Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych

Post »

Lex pisze:Jaka metodę szczepienia mogę zastosować gdy moje sztobry są grubsze od podkładki. Mam antypkę popiel o grubości ok. 4mm i sztobry ok 6-7mm. Co mogę zrobić w tym przypadku?
Podobno można w takim przypadku szczepić zraz "w klin", tylko jakby na odwrót - nacięcie w zrazie a klin z podkładki. Mówię podobno bo ze słyszenia.
Obrazek

Ja bym dał normalnie na stosowanie, nie aż taka makabryczna różnica, pamietając by jedną stroną kambium dobrze na siebie trafiło.

Jeśli okulizacją, to metodą na łatkę - zdejmuje się ze zraza prostokątny płat kory wraz z oczkiem (a bez drewna), ściągając 'dookoła' pędu, na podkładce zdejmuje się podobny i zamienia. Wtedy różnica średnicy nie przeszkadza. Na podkładce powinno się zostawić jej oryginalną korę pasem na 1/2-1/4 obwodu.
:wit
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,

Mam podkładki dla brzoskwini. Jest to siewka brzoskwini rakoniewickiej ze szkółki. Problem polega na tym, ze nie mogę ich obecnie wsadzić do gruntu, musza leżeć na balkonie u moich rodziców w bloku. Teraz zbliża się mróz i chciałbym wiedzieć, do ilu stopni mogę trzymać je na dworze. Dodam, ze nie ma możliwości przetrzymać tego gdzieś w nieogrzewanej piwnicy. Co mam zrobić?

Pozdrawiam serdecznie
Rossynant

Post »

Trzeba do ziemi jak tylko się da, nie widzę innego wyjścia. Korzenie mogą marznąć już w kilku stopniach, nie wiem ile wytrzymają bo to teoretyczna kwestia... może do -10, a na balkonie jak zabezpieczyć? Nawet doniczkowane przemarznie wraz z doniczką. Na chwilę można przetrzymać, byle w coś wsadzone czy obsypane, można przyrzucić też czymś izolującym. Jednak jedyna pewna metoda to do gruntu.
PiotrekBe
200p
200p
Od: 21 lip 2009, o 09:17

Post »

Witam
Czy teraz jest już dobry moment do pobierania zrazów z jabłoni? Czy rany na drzewie teraz w zimie też muszę jakoś zabezpieczyć?

Czytałem kiedyś że zrazy można przechowywać w woreczku w lodówce na dolnej półce. Czy one wtedy nie zaczną gnić, chyba że woreczek będzie nieszczelny. Pomoże ktoś?
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34

Post »

Ja zrazy pobierałem w weekend - teraz jest dobra pora. Przechowuję w zimnej piwnicy wsadzone do wilgotnego piasku tak naokoło 1/3 długości - dobrze się przechowują. W lodówce tego nie robiłem - miałem kiedyś sztobry winorośli - łapie w woreczkach pleśń, trzeba pilnować, aby nie schły. Może ktoś inny ma doświadczenia z lodówką.

Pobranie teraz kilku zrazów nie zaszkodzi drzewu.
zieloony
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2012, o 11:45

Post »

Tak, teraz jest dobry moment do pobierania zrazów, czyli po pierwszych większych mrozach. Dla czystego sumienia rany po cięciu można zasmarować emulsją. Przechowywanie zrazów w lodówce nie jest najlepszym rozwiązaniem (codzienne wielokrotne otwieranie, zmiana temperatury i wilgotności), chyba, że lodówka służy tylko w tym celu. Ja przechowuje razem z nasionami w ladzie chłodniczej, zabezpieczone rozciągliwą folią ?stretch? (do owijania palet.).

Serdecznie Pozdrawiam
romekp
200p
200p
Od: 22 lis 2009, o 07:24

Post »

Witam, ja pobierałem zrazy na początku marca. Można powiedzieć na końcu mroźnego okresu, żeby krócej przechowywać je w lodowce. Przechowały się bardzo dobrze, można powiedzieć 99% przyjęć szczepień. Pozdrawiam. romekp
PiotrekBe
200p
200p

Post »

Winogrodek pisze:Przechowuję w zimnej piwnicy wsadzone do wilgotnego piasku tak naokoło 1/3 długości - dobrze się przechowują.
Może ten piasek być w donicy albo wiadrze? Jeśli dobrze rozumię, to mam wetknąć każdy zraz do tego piasku tak na 1/3 długości. Na stojąco czy pod skosem albo na leżąco? A czy można je związać w pęczek i tak razem w ten piasek wsadzić? Czy sprawdzasz wilgotnośc tego piasku co jakiś czas? Chyba trzeba wody trochę dolać jak już sucho.
A zrazy muszę pobrać z młodych drzewek (3 letnich jabłoni) dlatego pytałem o zabezpieczenie ran. Mam niestety w sadzie całe stado karczowników i chcę chociaż w ten sposób uratować odmiany naszczepiając je na stare jabłonie bo nie wiem ile z tych drzewek zostanie mi na wiosnę.
Pozdrawiam
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34

Post »

Ja używam małą ilość zrazów bo mało szczepię ( właściwie to przeszczepiałem ). Po kilka, kailkanaście zrazów związanych w pęczki tak, aby po stronie od cięcia były równo wkładam pionowo do dużego wiadra z wilgotnym piaskiem ( nie mokrym ) do około 1/3 długosci i tyle. Sprawdzam kilka razy do wiosny czy nie wysycha piasek i w razie czego skrapiam powierzchnię. Wydaje mi się, że można nakryć od góry jakąś tkaniną, aby nie parowało, ale nie testowałem. Piwnicę mam zimną i dość wilgotną, więc nie mam problemów ze schnięciem.

