Ogórek w gruncie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek w gruncie cz.2

Post »

forumowicz - wręcz przeciwnie - obrodziły niesamowicie ;)
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Kiedyś, gdy nie było internetu człowiek musiał do pewnych rzeczy dochodzić sam.
Teraz wystarczy skorzystać z doświadczenia innych. Szkoda życia na eksperymenty.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale wielu jest takich, jak sami nie sprawdzą to nie uwierzą. Także miałem małą uprawę w gruncie, ale jak mam dosyć tuneli foliowych, to teraz wolę tylko pod osłonami uprawiać pomidory i ogórki, przynajmniej wygodnie się zrywa i nie pada deszcz, nie mówiąc o jeszcze innych zaletach.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Ja ogórki uprawiam tylko pod folią i są zalety że np można zbierać jak pada,jak zimno, ogórki mają lepsze warunki klimatyczne.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

forumowicz pisze:No niestety u mnie, obok owoców, pomidory i ogórki to podstawa uprawy i większości przetworów.
Ja też do niedawna uprawiałem ogórki z siewu bezpośredniego, ale to zawsze była ruletka. Sytuacja sie zmieniła po przejściu na uprawę z rozsady. Jestem uniezależniony od kaprysów pogody w maju.
Czy mogę zadać CI osobiste pytanie, tak z ciekawości , ile robisz rozsad ogórków a ile pomidorów? Ja mam co roku około 100 krzaczków pomidorów, około 20 ogórków no i jeszcze inne warzywa (100 kapusty, 80 porów,80 selerów), kwiaty więc jest tego trochę.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

W tym roku miałem również ok 100 szt rozsady pomidorów/ część rozdałem/, 2 palety ogórków czyli 108 doniczek po 3 rosliny w doniczce, paletę 28 szt papryki i drobnicę tj 6 doniczek cukinii , 10 ogórków sałatkowych i 10 słonecznika.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:138 Super. To masz chyba duży warzywniak :D A myślałam że ja mam dużo miejsca na warzywa :D
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Działkę mam 4 ary a na niej :
- orzech włoski, 2 czereśnie,2 leszczyny, 3 wiśnie , jabłoń, gruszę, 5 krzewów aronii, 5 borówek wysokich, 20 metrów szpaler malin , 5 szt. białej porzeczki, domek , wędzarnię huśtawkę i piaskownicę. Warzywnik to 1/4 działki. Pomidory nie zajmują mi wiele miejsca bo sadzę po 2 krzaki przy paliku. Kiedyś całe 4 ary to były warzywa. Ziemniaki i kapusta na zimę były swoje i piwnica zawalona przetworami.

Czyli schwarz mydło i powidło :;230
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To trochę jest :D Ja na warzywa mam 1,5 ara sad oddzielnie , krzewy oddzielnie, truskawki, szparagi. i trochę miejsca na czosnek cebulę dynie i melony są bliżej domu. Foliak i szklarnia koło ogrodu warzywnego. A i tak mi mało miejsca :D trochę mnie przeraża robienie następnych rozsad czyli rozsad z ogórków. Może kiedyś się tym zajmę jak już na stałe przeniosę się na wieś. Niestety muszę czekać aż mąż przejdzie na emeryturę. :(
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

perdii pisze:trochę mnie przeraża robienie następnych rozsad czyli rozsad z ogórków.
A co w tym strasznego ?
Siejesz do palety 5x9 albo 6x9 i nic z tym nie robisz. Nie pikujesz tylko cały czas rozsada jest w palecie

Obrazek

I nie trzyma się zbyt długo, by się nie wyciągła . Zahartować i wysadzić. I tyle roboty
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczne rozsady ;:138 Chyba je przerywasz? Może w tym roku się skuszę :D Ty też jesteś "nocny marek" :;230
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

forumowicz, jeśli wsadzasz tak jak stoją czyli po dwa ,trzy gdzieniegdzie to jaka odległość między nimi i w rzędzie?
Zapewne gdzieś było ale jak Ty sadzisz?
pozdrawiam
Alicja
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

perdii pisze:Chyba je przerywasz?
W tym sęk, że nie. Sieję gniazdowo do doniczek po 3 nasionka. Wystawiam na zewnątrz całą paletę jak tylko nasiona skiełkują i rozłożą liścienie. Temperatura w dzień musi być minimum 12 st Wysadzam na miejsce stałe kiedy pokaże się w środku zaczątek liścia właściwego i nakrywam włókniną. Włókninę ściągam gdy pokażą się kwiatki . I co też istotne by nie stawiać palet bezpośrednio na betonie bo to ochładza ziemie w doniczkach na co ogórki są wrażliwe i mogą padać.
karool pisze:jaka odległość między nimi i w rzędzie?
Co 15 cm. I broń Boże nie rozdzielać roślin w doniczce. A rozstaw rzędów zależny od odmiany i sposobu prowadzenia.
karool pisze:jak Ty sadzisz?
Trochę głębiej niż rosła w doniczkach tak, by liscienie wystawały 1-2 cm ponad glebę i od razu podlewam 0,5 % roztworem saletrzaku. Oczywiście nawożę rzędowo obornikiem/ kurzeńcem/ co jest w przypadku ogórków szczególnie istotne. Są to rośliny wyjątkowo wrażliwe na temperaturę gleby/ rośliny ciepłego spodu/ a rozkładający się obornik wydziela ciepło ogrzewając podłoże.

Tu jest paleta z rozsadą przygotowana do wysadzenia

Obrazek

A tu już wysadzona/ gdzieniegdzie współrzędnie kalafior/

Obrazek

Rzędy z obornikiem jak widać nieco wyredlone jako, że glebę mam wilgotną i wyredlenie powoduje lepsze natlenienie i szybsze ogrzanie gleby.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prowadzisz po sznurkach czy tradycyjnie po ziemi? Szkoła dawno za mną z przedmiotów ścisłych byłam zawsze niedouczona. A więc znowu poszukiwanie jak obliczyć 0,5%. Kurcze gdzieś mam zapisane jak to się liczy . Muszę poszukać bo jak synek przyjedzie i znowu będę się go pytała to znowu usłyszę: mamo już tyle razy ci to tłumaczyłem :D Poszukaj to zapamiętasz :;230 Czyli mam zajęcie :;230
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Te co widzisz były prowadzone tradycyjnie po glebie. Oprócz tych sadzę jeszcze sałatowe ogórki po sznurkach.

Te same ogórki już owocujące

Obrazek
Obrazek

A to sałatkowe na sznurkach

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”