Wino z winogron

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wino z winogron

Post »

Dzisiaj zrobiłam pierwsze zlanie z balonów :wit . Trochę fusów było na dnie, ale już widać, że zaczyna się klarować ;:333 . Winko ma coś około 6 tyg. Już bardzo rzadko bombluje, ale nadciśnienie w rurce jest. Wlałam z powrotem do balonów, bo nie lubię, jak mam osad na dnie butelki ;:65 . Trochę dosłodziłam: tak 0,5 kg. na 10l. I od początku żadnej wody (jedynie w matce drożdżowej). Daje już kopa, chociaż trochę jeszcze wyczuwa się drożdże. No i oczywiście przy tym zaciąganiu wina i dosładzaniu (a robiłam to po trochu :tan , żeby nie było za słodkie) zaszumiało mi w głowie ;:304 . Będzie dobre winko ;:108 . W tym roku wyjątkowy miałam urodzaj: po odlaniu fusów wyszło 33l :heja (mam 6 krzaczków). Będą się obiadki dobrze trawiły :;230 no iżycie będzie znośniejsze i weselsze ;:224 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

robertP2 pisze:Wino przedłuża życie podobno a już na pewno powoduje,że jest znośniejsze :lol:
Święte słowa :wit
Nawet kobiety jakieś ładniejsze ;:224
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Ale Twoja żona tego nie czyta jak się domyślam ? :;230 bo mogą nadejść ,,ciche dni '' :lol:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

Zabezpieczone dobrym hasłem ;:209
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

Przez przypadek (Mody zadziałały) trafiliśmy z Robertem do Cydrowców Ci to mają kłopoty z napojem i po co, żeby wyciągnąć z jabłek do 7% i pić później takiego kwasibora, chyba się narażam. :;230 :;230 :;230
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na początku jak kupiłam swoją działeczkę, rosły na niej dwie stare jabłonie. Jabłek miały dużo, ale były malutkie i całe w plamach parcha ;:oj . Ponieważ obrodziły i szkoda było te jabłuszka wyrzucać, zrobiłam z nich wino - oczywiście z samego soku, odpowiednio dosłodzonego. Po pół roku, to nadal nie nadawało się do picia - kwasior i smak taki "bimbrowaty" ;:219 . Więc zostawiłam, sprawdzając co jakiś czas, czy już się nadaje. Nadawał się po 1,5 roku i był przepyszny ;:304 . Wino z jabłek tak ma, wymaga czasu.
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

wosiek67 pisze:Przez przypadek (Mody zadziałały) trafiliśmy z Robertem do Cydrowców Ci to mają kłopoty z napojem i po co, żeby wyciągnąć z jabłek do 7% i pić później takiego kwasibora, chyba się narażam. :;230 :;230 :;230
:lol:
fakt wrzucili nie w ten przedział alkoholowy :lol:

Z jabłek to wino zalatuje cienkuszem , mizerna jakość. Wole już na szybkiego :
Skoczyć po 5 kg Cortlanda lub inne słodkości jabłkowe ,obmyć , wydrążyć z gniazd nasiennych ,pokroić w małą kosteczkę razem ze skórką /pod skórką same witaminy/ dosypać cukru , zostawić na kilka godzin lub wsypać potem do słoja, mały słoik miodu i zalać alkoholem o mocy 55-65 %. Dobry z kostką lodu lub mocno schłodzone w lato.Można dodać coś kwaśnego pigwę ,cytrynę.
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Bez dodatku wysokoprocentowego alkoholu można mieć pyszne winko (nie żaden sikacz) po 14 dniach- wino z ryżu czyli polska sake. ;:304
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Wino z ryżu robiłem z dodatkiem przypraw.Ładnie pachniało tak ziołowo aromatycznie :) nie pamiętam jakich przypraw użyłem chyba gożdziki , cukier waniliowy i coś tam jeszcze, w smaku takie sobie , ale jak nie ma z czego zrobić to i to dobre.
Ja jestem raczej tradycjonalistą i wole wina gronowe a w ostateczności wynalazki owocowe typu wiśnie z porzeczką czy owoce leśne mix.
szarotka66
1000p
1000p

Post »

Mam tegoroczne winogronowe z ciemnych winogron, wyszło słodkie, ale jest pyszne i "kopie" jak mówią degustatorzy. Sake robię z rodzynkami i karmelem. :D
Nadwyżki z domu i ogrodu
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pamiętam, jak na studiach na bal półmetkowy kolega przyniósł wino z ryżu. Było paaskudne, ale procentów trochę miało, więc się je wypiło ;:304.
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

przede wszystkim każdemu winu służy czas.Czas jest tutaj najlepszym specjalistą.Nawet z niepitnych wynalazków zrobi cudo.

Mało kto pije ,, bożole '' wina świeże.Dla mnie osobiście dobre, ale tylko gronowe, podczas przelewania do butelek można skosztować ;:304
inne muszą postać minimum 3-6 miesięcy.Jedynym plusem wody w piwnicy jest jej rewelacyjne dostosowanie temperatury i wilgotności do przechowywania wina.A propo jeszcze przechowywania i czasu poświęconego winu niektórzy nie zapalają nawet światła, bo twierdzą, że szkodzi winu i idą z latarką . :lol:
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

Wino z winogron pycha owocowe też mogą być w przyszłym roku mam zamiar nastawić porzeczkowe Robert je bardzo poleca. A tak przy okazji Robercie jakie porzeczki twoim zdaniem najlepsze na winko. Jeszcze nigdy nie robiłem a kogo pytać jeśli nie fachowca bo ja jestem flachowiec ;:306 ;:306

-- 6 lut 2013, o 22:50 --

Jak mnie tam już wrzucili to zaglądam do cydrowców i ten wspaniały napój tak piszą (nie wiedzą co dobre) wlewają do aparatury i wiecie co z tego robią nazw używają rożnych calvados, sznaps czyli bimber pędzą.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
szarotka66
1000p
1000p

Post »

Sorry chłopaki, że się tak do męskiej rozmowy "wtrancam", ale robiłam w tym roku wino porzeczkowe - 3 kolory i drugie tylko z czarnej porzeczki, dla mnie czarna porzeczka jest bezkonkurencyjna. ;:138
Nadwyżki z domu i ogrodu
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

Szarotka każda opinia jest dla mnie cenna. Czarna powiadasz cieszy mnie to bo tej akurat mam najwięcej. Muszę powiedzieć, że z niej też jest pyszna nalewka.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”