Mój fijoł 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój fijoł 7

Post »

Iwona, nie wszystkie z tych roślin można już podzielić, ale coś na pewno da się uszczknąć :wink: Znajdę coś w Twoim ogrodzie na wymianę :D
Krystian, mówisz o krwawniku :D Nie wysiewałam go z nasion, dostałam kłącza, które powoli się rozrastają. Mam go niedługo, więc nie zauważyłam, czy daje samosiew. Na ostatnim zdjęciu lilia złotogłów-pamiątka. Nie ma już ciotki i jej ogrodu, z którego pochodzi cebula :(
Ewa ;:196 Miałam nadzieję, że to ładna roślina, a tu taka niespodzianka :D Jeszcze mi nie kwitła, może w tym roku. Mam zamiar jednak ją przenieść, bo nie wiedząc, co to, posadziłam przy niej lilie i zrobiło się zbyt ciemno dla nich. U mnie na razie nie mroziło jakoś spektakularnie, nie liczę się w wyścigu po rekord ;:306 A i śniegu nie za dużo napadało.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie też jakoś oszczędnie, choć zapowiadała sie katastrofa. Mróz taki znośny i w granicach rozsądku. Oj, żebyśmy sobie nie wykrakały czegoś. :?
Wiązówkę, to daj na to błotko w warzywniaku, będzie miała jak w raju. To chyba zakup tegoroczny, bo moja wymarzła ostatniej zimy. No i duża jest! Wymaga miejsca, bo bardzo się rozrasta przez kłącza podziemne, ale fajna roślina do szybkiego zarastania. :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewunia Taczunia ma rację. Żebyśmy nie wykrakały czegoś.
Niechby zima została jaką jest. W miarę ciepła i śniezna.
Krwawniki masz śliczne. Mam jednego i na tym chyba poprzestanę, bo miejsca brak, a one lubią połazić.
Chciałabym, żeby porządnie się rozrósł i już. W ogóel coś ostatnio wzięło mnie na plamy
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy dobrze zauważyłam posłonka na tej fotce pod dąbrówką? Taki duży? Masz może jakieś siewki?
Te obficie kwitnące powojniki robią niesamowite wrażenie. Zdradź proszę co to za odmiany. Muszę rozejrzeć się za czymś podobnym - długo i obficie kwitnącym.
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Jeju jeju zawrót głowy :) jeśli ja tej czarnuszki nie posieję to się rozchoruję . Byłam dzisiaj w ogrodniczym ale tam teraz ozdoby świąteczne ,jak w styczniu - lutym nasionka się pokażą to poluję . A na ostatnim zdjęciu jak piękność się nazywa ?
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, też mam podejrzenie jakiegoś podstępu-za ciepło jest jak na doświadczenia ostatnich lat :roll: Narobiło mi się bagnistych miejsc, wiązówka wyleci w całkiem nowe.
Gosia, marzę o takiej zimie, jak teraz, tylko -3 stopnie, trochę prószy, ale to sama przyjemność :D Na razie...
Iza, posłonki, kwiatki mają normalne, wcale nie takie duże. Siewki mam na pewno, ale przekonałam się, że nie bardzo lubią przesadzanie :evil: Poszukam siewek wiosną i spróbuję posadzić w doniczkę. Najlepiej kwitnie powojnik Mme Julia Correvon, Jackmanii, Fujimusume, Bill MacKenzie, Dr Ruppel, Ville de Lyon, Hagley Hybrid. Tych jestem pewna, że dobrze sobie poradzą-reszta zbyt młoda, żeby się upierać :wink:
Monika, na ostatnim zdjęciu mam różę Scarlet Hit w gipsówce :D Plus czarnuszka, oczywiście :wink:

Dzień był dla mnie okropny, więc pomarańczowo na poprawę nastroju :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Monikwiaty
1000p
1000p

Post »

:) i jak się tu nie uśmiechać ,tyle energii . Poczytam o tej róży
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Wspaniałe energetyczne fotki. Właśnie mi się przypomniało, ze nie wysiałam ostatniej wiosny nasturcji. Mam nadzieję, że nasionka nie straciły ważności? Co by nie mówić ale pomarańcz w ogrodzie już z daleka pieknie wygląda a już z połączeniu z niebieskim- miodzio.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monika, po okropnym dniu dobrze mieć trochę pozytywnej energii :D Tę różę dostałam od M, kupił jako "Czerwoną miniaturową". Daleko nie szukał, w najbliższym ogrodniczym w kartonowym opakowaniu znalazł :wink:
Ida, może nie wzejdzie 100%, ale warto siać nasturcję :D

Pamiętam, jak mi smakowały...
Obrazek

Połowa lipca.
Obrazek

Obrazek

Z posesji sąsiadów tak to wygląda...
Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś co to są te drewniane kolumny? Pięknie kwitły powojniki a te dziewanny ;:oj jakie wysokie
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ida, to kawałki mojej pergoli. Chciałam proste poprzeczki, ale pan stolarz zrobił, jakie uważał :roll: Dziewanna tylko w pokazywanym miejscu sięgała 2m, reszta była malutka.

Kawałki pergoli :D Całość ma 9 m, wydaje mi się za mało.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Monikwiaty
1000p
1000p

Post »

Mnie się podoba inicjatywa pana stolarza , przy tej pergoli pokazujesz zawsze to morze kwiecia róż ale wtedy zwykle oglądamy tylko dół :) dobrej nocy
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Ewuniu, ale nawąchałam się zapachów. Macierzanka, heliotrop , liliowce, róże, czego tam nie było. Jak miło pobuszować w takich rabatkach, a u mnie trochę zimy.
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Aha, 9 metrów pergoli to mało a ostatnie zdjęcia to przykład nieogarnięcia w ogrodzie, o czym często wspominasz. Tak? ;:174
No to muszę się uczyć polskiego na nowo.
Chyba lubisz przyglądać się liliowcom z bliska (ja bardzo). One mają taką przestrzenną strukturę płatków.Znowu świetne zdjęcia.
Na jednym nawet widać taką brokatowo srebrzystą szklistość jaka czasem występuje u liliowców.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu śliczna ta pergola. Wspaniale wygląda w ogrodzie. Marzy mi się taka budowla w ogrodzie. Ma piękne zwieńczenia. A co będzie się pięło po niej?
Pozdrawiam Ida
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”