Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Reniu...witam serdecznie w moim " królestwie ..." ;:180 i dziękuję za miłe słowa - polecając się na przyszłość ;:196 .
Wiesz , wszystko , co sobie zaprogramujemy w naszym komputerze - jakim jest mózg - to skutkuje takim , lub innym podejściem . Ostatnio sobie wmawiam wiele optymistycznych określeń - przez co sama siebie podnoszę na duchu . Nakręcam się wymyślając zajęcia , tylko po to , by zanadto nie dopuszczać do siebie złej aury . Moja Mama zawsze mówiła , a ma już 89 lat , że ..." nie liczą się lata , tylko pitadrata :;230 ..." . Powtarzała , że młodego zdobi uroda , a starego strój ....i tego staram się trzymać , bo psychicznie lepiej wówczas się czuję :) .
Serdecznie i ciepło Cię pozdrawiam ;:168 ;:167 :wit

Agusiu...zobaczymy , czy wybór moich planowanych nasadzeń z róż będzie trafny ;:108 :?:
Też - w zasadzie najpiękniejsze - róże straciłam ubiegłej zimy ;:145 ...Graham Thomas była już kilkuletnia , a olbrzymia , podobnie jak Gloriadei i dwie n/n od Bogdana .
Róże są wymagające , to fakt ...trzeba jednak im zapewnić odpowiednie warunki i ochronę , by cieszyły swym pięknem ;:108 .

Miłego dnia i ;:196 ...tulaski ;:168 dla Gabi ;:167 .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

hahahaha super..." nie liczą się lata , tylko pitadrata..i tak trzymaj..ja właśnie skończyłam sweter na drutach dla najmłodszego synala..i wysyłam mu na prezent na święta..taka mała odskocznia aby nie myśleć;)))
Pozdrawiam cieplutko raz jeszcze i dziękuję ;:167 Jeszcze dodam ze każdy wiek swoje prawa ma...i na swój sposób zawsze jesteśmy piękne mimo wieku ;:196
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jagódko dziękuję, jak tylko wstanie uściskam od Ciebie ;:196
Wiesz u mnie różyczki w ogrodzie były od zawsze , rosły piękne i zdrowe i nic złego się z nimi nie działo, praktycznie nie pamiętam, żeby jakakolwiek wypadła po zimie..... a w tym roku pogrom..... ponad 40 krzaczków..... i młodziutkie nasadzenia i stare :roll: Ale to wszystko przez to, że róże nie mogły wejść w stan spoczynku, bardzo długo było ciepło, później przyszły bardzo silne mrozy i rozsadziły pełne soków gałązki..... boje się żeby w tym roku też tak nie było, moje róże nadal mają piękne zielone liście, wyglądają jak latem, w zeszłym roku było to samo...... nie będzie zbyt fajnie jak znów ściśnie siarczysty mróz..... aż się boję...
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja na drutach niestety , ale nie umiem dziergać - jedynie operuję igłą ( wyszywanie , haftowanie , ale to było dawno ) . Moje chłopaki sami sobie kupują , bo są dorośli ...więc tego typu prezenty mam z głowy . Na gwiazdkę muszę im jednak coś podrzucić ;:oj . Jednak , jeżeli Twój syn mieszka za granicami Polski , to taki osobisty prezent ma swój urok i inaczej się go nosi , bo włożyłaś w niego Swoje serce ;:108 ;:167 . Ja mam córkę i wnusię Oliwunię - na drugim końcu Polski i nie możemy ze sobą być w takie Święta ...a tęsknimy za sobą bardzo ... ;:145
Czasem coś przerobię szyjąc na maszynie ...np. firany , bo modne są drogie , a jak się chce , to samemu można uszyć . Wystarczy tylko kupić materiał , gipiurę , czy też atłasową tasiemkę , no i taśmę marszczącą ....a potem , to już leci . Efekt i satysfakcja murowana - ostatnio szyłam wnuczce firany do pokoju , które wysłałam pocztą , w prezencie .
Oj , tak ....każdy wiek ma swoje uroki i rządzi się swoimi prawami ...i to jest piękne . Więc Reniu ...życie się zaczyna po ....tce ...dzieci dorosłe , więcej czasu dla siebie mamy i ....zróbmy dla siebie coś , bo już najwyższy czas ;:196 .
Buziaczki ;:196 od ;:167 .

Agusiu ...dziękuję ... ;:196 . Sporo miałaś krzaków różanych , aż żal serce ściska , że już ich nie masz ;:145 .
U mnie śnieg przysypał wszystko , ale jest 0*C . Te , które mi wypadły ...to dwie z nich miały po więcej , niż dwadzieścia lat .
Buziaczki ;:196 :wit
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę że świetnie mnie rozumiesz ;:196 ..dorosłe dzieci.ale jednak dzieci..mój najmłodszy 21lat..i masz rację jest z córką tam daleko za wodą..i bardzo za nimi tęsknię..najstarszy się ożenił..i też już wybył z domu..teraz mam czas dla siebie ..no i mam jeszcze psa ;:7 ...
A ja będę teraz szyć zasłonki do pokoju ..takie właśnie marszczone króciutkie z lamówką... :wink:
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój najmłodszy ma 28 lat , a najstarszy 33 lata - single - nie spieszy się im , bo mówią , że w tych czasach , to wielka odpowiedzialność zakładać rodzinę . Ja jednak już chciała bym odpocząć , przecież my dawno temu zakładając rodziny nie zastanawialiśmy się nad tym . Czasy nieporównywalnie były ciężkie ( świecące pustkami sklepowe półki , nie kupowało się , tylko zdobywało w wystanych kolejkach , z dzieckiem na ręku ).
Reniu ...a może Ty odwiedzisz ich i razem spędzicie święta...moja znajoma pojechała do córki , do Australii i siedziała tam pół roku .

