
Potrawy Wigilijne
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
Ja zawszę robię kutię od dobra nie będę pisać ilu lat,ale zawsze robię to na wyczucie ,ale napisz co Cię interesuje czy robiłaś i Ci nie wyszła,czy chcesz robić pierwszy raz to Ci napiszę jak się robi ,bo nie chce Cię pouczać od początku 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- Karolina__
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3039
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Potrawy Wigilijne
Elu kochana, chcę zrobić od początku
Babcia zawsze robiła pyszną kutię z makiem, rodzynkami i miodem, ja niestety nie znam przepisu.

- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
No właśnie chodziło mi o to czy już robiłaś,jeżeli nie to od początku.Musisz kupić pszenicę na kutię{tak się nazywa}podam Ci taki orientacyjny przepis ilościowy 25dkg pszenicy 50dkg maku mały słoiczek miodu no i bakalie ,rodzynki ,figi orzechy różne no i jakie chcesz bakalie.Najlepiej przygotować dzień przed wigilią wtedy bakalie fajnie oddadzą smak
Gotujesz pszenicę tak jak kaszę trochę a póżniej pod poduszkę,ja trochę dodaję cukru żeby była słodsza,zagotowujesz mak odsączasz mielisz i mieszasz z ugotowaną pszenicą rozpuszczonym miodem i bakaliami,jak jest za gęsta można zagotować trochę wody z cukrem i dolać
Jak masz jeszcze jakieś pytania to proszę 



Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- Karolina__
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3039
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Potrawy Wigilijne
Pięknie dziękuję za przepis
Tylko gdzie taką pszenicę można dostać?

Tylko gdzie taką pszenicę można dostać?
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
Karolinko można ją dostać na rynkach i już nawet w marketach ale ja wolę tą z rynku tam gdzie są nasiona ,mąki jak masz jakieś pytania to śmiało 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- Karolina__
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3039
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Potrawy Wigilijne
Dziękuję za odp.
Ok, to zabieram się za szukanie
Ok, to zabieram się za szukanie

Re: Potrawy Wigilijne
dzięki za przepis dziewczyny. Znalazłam się na forum z powodu mojego kaktusa a wychodzę z przepisem na kutię. Akurat w tym roku ja odpowiadam za jej przygotowanie. Trochę się boję;-)
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2020
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
Ela !
Powiedz coś więcej jak gotować tę pszenicę ?
Czym się różni od zwykłej pszenicy, czy to jest ta łamana ?
Powiedz coś więcej jak gotować tę pszenicę ?
Czym się różni od zwykłej pszenicy, czy to jest ta łamana ?
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
Krzysztofie napisałam jak się gotuje dokładnie
Przeczytaj
Różni się tym że jest to specjalny gatunek pszenicy i oczyszczony bez łuski,kiedyś trzeba było samemu ją czyścić ,ale to odległe czasy 



Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Re: Potrawy Wigilijne
dokładnie, w moim rodzinnym domu przygotowanie kutii do rytuał 

- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5075
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Potrawy Wigilijne
Ja pszenicę na kutię gotuję troszkę inaczej. Po pierwsze moczę ją kilka godzin aby zmiękła, najlepiej przez noc, wtedy gotuje się szybciej. Następnie odlewam tą wodę i zalewam świeżą i gotuję. Trzeba bardzo uważać przy gotowaniu, gdyż pszenica lubi się przypalać, szczególnie wtedy gdy ziarno zaczyna się rozklejać. Najlepiej gotować w garnku z grubym dnem i często mieszać. Do gotowania dodaję troszkę soli - wg mnie jest smaczniejsza i jest złamany smak dodanych później słodkości. Dodatek soli podobnie jak do wszystkich ciast. W trakcie gotowania trzeba dolewać gorącej wody, gdyż pszenica mocno się rozkleja i masa bardzo gęstnieje. Pszenica jest miękka gdy jest rozklejona. Pozostaje wylać pszenicę na durszlak i dobrze cały klej po prostu wymyć. Trzeba przelewać wodą i dobrze płukać. Tak pszenica do kutii była gotowana w domu mojego ojca i taką metodę stosuję do dzisiaj. Podaję bardzo łopatologicznie, ale jak ktoś gotuje pierwszy raz pszenicę może mieć obawy, że coś wychodzi nie tak. Mak sprawiam tak jak do ciasta. Po umyciu gotuję w mleku, aby dobrze spęczniał, odcedzam i mielę albo minimum dwa razy na normalnym sitku maszynki, albo na drobnym takim specjalnym jak do maku i pasztetu jeden raz. Pozostałe składniki kutii wg uznania. Wiadoma rzecz miód, bakalie i im więcej to tym lepiej. U mnie kutia cieszy się takim powodzeniem, że z reguły na nowy rok muszę jeszcze dogotować. 

Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
Każdy ma swój sposób mak mielę raz na sitku do maku 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5075
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Potrawy Wigilijne
Elu. Oczywiście i dlatego jest ciekawie. Przecież ile domów to zestaw obowiązkowych dań wigilijnych jest inny. Każdy ma swoje smaki wyniesione z domu rodzinnego i nie wyobraża sobie innych świąt. Najtrudniej jest połączyć tradycje z różnych domów, które współmałżonkowie przynieśli, ale wszystko jest do uzgodnienia, a najczęściej robi się to co wszystkim smakuje i co wszyscy lubią. U mnie w domu są robione np. uszka smażone a nie gotowane, barszczyk podaje się w filiżankach i uszka je się tak jak paszteciki. U męża w domu nie robiło się uszek, ale tak wszyscy później polubili takie smażone uszka, że nie wyobrażali sobie świąt bez nich. Podobnie karp był pieczony w śmietanie i później teściowa i mąż już nie uznawali w innej postaci karpia. Smażony już im nie smakował. Natomiast kapustę duszoną z grzybami i z fasolką musiałam robić, gdyż to było tradycyjne danie z regionu z którego pochodziła rodzina męża.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3610
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Potrawy Wigilijne
Krysiu kiedyś robiłam Twojego karpia w śmietanie . Był wspaniały . Oczywiście nie zapisałam sobie , a teraz szukam i nic
. Karp był usmażony , a potem do śmietany
- coś takiego mi chodzi po głowie . Czy coś do śmietany się dodawało
Krysiu jak możesz przypomnij , a ja odrazu sobie zapiszę . Bardzo mi smakował , zwłaszcza że mój M bardzo ładnie filetuje ryby
.




Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5075
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Potrawy Wigilijne
Ewuś. Cieszę się, że smakował i chcesz powtórzyć.
Karpia pokroić na dzwonka, posolić, popieprzyć, włożyć do brytfanki lub foremki do zapiekania obłożyć troszkę masłem i podpiec - około 15 - 20 min. Można to zrobić nawet dzień wcześniej. W trakcie wigilii takiego podpieczonego karpia wkładamy do piekarnika i zalewamy śmietaną - jeżeli wysoko procentowa / 30% / to już nic prócz odrobiny soli do niej nie potrzeba, jeżeli niższe procenta to trzeba wymieszać z odrobiną mąki aby się nie zwarzyła i podpiec 15 - 20 minut. Dawno temu na tym forum chyba Liska podawała też przepis na karpia w śmietanie duszonego na patelni, ale wszystko to chyba gdzieś w przestworza poszybowało, a dominują wszędzie, nawet w strefie relaksu inne tematy, którymi większość forum wcale nie żyje. O ile pamiętam to też karp w dzwonkach zalany dobrą śmietaną i dusił się w tej śmietanie na patelni. Był jeszcze przepis Gizy z wyglądu smakowity, karp duszony z grzybami suszonymi. Trzeba poprosić chyba Comcię, może ona odszuka te przepisy i nam odświeży.

Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki