Zielono mi w głowie... i na parapetach cz.III ;)
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zielono mi w głowie... i na parapetach cz.III ;)
Bardzo podobają mi się ceropegie za ich śliczne listki, ale taki mały lampionik dodaje im jeszcze większego uroku 

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Dorotko- marzy mi się "las" lampioników. Takie spuszczające się listeczki po bokach szafy ;)
Kasiuta74- bo fiołeczki uwielbiają słoneczko. Zwłaszcza o wschodzie lub zachodzie.
Tesio39- dziękuję. Uwielbiam ją. W przyszłym sezonie zacznę ją spuszczać w dół...
Fiskomp- dziękuję ;)
A hipeastra polecam, choć dwie, trzy sztuki. Mają ogromne kwiaty i przez to są bardzo dekoracyjne i efektowne. Wystarczy jedna cebula z dwoma pędami i wzroku nie można oderwać.
Na dodatek można tak uprawiać te cebulowe rośliny, żeby zakwitły w najbardziej dla nas odpowiednim terminie. U mnie zawsze kwitną na Boże Narodzenie i sylwestra. Moja Ciocia sadzi je na wiosnę do ogrodu i kwitnienia ma w czerwcu i lipcu.
Arkadius- dziękuję.
Trzynastko- dziękuję.
Elciu- a jak łatwo się je uprawia. Wystarczy południowe okno i niewiele podlewania. Rosną, jak na drożdżach ;)
Dziś będzie nieco storczykowo... Zakwitły dwie hybrydy falenopsisów. Tęczowy ( słabo się wybarwił, bo mało słońca) i Philadelphia. Oto kilka fotek:

Zakwitło hipeastrum, stara odmiana. Kolor czerwony, pachnie delikatnie. A tak się zaczęło rozkwitanie:

Dziś pierwszy kwiatek pokazał swoje piękno:

I kolejny hipek ma pęd. Czerwony z Lidla:

Kasiuta74- bo fiołeczki uwielbiają słoneczko. Zwłaszcza o wschodzie lub zachodzie.
Tesio39- dziękuję. Uwielbiam ją. W przyszłym sezonie zacznę ją spuszczać w dół...
Fiskomp- dziękuję ;)
A hipeastra polecam, choć dwie, trzy sztuki. Mają ogromne kwiaty i przez to są bardzo dekoracyjne i efektowne. Wystarczy jedna cebula z dwoma pędami i wzroku nie można oderwać.
Na dodatek można tak uprawiać te cebulowe rośliny, żeby zakwitły w najbardziej dla nas odpowiednim terminie. U mnie zawsze kwitną na Boże Narodzenie i sylwestra. Moja Ciocia sadzi je na wiosnę do ogrodu i kwitnienia ma w czerwcu i lipcu.
Arkadius- dziękuję.
Trzynastko- dziękuję.
Elciu- a jak łatwo się je uprawia. Wystarczy południowe okno i niewiele podlewania. Rosną, jak na drożdżach ;)
Dziś będzie nieco storczykowo... Zakwitły dwie hybrydy falenopsisów. Tęczowy ( słabo się wybarwił, bo mało słońca) i Philadelphia. Oto kilka fotek:

Zakwitło hipeastrum, stara odmiana. Kolor czerwony, pachnie delikatnie. A tak się zaczęło rozkwitanie:

Dziś pierwszy kwiatek pokazał swoje piękno:

I kolejny hipek ma pęd. Czerwony z Lidla:

Piękne storczyki w słońcu skąpane. Czy ten drugi to philadelphia?
Hipeastrum piękny ma kolorek.
Hipeastrum piękny ma kolorek.
- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
U Ciebie, jak zawsze piękne kwitnienia.
Bardzo ładne Hippeastrum
A wracając do ceropegii, myślisz, że dałaby radę na wschodnim oknie? Południowego niestety nie mam.
A wymyśliłam sobie, że mogłabym wiosną we wnęce sypialnianego wschodniego okna powiesic kilka doniczek, bo okno jest
dośc głębokie (parapet ma ponad 60 cm szerokości
) i tyle powierzchni się marnuje 

A wracając do ceropegii, myślisz, że dałaby radę na wschodnim oknie? Południowego niestety nie mam.

A wymyśliłam sobie, że mogłabym wiosną we wnęce sypialnianego wschodniego okna powiesic kilka doniczek, bo okno jest
dośc głębokie (parapet ma ponad 60 cm szerokości

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Pięknie kwitną
... tak patrzę i zastanawiam się na jakiej ulicy mieszkasz i nie mogę skojarzyć tych bloków 

Moje nowe hobby ;)
Pozdrawiam miłośników ogrodów - Justyna
Zajrzyj Pierwsze kroki - odnawiam bardzo stary ogród
Pozdrawiam miłośników ogrodów - Justyna
Zajrzyj Pierwsze kroki - odnawiam bardzo stary ogród
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pięknie kwitnące storczyki,aż zazdroszczę i hipeastrum również
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
Hej a jak tam choinka z wilczomlecza trukalli
udalo sie ja przystroić

udalo sie ja przystroić

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Święta...chwila wytchnienia...Można dołożyć kilka zdjęć.
Filigranowa- tak, to pH. Wiganiae - popularnie, zwana Philadelphią ;)
Elcia1974- myślę, że ceropegia woodi da sobie radę na oknie wschodnim. Może jedynie mniej lampioników będzie.
Jdz11- hihi..bo od głównej ulicy nie widać mojego bloku. Mieszkam "po środku". Z jednej strony blok, kamienice i główna droga. A z drugiej - tez blok i rzeka. Kojarzysz sklep Marysia, albo pizzerię "Amnezja"? To właśnie w tych blokach mieszkam.
Paula15- dziś są dopiero piękne, bo rozkwitły
Arkadius- dziękuję. Storczyki zawsze kwitną zimą, dlatego je uwielbiam. Hipeastra - również.
Koniczynko- niestety nie zdążyłam ubrać Euphorbia Tirucalli, Święta mnie przegoniły, może za rok
Tęczowy falaenopsis otworzył już 4 kwiaty, pięknie wygląda:

Wspomniana wcześniej, moja pH. Philadelphia została ochrzczona moją "choinką". Ma cztery rozgałęzienia i około 30 kwiatów. Oczywiście to moje kwitnienie:

Jak zwykle na Święta, kwitną hipeastra:

Red Lion

I...miał być Dancing Queen, ale nie jest. Po przejrzeniu zdjęć odmian w internecie - obstawiam, że mam Desire lub Flamingo Star Piękne, wielkie kwiaty w kolorze łososiowym:

H.bella oszalała i puściła sporo baldachimów:

Jesienią kupiłam dwuliścienną sadzonkę h.coriacea od Aga111. Jak przyjechała do mnie, miała dwa maleńkie korzonki. Posadziłam ją w spagnum, postawiłam ją na oknie południowym i - omdlały jej liście. Miała za dużo słońca i za mało wilgoci. Przeniosłam ją zatem do ciepłego "inkubatora" z siewkami storczyków(jest doświetlana sztucznie) i po m-cu obudziła się. Liście zesztywniały, a sadzonka zaczyna rosnąć. Ale się cieszę:

Jest też sporo zapowiedzi kwitnień: 4 falenopsisy, 2 oncidia, 2 hipeastra, dwa sabotki, kilka skrętników i fiołków puściło pączki. I hoje: lacunosa i multiflora również zapączkowane.
Filigranowa- tak, to pH. Wiganiae - popularnie, zwana Philadelphią ;)
Elcia1974- myślę, że ceropegia woodi da sobie radę na oknie wschodnim. Może jedynie mniej lampioników będzie.
Jdz11- hihi..bo od głównej ulicy nie widać mojego bloku. Mieszkam "po środku". Z jednej strony blok, kamienice i główna droga. A z drugiej - tez blok i rzeka. Kojarzysz sklep Marysia, albo pizzerię "Amnezja"? To właśnie w tych blokach mieszkam.
Paula15- dziś są dopiero piękne, bo rozkwitły

Arkadius- dziękuję. Storczyki zawsze kwitną zimą, dlatego je uwielbiam. Hipeastra - również.
Koniczynko- niestety nie zdążyłam ubrać Euphorbia Tirucalli, Święta mnie przegoniły, może za rok

Tęczowy falaenopsis otworzył już 4 kwiaty, pięknie wygląda:

Wspomniana wcześniej, moja pH. Philadelphia została ochrzczona moją "choinką". Ma cztery rozgałęzienia i około 30 kwiatów. Oczywiście to moje kwitnienie:

Jak zwykle na Święta, kwitną hipeastra:

Red Lion

I...miał być Dancing Queen, ale nie jest. Po przejrzeniu zdjęć odmian w internecie - obstawiam, że mam Desire lub Flamingo Star Piękne, wielkie kwiaty w kolorze łososiowym:

H.bella oszalała i puściła sporo baldachimów:

Jesienią kupiłam dwuliścienną sadzonkę h.coriacea od Aga111. Jak przyjechała do mnie, miała dwa maleńkie korzonki. Posadziłam ją w spagnum, postawiłam ją na oknie południowym i - omdlały jej liście. Miała za dużo słońca i za mało wilgoci. Przeniosłam ją zatem do ciepłego "inkubatora" z siewkami storczyków(jest doświetlana sztucznie) i po m-cu obudziła się. Liście zesztywniały, a sadzonka zaczyna rosnąć. Ale się cieszę:

Jest też sporo zapowiedzi kwitnień: 4 falenopsisy, 2 oncidia, 2 hipeastra, dwa sabotki, kilka skrętników i fiołków puściło pączki. I hoje: lacunosa i multiflora również zapączkowane.
- jolcia1212
- 500p
- Od: 8 gru 2009, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

WESOŁYCH ŚWIĄT JUSTYNKO
- tesia39
- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Przepięknie rozkwitły Ci hipeastra, dodały świętom koloru 

- doromichu
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pieknie Ci wszystko kwitnie na swieta 

Cudowne kwitnienia, i czekam na kwiatuszki, które zakwitną za chwilkę u ciebie:).
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Justynko
Obłędne te Twoje storczysie-jest na czym oko zawiesić, oj jest
Piękne hippeastra!!!
Jaka jest średnica kwiatu??

Obłędne te Twoje storczysie-jest na czym oko zawiesić, oj jest

Piękne hippeastra!!!
Twój łososiowy książę bardzo przypomina Rilonęjustus27 pisze:I...miał być Dancing Queen, ale nie jest. Po przejrzeniu zdjęć odmian w internecie - obstawiam, że mam Desire lub Flamingo Star

- mmaryla
- Od: 23 lut 2011, o 13:24
To się nazywa kwitnienie
, tylko pomarzyć o takich pięknych kwiatach Justynko.Coś wspaniałego