Canna-Paciorecznik cz.5

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Canna-Paciorecznik cz.5

Post »

Alaska
Obrazek
Afrodyta
Obrazek
Picasso
Obrazek
City of Portland
Obrazek
President
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam. Ewa
daszka
100p
100p
Od: 6 lis 2011, o 10:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Wszstkich.

Bardzo się staram nie popełnić gafy. Canny w moim ogrodzie są w tym roku po raz pierwszy. Oczywiście kiedy kupowałam kłącza popełniłam wiele błędów. Kupowałam jak zwykle w sklepach jak robiło mi się żal w jakim są stanie. Kupowałam na allegro ale przysłali mi je dopiero w marcu i oczywiście nie takie jakie jak chciałam a były też takie które nie wystartowały. Dopiero póżniej znalazłam te wszystkie cudowne rady po przeczytaniu trochę mnie oświeciło. Chcę pokazać swoje a nazwy które podaję to z opakowań.

Madame Angele Martin.
Obrazek Obrazek City of PortlandObrazek http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c6f ... 6ff66.html ]Obrazek[/URL]Yellow ObrazekWyoming ObrazekEvening ObrazekBeanty ObrazekPicasso ObrazekPink Sumburst? ObrazekFirebird ObrazekEn Avant ObrazekNN Obrazek Obrazek Obrazek ;:124 ;:124
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Daszko. Wydaje mi się,że nazwy kann które podłaś nie są zgodne z odmianami jakie pokazałaś na zdjęciach. Nie ma co sugerować się nazwami na opakowaniu,bo one przeważnie są błędne. W wielu przypadkach jest to chwyt marketingowy polegający na wpisywaniu nazw odmian poszukiwanych lub dobrze sprzedających się. Każdego kto kupował w sklepach ogrodniczych czy na All. spotkało takie rozczarowanie jak wyrosło zupełnie co innego niż się spodziewaliśmy. Nie jestem odosobnionym przypadkiem. Dałem się nabrać nie raz i pewnie nie ostatni. Trzeba liczyć na łut szczęścia,że kiedyś się popadnie na tę właściwą, którą się poszukuje.
Pierwsza Angele Martin to raczej Burt Orange, Yellow.....?jaki, Beanty nie słyszałem o takiej, Pinc Sumburst - od trzech lat oszukują tą odmianą i wątpię czy w Polsce ktoś ją posiada.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
daszka
100p
100p

Post »

Witam, dzięki za pocieszenie. Tak też myślałam , przeczytałam 5 części ale dopiero po kupnie i wsadzeniu kłącz do doniczek. Nie miałam zamiaru w tym roku powiększyć ogród o Canny. Beauty Confetti, Yellow ( i tylko tyle ),Picasso i Madame Angele Martin to z opakowania Firmy Mantel Holland, Pink Sunburst to nabytek bez opakowania.
Reszta też w opakowaniu ale De Ree Holland . Zamawiałam i kupiłam przez allego to dopiero był niewypał wysyłali zamówienie dopiero w marcu żadne z otrzymanych kłącz nie wystartowało a takie piękne zamawiałam, Cleopatra, Alaska, Oise An D"or, Lovis Cottin, Pretoria . Po przecztaniu wpisów innych, duma z pięknych zakupionych roślin malała. Jeszcze w doniczce bo nie zakwitła mam Tropical Sunrise ? kłącze wystartowało póżno i ma 14 cm zielone liście. Nie wiem czy dalej pozwolić jej rosnąć przy przechować z innymi, wystawić na przymrozek.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuje. Pa.
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj daszka
Na żaden przymrozek nic nie wystawiasz. Nie wiem kiedy posadziłaś to kłącze, ale jeśli przez całe lato urosło tylko 14cm to możesz wyrzucić a jeśli chcesz przezimować to zetnij i przechowaj ale nie łącz z pozostałymi tylko oddzielnie.

Ja też kupiłam Firebird a wyrosła z niej pomarańczowa. :)
daszka
100p
100p

Post »

Cześć Iwonko.

Dziękuję za podpowiedż, kupiłam póżno wiosną były w gruncie ale kłącza długo prawie nie przyrastały. Teraz są ładne zielone zdrowe, należą do niskich (wysokość podana na opakowaniu to 50 cm ) rosną w doniczce to tak je zostawie na zimę.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

Będąc na urlopie czasem udaje mi się spotkać jakieś kanny:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Cztery pierwsze zdjęcia pochodzą z chińskiej prowincji Syczuan, piąte z Korfu a szóste z Madery.
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Widzę, że wątek zapada w sen zimowy, dlatego przypominam o konkursie na miss canna ogłoszonym przez Janusza. :idea:

Piotr piękne. Maderą jestem zauroczona. :wink:
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Iwonko najbardziej podoba mi się Kleopatra reszta też śliczna ;:173
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37

Post »

To i ja pozwolę sobie zgłosić tę ślicznotkę do konkursu, niestety nie jestem pewna odmiany:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią dziś mija termin wstawiania zdjęć do konkursu na "Miss Kanna" Roku 2012. W związku z tym,że termin był trochę nieodpowiedni gdyż koniec sezonu ogrodowego wiąże się zawsze z wzmożoną pracą a i czas przedświąteczny też wielu z nas przeznacza na inne cele proponuję przedłużenie terminu wstawiania zdjęć do końca b.roku.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

A ja dopiero teraz przeczytałam o konkursie

Kleopatra , uważam że to jest najpiękniejsza kanna .

Obrazek

w pierwszym roku zakwitł tak

Obrazek

a w drugim roku tak.

Obrazek
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu. .....i pewnie nią zostanie!!!!!!
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Januszu Kleopatry to same liście są ozdobne , uwielbiam ją , choć podobają mi się też inne , wszystkie z kolorowymi liśćmi i np .Madame Angele Martin., czy

Obrazek
nie znam nazwy bo to nie moja kanna , nie mam tych dwóch
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wydaje mi się, że na zdjęciu przedstawiasz odmianę "Burnt Orange" -mam ją i kwiaty ma identyczne.
To właśnie ona:
http://i46.tinypic.com/op8k94.jpg

...a to po za konkursem. Są to nowe zdobycze tegoroczne raczej przypadkowo zdobyte gdyż miały być zupełnie inne.
Pierwsza odmiana miała być "Herkules" i po części zgadzałoby się gdyby nie kolor kwiatu który miał być czerwony a jest bardzo podobny do odmiany "Fatamorgana" z tym,że trochę ciemniejszy. Zdjęcie to nie odzwierciedla faktycznego koloru kwiatu.
http://i46.tinypic.com/30mwr37.jpg

Znalazłem jeszcze inne zdjęcie na którym kolor kwiatu jest prawie identyczny z oryginałem:
http://i50.tinypic.com/osfih0.jpg

..inną odmianą do tej pory nie zidentyfikowaną jest ta pokazana poniżej
http://i50.tinypic.com/2hfqszc.jpg
http://i47.tinypic.com/dmqtsx.jpg

...i na koniec takie tam pomieszanie z poplątaniem...
http://i45.tinypic.com/w6xvkl.jpg
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”