a co do końca świata to one przeżyją a my ?? jak kupimy opla to też

pozdrawiam gorąco
Droga Lucy wszystko się zgadza, lepiej doświetlać ale też dobrze jest wiedzieć czym się doświetla a szczególnie w takie krótkie dni jeśli ktoś ze 12h albo i całą dobę to będą to tylko chude badylki (przy świetle zimnym). Dllatego ja sobie tak myślę, że lepiej ciepłym białym (jak długo się naświetla) aniżeli tym zimnym (jeśli ma być jedno źródło światła).onectica pisze:Wszystko to prawda jest. Ale czy nie jest też tak, że przy takich dniach, jak teraz lepiej doświetlać czymś niż niczym?jang pisze:Przy sztucznym doświetlaniu roślinek trzeba też zwrócić uwagę na światło jakie dają żarówki, świetlówki.
- z tym przycinaniem sadzonek to nie spieszcie się tak. Żeby przycinać, roślinka musi "nabrać" trochę "masy" i kilka par liści w kącikach których wytworzą się uśpione pąki, pod przyszłe gałązki. Zbyt wczesne przycięcie nie przyspieszy rozgałęziania sadzonek, a jedynie może opóźnić ich wzrost. Ten temat "przerobiłem" na części moich sadzonek Adenium arabicum, dlatego nie polecam pośpiechu przy pozbawianiu "główek" młodych sadzonek. Wiosna, początek lata, wtedy roślinki rosną i mają chęć do szybkiego gojenia ran i tworzenia bocznych gałązek.czwrata para listków? A czy wszyscy nie tną po trzeciej?
- to są jeszcze bardzo młode siewki, wyglądają bardzo zdrowo./ ... /widzę ale chyba ma już stożek wzrostu / ... /
Lucy , Lucy co Ci powiem to Ci powiem...onectica pisze:A ja jestem tylko humanistką, na technice to...![]()
Magducha, już Cię widzę jak je wyrzucasz...masik pisze:![]()
Rozumiem, że moje mimo braku doświetlania, mimo grubych brzuszków i 4 pary listków są do wyrzucenia?![]()
![]()
No to mnie pocieszyłeś!jang pisze:Ludzi którzy znają się na wszystkim BRAK.
chyba nie było przycinane to adenium? czy jednak coś było?, może dlatego tak szybko kwitnie, czytałam na FO że albo kaudeks albo kwiatydaszka pisze:Witam, zakwitł po raz pierwszy zasiany 9.08.2011 kupiony jako Vellow Sweet