu wyglądała ślicznie, teraz okropnie." Spokojnie, na jej oczach odłamałam badyl z liśćmi i zabrałam sobie. Jej zostawiłam rodzinę maluszków. Pewnie, gdy zaczną śmiecić cała doniczka i tak wróci do mnie.

Nie jesteś osamotniona w obserwowaniu ignorancji. Zawiozłam najpiękniejszą mojej siostrze a ona wywaliła oczy i powiedziała "w sierpniu wyglądała ślicznie, teraz okropnie." Spokojnie, na jej oczach odłamałam badyl z liśćmi i zabrałam sobie. Jej zostawiłam rodzinę maluszków. Pewnie, gdy zaczną śmiecić cała doniczka i tak wróci do mnie.
- ra_barbara
- Kontakt:
Marolka Ty jesteś jak PR
nie pomyślałam o soku
No widzisz utoczę soku z tych dużych a mniejsze zabiorę no i kilka zawiozę córce bo ona synkowi daje uodparniająco.No to przestałam się gnębić.

- Ruda2011
Córcia dobrze robi
Ja co dzień piję sok "uodparniająco" i dobrze jest. Teraz mogę pić nawet 3 łyżeczki dziennie bo moje potomstwo przerzuciło się na "Orthomol - immuno pro" ( cokolwiek to oznacza
) Drogie jak 100 piorunów więc "na pewno cudowne". A ja mam całą żyworódkę tylko dla siebie 

Ja co dzień piję sok "uodparniająco" i dobrze jest. Teraz mogę pić nawet 3 łyżeczki dziennie bo moje potomstwo przerzuciło się na "Orthomol - immuno pro" ( cokolwiek to oznacza

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Znaczysz teren? 
Dziewczyny (i chłopaki)!
Czy K. daigremontiana i K. pinnata to synonimy? Raczej chyba nie?
Czy właściwości lecznicze ma K. pinnata?

Dziewczyny (i chłopaki)!
Czy K. daigremontiana i K. pinnata to synonimy? Raczej chyba nie?
Czy właściwości lecznicze ma K. pinnata?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
- 100p
- Od: 8 sty 2011, o 19:00
K. daigremontiana i K. pinnata to nie są synonimy. Roślinki różnią si wyglądem liści i kolorem kwiatów. K. daigremontiana ma bardzie okrągłe lście, k. pinnata ma lście o bardziej spiczastym kształcie i to ona ma właściwości lecznicze.
pozdrawiam Joasia
- raflezja
No właśnie chyba odwrotnie.
Czy można prosić osoby uprawiające te rośliny o zamieszczenie zdjęcia porównawczego?
Czy można prosić osoby uprawiające te rośliny o zamieszczenie zdjęcia porównawczego?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Proszę napiszcie w jaki sposób robicie sok z żyworódki.
- Ruda2011
raflezjo Daigremontiana masz tu u mnie i ra-barbary na fotkach.
Wygląda tak ( gdy jest młode )

