Kwiatuchy Aguchy :)
Re: Kwiatuchy Aguchy :)
powaliłaś mnie z tą fittonią
strach kupować coś od "wszystko wiedzących" sprzedawcó a zwłaszcza jak człowiek nie jest pewny co to takiego...

- katharos
- 1000p
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja już dawno przekonałam sie że sprzedawcy mało wiedzą no chyba że są też hodowcami
A akwarium fajnie wyglada ale u kogoś ja bym chyba padła jak jeszcze o nie musiała bym dbać

A akwarium fajnie wyglada ale u kogoś ja bym chyba padła jak jeszcze o nie musiała bym dbać

Macie rację, że fittonia to doniczkowy kwiatek, ale ponoć dobrze radzi sobie w akwarium. Podobnie jak skrzydłokwiat. Ostatnio nawet pytałam się o to w akwarystycznym, gdzie tam też mieli fittonie w sprzedaży.
To fakt z tymi sprzedawcami.
Co do sprzątania no cóż, generalnie co jakiś czas jest wymienia woda powiedzmy w 1/3 zbiornika, a taki generalny porządek 3-4 razy w roku... Kupa roboty przy nim jest, mówię o tym dużym zbiorniku, bo ten mały sprawia nieco mniej kłopotów
Co do sprzątania no cóż, generalnie co jakiś czas jest wymienia woda powiedzmy w 1/3 zbiornika, a taki generalny porządek 3-4 razy w roku... Kupa roboty przy nim jest, mówię o tym dużym zbiorniku, bo ten mały sprawia nieco mniej kłopotów

u mnie jest na odwrót - jak mieliśmy mały (20l około) to wodę musieliśmy podmieniać raz w tygodniu... TRAGEDIA!! a teraz jak mamy jakieś 200l to - przyznaję się bez ściemniania - nie pamiętam kiedy zmienialiśmy wodę w całości. Kupiliśmy taki śmieszny odkurzacz do akwa i dolewamy tylko wodę jak juz odkurzymy dno, no i oczywiście filtr - ale to normalneAgnisia31 pisze:To fakt z tymi sprzedawcami.

My tak musieliśmy sprzątać, bo były w nim paletki, a one bardzo wrażliwe są na brudna wodę, generalnie trudne do hodowli, a do rozmnażania - tragedia...
Z tą fitonia to Nastia ma rację, nie raz widziałam, w sklepach akwarystycznych w akwariach tą roślinkę

-- 11 gru 2012, o 20:32 --
Poza tym muszę Wam powiedzieć, że gdy wyjęłam ją z akwarium i włożyłam na 3 dni do słoika (tak poradziła ta osoba z forum) potem wsadziłam ją do ziemi i rosła
Z tą fitonia to Nastia ma rację, nie raz widziałam, w sklepach akwarystycznych w akwariach tą roślinkę

-- 11 gru 2012, o 20:32 --
Poza tym muszę Wam powiedzieć, że gdy wyjęłam ją z akwarium i włożyłam na 3 dni do słoika (tak poradziła ta osoba z forum) potem wsadziłam ją do ziemi i rosła

- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Takie akwarium to musi byc świetny odstresowywacz.
Mąż kuzynki mojego M jest leśnikiem i mieszkają w takiej fajnej dużej leśniczówce, wiecie z klimatem- drewno, rośliny itp.
No i mają w salonie ogromne akwarium na pół ściany. Coś cudownego- taki żywy obraz.
Jak ich odwiedziliśmy to nie mogłam oderwac oczu od tego akwa chyba przez godzinę. Piękne było całe kolorowe od rybek.
No ale tak, jak Kasia czyszczenia i wymiany wody nie zazdroszczę.

Mąż kuzynki mojego M jest leśnikiem i mieszkają w takiej fajnej dużej leśniczówce, wiecie z klimatem- drewno, rośliny itp.
No i mają w salonie ogromne akwarium na pół ściany. Coś cudownego- taki żywy obraz.

Jak ich odwiedziliśmy to nie mogłam oderwac oczu od tego akwa chyba przez godzinę. Piękne było całe kolorowe od rybek.

No ale tak, jak Kasia czyszczenia i wymiany wody nie zazdroszczę.

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
- tesia39
- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Piękne akwa
, ja mam też dwa, jedno 30l krewetki i 200l ogólne
Ja też uważam że z mniejszym akwarium jest więcej pracy niż dużym, w małym trudno zachować równowagę biologiczną 

- tesia39
- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Kwiatki świetne, ale mały model to dopiero cudny kwiatuszek 

- katharos
- 1000p
Kwiatki piękne i ten model na medal 

- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Czy wy też tak macie, że jak wam się akurat jakiś kwiatuszek podoba i chcecie go zdobyc to wszędzie go widzicie?
Ja tak mam ostatnio z Anturium. Jakieś jest w prawie każdym wątku i w realu pełno ich na parapetach u ludzi.
Twoje jest cudne
I synek słodziutki. 

Ja tak mam ostatnio z Anturium. Jakieś jest w prawie każdym wątku i w realu pełno ich na parapetach u ludzi.

Twoje jest cudne

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
- katharos
- 1000p
Elu mm dokładnie tak samo 

to normalne - wcześniej - przed chciejstwem - się nie zauważałaś go i dlatego nie wiedziałaś, że jest go pełno w około a teraz jak już stał się on twoim chciejstwem, to nadle (i to często od wieków) wszyscy znajomi i rodzina i na dodatek w każdym urzędzie itd stoi gdzieś na parapecie czy podłodze czy gdzieś tam to TWOJE chciejstwoelcia1974 pisze:Czy wy też tak macie, że jak wam się akurat jakiś kwiatuszek podoba i chcecie go zdobyc to wszędzie go widzicie?

Model pomaga mi przy podlewaniu kwiatów i robieniu prysznica.
Ja też tak mam, że jak coś mi się spodoba to "prześladuje" mnie na każdym kroku
Wtedy jak jest to na moja kieszeń to sobie kupuję
Dzisiaj jak jechałam rano do pracy taki mnie o to widok spotkał

a jak spojrzałam na moje kwiaty w pracy to stwierdziłam, że jedna z begonii kwitnie
Ja też tak mam, że jak coś mi się spodoba to "prześladuje" mnie na każdym kroku

Wtedy jak jest to na moja kieszeń to sobie kupuję

Dzisiaj jak jechałam rano do pracy taki mnie o to widok spotkał

a jak spojrzałam na moje kwiaty w pracy to stwierdziłam, że jedna z begonii kwitnie