Tuje uprawa 2 letnich sadzonek w kolejnych latach

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
lkasz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 gru 2012, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Tuje uprawa 2 letnich sadzonek w kolejnych latach

Post »

Witam
:roll: Zamówiłem w jednej ze Szkółek krzewów ozdobnych trochę thuji Smaragd i Suncist, i chciałbym się doradzić w sprawie ich posadzenie. Mianowicie tuje mają dotrzeć do mnie jesienią 2013, mają mieć 2 lata (śierpień/wrzesień) w multiplatach, zamierzam je przesadzić do doniczek 7x7x7 na 1 rok po czym przesadzić do właściwych doniczek w których mają sobie rosnąć. W związku z powyższym chciałbym się dowiedzieć jak przezimować takie 2 letnie tuje aby nie wyrządzić za wielkich szkód krzewom.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: 2 letnie Tuje

Post »

Zastosuj dołowanie. A część zieloną przykrywasz gałązkami świerka.
lkasz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czyli jeśli dobrze zrozumiałem, władować korzenie w grunt i przykryć, ja zrobię w ten sposób będę na wiosnę mógł w doniczki władować, no i czy przykycie nie spowoduje że będą "krzywe"? Pytania banalne ale o roślinach wiem tylko że "Zielonym do Góry"
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak posadzisz w większych doniczkach to je wkopujesz z doniczkami do ziemi. na wiosnę wyciągasz. Przykrycie spowoduje że się powyginają ale na wiosnę będą już proste jak odkryjesz. Pytania dla niektórych banalne, a dla niektórych nie. Pytaj do woli. Kto pyta, nie błądzi :)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Musisz dołować w takim miejscu gdzie zimą nie stoi woda z roztopów, bo zginą.
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p
Od: 28 paź 2012, o 13:35

Post »

Zrób jak radzi PiotrekP, ale nie bardzo rozumiem terminu dostawy (jesień 2013) Czy masz je obecnie, czy będziesz miał i są w tej chwili w doniczko-paletach ? Dwuletnie tuje Smaragd i Sunkist w doniczko-paletach, to coś dziwnego. Muszą być bardzo małe skoro planujesz przesadzać do doniczek produkcyjnych 7x7. Z własnego doświadczenia wiem, że powinny mieć około 10-15 cm, posiadać dobrze wykształcony system korzeniowy i w doniczko-palecie już być nie powinny. Może czegoś nie zrozumiałem ?
Po ogrodzie moją pasją są góry. Pozdrawiam Kaziu
Ogród na obrzeżach miasta
Moja Catalpa
lkasz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Opis krzewów (z doniczkami 7x7 tak myślałem ale nie doczytałem o p9) w ofercie szkółki w której zamówiłem tuje: Oferowane sadzonki są 2-letnie, znakomicie ukorzenione. Wysokość oferowanych sadzonek wynosi 15-30 cm Bardzo dobry stan ukorzenienia wynika z faktu, że produkujemy/ukorzeniamy sadzonki w podgrzewanym substracie i dodatkowo wiek sadzonek wynosi już 2 lata. Nadają się również nie tylko do sadzenia w doniczce lecz także bezpośrednio do gruntu. Jeżeli do doniczek to najlepiej do co najmniej 1 litrowych, doniczka P-9 jest dla nich już zbyt mała.
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p

Post »

Trochę już kumam, ale planujesz je kupić, czy je kupiłeś i pytasz o sposób zimowania w gruncie ?
Teraz jest mróz, więc poczekaj do wiosny, a szkółka je fachowo przechowa w P-9.
Moja Catalpa
lkasz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

zamówiłem, więc nadal są w szkółce a pytałem o przechowanie na kolejną zimę, na zaś ponieważ zamówienia do końca roku 2012 są. Pozdrawiam

To jak wiem jak już przezimować sadzonki, to może wyjaśni mi ktoś jakimi opryskami najlepiej opryskać tuje profilaktycznie żeby zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia chorób i grzybów.
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p

Post »

Nie pryskasz tych odmian, bo raczej nie chorują. Jedynie wieloskładnikowe nawozy płynne lub granulowane do iglastych i woda, potem woda i jeszcze raz woda. Muszą rosnąć, bo nie mają innego wyjścia. Powodzenia
Moja Catalpa
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszelkie nawozy tylko wiosną, już na późno i taki zabieg nie ma sensu.
Co do chorób to warto od czasu do czasu prysnąć, ponieważ rośliny będą w większym zagęszczeniu z dużą wilgotnościa - co powoduje większe ryzyko.
lkasz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Tuje uprawa 2 letnich sadzonek w kolejnych latach

Post »

Czy Polifoska jest odpowiednim nawozem do podsypania tuji, jałowców wiosną.
Czy może podsypywać czymś innym tak aby osiągnąć jak najlepszy efekt nie szkodząc?
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Polifoska jest nawozem chlorkowym, nie nadaje się do roślin ozdobnych oraz warzyw.
Polecam Hydrocomplex, nawóz uniwersalny NPK + mikro, szybko się rozpuszcza oraz składniki w krótkim czasie przyswajalne dla roślin. Nie warto przepłacać za etykiete "Do iglaków".
lkasz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Chciałbym zaczerpnąć porady odnośnie jodły koreańskiej cis i siberkugel. Mianowicie czy otrzymanie takich iglaków jest możliwe z wysiewu nasion bądź ukorzeniania, czy najlepiej kupić w szkółce. Dokładnie chodzi mi o to w jaki sposób otrzymuje się takie odmiany?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”