Natomiast Kalanchoe pinnata ..... nikt tu, na forum jeszcze nie ujawnił się z posiadaniem. Wygląda prawdopodobnie tak
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBywor ... _pierzasta
ale jest tak wiele przekłamań w internetowych informacjach, że nie wiem tego na pewno.
Właściwości lecznicze ma jedna i druga, pinnata podobno w cudowny wręcz sposób działa na wszelkie choroby skórne.
Ja zaczęłam swoją przygodę niedawno ( z Kalanchoe Daigremontiana ) i niewiele mogę powiedzieć ale na poprzednich stronach znajdziesz doświadczenia innych. Moje też
Ja sok z żyworódki robię w sokowirówce
Zdaję sobie sprawę z tego, że zwolennicy udziwnień i magii wszelakiej zaraz na mnie wsiądą ale " taką przyjęłam strategię i takiej się będę trzymać"
Liście po ścięciu myję, odsączam, ładuję do plastikowej torby i na tydzień do lodówki. Po co ? - jeszcze nie doszłam ale myślę, że w tym czasie w soku kumulują się te lecznicze "cósie". Początkowo usiłowałam przez sito, drewnianym tłuczkiem, przez gazę .... zrezygnowałam. Dużo soku traciłam, gaza nasiąkała ( gdy dawałam cieńszą warstwę - pękała ) tłuczek nasiąkał - do luftu.
Gwizdnęłam przez sokowirówkę i
Sok do picia, smarowania czy nalewki, trocinki do okładów - wykorzystana na maksa. Z całym szacunkiem dla firm robiących wyroby z żyworódki - nie chce mi się wierzyć, że unikają metalu przy produkcji.
Jest już na forum tu
Wygląda tak ( gdy jest młode )
Natomiast Kalanchoe pinnata ..... nikt tu, na forum jeszcze nie ujawnił się z posiadaniem. Wygląda prawdopodobnie tak
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBywor ... _pierzasta
ale jest tak wiele przekłamań w internetowych informacjach, że nie wiem tego na pewno.
Właściwości lecznicze ma jedna i druga, pinnata podobno w cudowny wręcz sposób działa na wszelkie choroby skórne.
Ja zaczęłam swoją przygodę niedawno ( z Kalanchoe Daigremontiana ) i niewiele mogę powiedzieć ale na poprzednich stronach znajdziesz doświadczenia innych. Moje też

Ja sok z żyworódki robię w sokowirówce

Liście po ścięciu myję, odsączam, ładuję do plastikowej torby i na tydzień do lodówki. Po co ? - jeszcze nie doszłam ale myślę, że w tym czasie w soku kumulują się te lecznicze "cósie". Początkowo usiłowałam przez sito, drewnianym tłuczkiem, przez gazę .... zrezygnowałam. Dużo soku traciłam, gaza nasiąkała ( gdy dawałam cieńszą warstwę - pękała ) tłuczek nasiąkał - do luftu.
Gwizdnęłam przez sokowirówkę i

Sok do picia, smarowania czy nalewki, trocinki do okładów - wykorzystana na maksa. Z całym szacunkiem dla firm robiących wyroby z żyworódki - nie chce mi się wierzyć, że unikają metalu przy produkcji.
Jest już na forum tu
- raflezja
Mariolka!
Wszystko ok. Napisałaś tak, jak mi się zawsze wydawało. Kiedyś miałam K. daigremontiana, było takie jak Twoje. K. pinnata mam obiecane na wiosnę. Będę spożywać.
A jeszcze mi jedno powiedz. Jak robisz ten sok, to pewnie Ci taka miazga - pulpa wychodzi. Czy TOTO jest dobre w smaku?
Wszystko ok. Napisałaś tak, jak mi się zawsze wydawało. Kiedyś miałam K. daigremontiana, było takie jak Twoje. K. pinnata mam obiecane na wiosnę. Będę spożywać.

A jeszcze mi jedno powiedz. Jak robisz ten sok, to pewnie Ci taka miazga - pulpa wychodzi. Czy TOTO jest dobre w smaku?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Ruda2011
Iwonko moja Daigremontiana jest kwaśna, kwaśna jak szczaw. No i jak to żyworódka znieczula leciutko. Pulpę, która zostaje mi po wywirowaniu soku trzymam w lodówce. Wytrzymuje 2-3 tygodnie. Robię sobie z niej maseczki
bo fajnie odżywia skórę
Słuchaj, gdy już dostaniesz pinnatę - rozmnóż ją proszę i podaruj kawalątek. Ona odbija od liścia - wystarczy więc listek.

Słuchaj, gdy już dostaniesz pinnatę - rozmnóż ją proszę i podaruj kawalątek. Ona odbija od liścia - wystarczy więc listek.
- skorpion811-51
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
Wielka ta żyworódka Mariolko ja miałam ale mi padła chyba nie umiałam jej chodować
ale co Ty piszesz że ją objadasz
taką prosto z doniczki 
ale co Ty piszesz że ją objadasz

Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
- ra_barbara
- Kontakt:
Tak Stasiu zjadamy prosto z doniczki, tylko skórkę trzeba ściągnąć...