Współczuję tych karczowników.
Gdzieś czytałem i chyba na forum juz pisałem o sadzeniu młodych drzewek w cześci korzeniowej otoczonej w siatce stalowej - podobno to się sprawdza.
PiotrekBe
200p
200p

Post »

Dziękuję za odpowiedź.

O tej siatce pisałeś właśnie do mnie. Tylko że ją można zastosować do nowych nasadzeń a nie do tych które już rosną.
Znalazłem taką z oczkiem 1,2cm - chyba będzie dobra. Myślę że tak do głębokości 70-80cm trzeba ją wkopać. Ale co z górą - przy pniu? Tamtędy też może się karczownik dostać. Rozpisałem się i zszedłem z tematu.
Pozdrawiam
Rossynant

Post »

Nie znam się na karczowniku, lecz używam w sadzie siatki hexagonalnej (cienki drut ocynk, oczko ze 2 cm ale różne są) nad ziemią, przeciw zwierzynie. Okropnie to ostre w dotyku :lol: za to wygodne w formowaniu w kształty dowolne. Rolki są ponad metr wysokości. Czyli mógłbyś wkopać, nawet zawinąć na dno dołka, a jeszcze nad ziemią zostanie. Przysypane ziemia kawałki po 5 latach nieskorodowane.
Obrazek

Zrazy możesz pobrać wiosną nawet z drzewek którym karczownik zje korzenie. Przez zimę drzewko nie uschnie, zraz będzie żywy. Tylko ryzyko że przymarznięty.

Parę uwag dorzucę o zrazach.
Sam zrazy biorę na przedwiośniu (by nie mieć kłopotu z przechowaniem :wink: ), lecz tegoroczne zrazy czereśni i jabłoni doleżały mi w lodówce do września :lol: W dobrym stanie po 7 miesiącach, możnaby użyć. Zostawiłem na wszelki wypadek bo szczepienia nie byłem pewien (i słusznie, czereśnie nie udały się), lecz już nie wykorzystałem potem. Luźno zawinięte w takie najcieńsze reklamówki, skropione najpierw wodą, w najchłodniejszej półce, ok. 0'C. (realnie -2 - +2 :wink: ).

W piasku można trzymać jak wyżej Winogrodek radzi, ale można też położyć poziomo w skrzynkę i zasypać piaskiem, najlepiej z dodatkiem trocin (niewielkim) dla lepszego utrzymania wilgoci - tylko tak przechowywane nie mogą być za mocno 'podlane'. Najlepiej jednak wilgoć utrzyma się w wilgotnym pomieszczeniu po prostu, lub mało przepuszczalnym "opakowaniu" ograniczającym parowanie. Byle nie zbyt mokro, bo grzybki...

Zrazy można trzymać też w temperaturze nieco poniżej zera, wtedy tym bardziej nie wyschną a i grzyby się nie rozwiną.

Typowo profesjonalnie - zrazy pozbawia się wierzchołków ('dla higieny'), miejsca cięcia zabezpiecza (zanurza w wosku, albo farbą - obydwa cięcia jeśli dół nie będzie 'doniczkowany' w mokrym piasku), całe zrazy dezynfekuje i zabezpiecza przed grzybem, np. zanurzając w roztworze miedzianu; wiąże w pęczki z etykietą i tak przechowuje.
Ja tam na małą skalę, parę dla siebie, toteż nie robię ze zrazami nic takiego, luzem idą po kilka w reklamówkę (każda odmiana w osobną) od razu po cięciu - i kłopotów nie zauważyłem.

Przed użyciem do szczepienia odrzuca się nieco końców - a jak były wtykane dołem w piasek to nawet odcina tę część zanurzoną w piasku - toteż pobierając zrazy najlepiej ciąć je z całą częścią nasadową, która będzie do odrzucenia potem.
zieloony
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2012, o 11:45

Post »

Drzewka / ogród można zabezpieczyć siatką przed gryzoniami na kilka sposobów. Ważne, oczka siatki nie powinny być większe niż 1,0-1,2 cm ze względu na rozmiary gryzoni. Po pierwsze sadząc nowe drzewka zabezpieczmy cały system korzeniowy siatką, drzewka jest w siatce jak w donicy, a siatkę związujemy nad ziemią. W przypadku drzew już rosnących można zabezpieczyć cały ogród lub pojedyncze drzewka, siatka musi mieć ok. 75 cm wysokości, wkopujemy ją ok. 30 cm w ziemię, a pozostała część wystaje nad ziemię w formie ogrodzenia. W tym drugim przypadku trzeba naokoło powstałego ogrodzenia siatki (po zewnętrznej) stronie rozłożyć łapki na gryzonie ? dużo zabawy i wysokie koszty, ale jak ekologia to ekologia :D . Dla zainteresowanych odsyłam do źródła: http://orgprints.org/4555/1/4555-02OE10 ... hlmaus.pdf

Pozdrawiam
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37

Post »

Sciełam 12 grudnia jednoroczne gałązki jabłoni na zrazy do szczepienia jabłoni . Gałązki mają ok 0,8 -1 m długości
przeczytałam tyle art . o zrazach ale jasno nie jest napisane czy należy pociąć je na odcinki 40 cm teraz po ścięciu czy póżniej
na wiosnę. Na zrazy bierze się środkową część gałązki więc górę i tak trzeba wyrzucić ale w całości może mniej narażone są na wysychanie
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
Rossynant

Post »

Jak wygodnie przechować. Nie ma obowiązku ciąć jakoś konkretnie.
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,

Mam pytanie: czy zrazy do szczepienia można przechowywać w wilgotnych trocinach?
Czy aby nie będzie im zbyt kwaśno?

Pozdrawiam serdecznie
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”