Rozmnażanie storczyków-keiki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rozmnażanie storczyków-keiki

Post »

A ja mam pytanko, co robicie, że wasze phalenopsisy wypuszczają keiki?
Mój mam już czwarty rok, po przesadzeniu w sierpniu teraz odżył i wypuszcza nowy pęd kwiatowy, ale o rozmnażaniu nadal nie myśli...
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Galadriela :D
piszesz :
.....ale o rozmnażaniu nadal nie myśli...
:D i nie musi myśleć.....
Ważne,ze odżył, będzie kwitł... ;:63 ...

Keiki jako zjawisko, wcale nie jest dobrym prognostykiem dla większości.
Świadczy... o stresie jaki miał miejsce dla rośliny w czasie wegetacji.
Są również hybrydy z udziałem tych co taki system rozmnażania mają wpisane w życiorys/np.Phal.eguestris/
Te hybrydy mogą wykazać skłonność i czasami pokazać co potrafią.

Pocieszeniem jest nowa roślina/rośliny, identico z macierzystą oraz......zachowanie "linii życia".
Basal -keiki /z podłoża na "trzonie"/ jest ewidentnie inne przyczynowo - związane jest z błędami uprawy.

Pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58

Post »

Stres mój storczyk w tym roku miał i to solidny :(.
Naczytałam się, że trzeba rzadko przesadzać i trochę przesadziłam bo tkwił w takim "kwiaciarnianym" pojemniku trzy lata, i chyba się trochę przydusił - stracił cztery liście (zżółkły i opadły) i dwa z trzech pędów kwiatowych. W końcu przesadziłam go do większej doniczki (na tyle większej, że starczy mu na kolejne 5 lat :twisted: ) i nowego podłoża, po czym wypuścił nowy liść i pęd kwiatowy który ma już 20 cm (więc chyba to pomogło). Ale marzy mi się taka trój-storczykowa kępka i dlatego chciałabym żeby się rozmnożył...
Czyli w normalnych warunkach raczej mu nic nie wyrośnie? ;:218
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Awatar użytkownika
majar
1000p
1000p
Od: 26 sty 2011, o 14:21

Post »

Anno, i niech nie wyrośnie. Na moich dwóch roślinach, po przejściach wyrosły keiki, ale matki bardzo szybko zaczęły tracić liście i marnieć w oczach. Małe rosną wolno, a matek już nie ma.
misiu235
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2012, o 19:28

Post »

Podpinam się pod temat, bo wczoraj znalazłam coś na moim equestris. Nie są to ani pędy, ani korzonki - czyżby basal-keiki się tam rozwijało?

Po kliknięciu zdjęcia są większe

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18

Post »

Witam. Mam takie pytanko. Moj storczyk zaczyna wypuszczać tak jakby nowe roślinki, ale z środka rozety liściowej.
Nie mam pojęcia czym jest to spowodowane. Może ktoś z was wie??
Obrazek
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

Kasiu,

Twoje keiki nie wyrasta ze stożka wzrostu, bo jest nim serce najwyższego, a zarazem najmłodszego listka. Widocznie tam storczykowi spasowało 'rodzić' :lol: gdzieś tu na Forum widziałam niedawno podobną sytuację, że keiki nie wyrasta u podstawy, a wyżej. Pozostaje chyba czekać na rozwój sytuacji :wink:

W każdym razie gratulacje się należą (o ile roślina nie ratuje się przedłużaniem gatunku, bo jest w kiepskim stanie?) :)

misiu235,

Ja doczekałam się wyrastania swoich basal-keiki, ale na razie nic takiego u Ciebie nie widzę ;:218
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18

Post »

Wątpie żeby sie ratowała, ma piękne dwa pędy kwiatowe obsypane pakami.
Ale bardzo dziękuję, za rade i zainteresowanie.
misiu235
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2012, o 19:28

Post »

No tak, ja też się już doczekałam basal-keiki, ale zanim zauważyłam go, to już miałam jednego dosyć dużego listka. Masz rację, w sumie to coś, co rośnie między korzonkami jest bardzo malutkie - myślę, że za jakiś czas będzie już dokładniej widać, co to jest.
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Ja mam 1 7 latka i tylko keiki by puszczał kwitł rok temu ale nie che się mu kwitnąć
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
demeter1
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 17:01

Post »

Mam znajomą, która hoduje cztery phalaenopsis. Jeden najmłodszy jest, że się tak wyrażę "normalny", pozostałe trzy to potężne, po 5-8 sztuk zrośnięte basal keiki. Nie sposób nawet rozróżnić, która to roślina mateczna. Wszystko wytwarza pędy i kwitnie jak oszalałe. Wyglądają, mówię całkiem szczerze zdrowo na pierwszy rzut oka. Rośliny są trzymane w plastikowych doniczkach, a te w szklanych osłonkach, w których zawsze! jest woda (sądzę, że kranówka). Nie wiem, czy rośliny mają korzenie w podłożu, ale nad podłożem, powietrznych jest masa. Znajoma nie reaguje na żadne uwagi dotyczące zmiany warunków uprawy, twierdząc, że ma sukcesy: kwitną i się mnożą. Czego chcieć więcej? Nie próbuję nawet czegokolwiek doradzać, sama za mało wiem. Piszę o tym dla tych, co pragną keiki - to da się zrobić, tylko trzeba "przerobić" storczyki na rośliny bagienne :wink:
pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

demeter1,

Wątpię, by jej storczyki miały jeszcze żywe korzenie w podłożu, skoro tak bujnie wypuszczają powietrzne, to już jest znak, że dzieje się coś złego :wink: sama swojego pierwszego storczyka tak trzymałam: doniczka w ciasnej osłonce, a na jej dnie woda z keramzytem, która parując ciągle nawilżała podłoże od dołu - storczyka straciłam :roll: no cóż, nie każdemu się da powiedzieć, co powinien robić, sama wiem, bo też nie raz u znajomych widuję pięknie kwitnącego, ale co z tego, jeśli korzenie też marne i liście nieciekawe.. ale dla takich osób liczy się ilość, a nie jakość :?
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
MirellaM
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 17:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mojej przyszłej (mam nadzieję ) teściowej stoi storczyk który ma duuuużo keiki. Dała mi jednego i u mnie jest już po roku rozmiarów normalnego storczyka.
Co lepsze powiem Wam jak ona hoduje tę roślinę która wypuszcza nowe storczyki:
- storczyk stoi w plastikowej (typowej dla storczyka) doniczce a ta włożona jest w zwykłą doniczkę.
- przelewa go, korzenie pływają sobie w wodzie aż czasem gniją
- podlewa zimną jak lód kranówką bez nawozu
- czasem jak niesie wodę do pelargonii z nawozem to mu kapnie (tylko latem)
- nawóz do pelargonii używa "na oko". Zaobserwowałam ile to jest "na oko". Nawóz na pelargonii w proszku powinien być rozcieńczony w jakiś proporcjach, jedno opakowanie wystarcza naokoło 5 litrów, a ona wsypuje do wiadereczka około pół garści nawozu, nawet nie wymiesza, pływa taki proszek po tej zimnej wodzie.

Ot i ma nowe keiki cały czas. ;:306

Kwiaty kwitną jej cały czas, bez przerwy. Jednego ma takiego giganta że w życiu takiego storczyka nie widziałam. Dodatkowo pół roku temau pytała się czy nie chcę znowu małego storczyka bo ma sporo ;:202 Kilka keiki siedzi na tej roślinie matecznej już ponad rok. Korzenie mają do parapetu i dodatkowo kwitną bez przerwy.

A ja chodzę koło swoich kwiatów, pielęgnuję, patrzę czy nie przelane, czy korzenie srebrne, czy można podlać, czy im nie za gorąco od kaloryfera i mi nie kwitną. Ot i filozofia. ;:224
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Maja100
200p
200p
Od: 31 mar 2011, o 00:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam już z 8 lat swoje storczyki i jeszcze nie puściły żadnego keiki ;:145 Nie można im w tym jakiś pomóc ?
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

A po co?, pytanie zeby było krótko i treściwie. :lol:
Warto poczytać więcej opinii o keiki.
Dla wiekszości nie jest normalnym i dobrym objawem zdrowotności rośliny.

JOVANKA
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”