Zawsze powtarzam - na słowa ... " mamo , przecież nie jestem już dzieckiem ..."- ...chociaż ja będę miała 100 lat ( chociaż wiem ,że nie dożyję )...to wy zawsze pozostaniecie moimi dziećmi .... ;:108

No to powspominajmy .... ;:224 ...aby co nieco się ogrzać . Serdecznie zapraszam ....Wiosenno - letnie klimaty w moim ogrodzie .

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Ale piękne okazy ;:oj
szczególnie magnoliowe morze i roślinka żółto-pomarańczowa , która jest podobna do baranka (jak się nazywa? ) :wink:
Czekam na ciąg dalszy :)
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Ale pięknie :D Tylko się rozmarzyć...
Strasznie chciałabym mieć magnolię, ale u mnie marzną!
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Piękna ukwiecona magnolia i różyczki achhhh kiedy znów będziemy podziwiać te kwiaty u siebie ;:145 .Ubiegły rok chyba był najgorszy dla starszych róż .Moje kilkuletnie też nie umiały sie pozbierać do końca sezonu ,gdyż były ścięte poniżej kopca .Oby ta zima była inna,bo inaczej tylko szkółkarze będą sie cieszyć z naszych ciągłych zakupów .Zresztą ich plantacje też ucierpiały czasem bardzo ;:174 . Ja właśnie bawię się w robienie szydełkowych ozdób świątecznych .Trochę śniegu napadało wiec dobrze to zrobi roślinkom ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za wizytę Krystianie - bardzo mi miło :wit . Ta roślina " barankowa ", to Kniphofia uvaria - Trytoma groniasta .

Aniu...no , niemożliwe , moja ma ponad czterdzieści lat , przecież w Cieszynie jest mnóstwo magnolii , a to nie tak daleko od Ciebie .
Dawno były większe mrozy - jak pamiętam nawet ponad -30 *C i nie zmarzła , a nie była nigdy okrywana . Najgorsze dla niej są wiosenne przymrozki .
Więc marzymy Aniu ;:196 .... i ani się obejrzymy - jak wiosna stanie u progu ;:138

Jadzieńko...a ja czekam na dostawę do filcowania ;:138 . Co do róż ...to zaczynam się coś za bardzo kręcić wokół nich ...

Wiesz , nic pewnego , co nam zima przyniesie - ale masz rację ręce zacierają handlowcy ;:108 :;230 ...znowu zedrą z nas skórę , bo interes musi się kręcić .
Miłego wieczoru ;:196
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

A jednak :D Już dwie skutecznie mi zmarzły ;:145 Nie można nas porównywać do Cieszyna, bo my jesteśmy w dolinie. Tu jest zupełnie inny klimat. Jak się wyjeżdża z doliny jest znacznie mniej śniegu i cieplej o jakieś 3 stopnie. Magnolia u sąsiada jest taka marna, że aż żal patrzeć.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No , popatrz , a ja mieszkam w zasadzie też w Kotlinie . Jabłonie , grusze i inne owocowe chorowały , bo mam rudę - nie daleko są bagna .
Aniu , u nas wszelkie opary śmierdzące i toksyczne z Zakładów Chemicznych kumulowały się w tej niecce .
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagodka Widzisz ..z moim wyjazdem to jest sprawa ciężka..finansowo...wolę jak oni do domu zjeżdżają...tam to już nie to samo..mieszkałam w Londynie 3 lata..jednak atmosferę rodzinnego domu niczym nie zastąpi ..teraz będą dopiero w styczniu..święta spędzimy z najstarszym.i jego nową rodziną...piszesz że Twój ma 33..mój 31..i też dobrze pamiętam tamte czasy.. :( Zgadzam się z tym że dla nas zawsze będą dziećmi.. ;:196 rozgadałam się... :wink:
Wspomnienia cudowne,,pełne koloru..róże masz obłędne ta żółta rarytasik..klematis mamy chyba ten sam,..a magnolia co za cudo..moja w tamtą zimę przemarzła bo młodziutka i zakwitła tylko dwoma kwiatami.. :( teraz ją zawinęłam i zobaczę efekty wiosną..
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Iguniu wiedziałam gdzie zajrzeć od razu mi lepiej na ;:167 Ale ja tęsknię za takimi widokami ;:108 Az mnie skręca...by móc wyjść na słonko i poprzytulac sie do brzozy ;:173
Buziaki i duzo zdrówka ;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No , ja też tak uważam , że domowej , rodzinnej atmosfery nigdzie nie da się przenieść . Zwłaszcza , że święta Bożego Narodzenia to czas szczególny , magiczny - mający w sobie punkt kulminacyjny - jak dla mnie - dzielenie się opłatkiem w Wigilię . Dodać muszę , że wtedy myślami się jednoczę z tymi , którzy nie mogą z nami być z różnych względów i z tymi , którzy odeszli - na zawsze .
Czas radości , oczekiwania ...jak ja lubiłam zawsze ten moment ...choinka , którą ubierało się zawsze w Wigilię ...odświętny nastrój ...wspólna wieczerza ...kolędy , które uwielbiam do dziś śpiewać , a zwłaszcza " Nie było miejsca dla Ciebie " . I tak myślę - ileż jest ludzi na świecie wzgardzonych , odtrąconych , sponiewieranych , których nikt nie chce , nikt się nimi nie interesuje , szukających swego miejsca na ziemi .
Reniu ...i u mnie podobnie ...." Gdybym był bogaty ........ ;:224 - piosenka ze "Skrzypka na dachu " to przede wszystkim dążyła bym do tego , by być razem w święta i ważniejsze uroczystości rodzinne .
Clematis Multi Blue ...chyba ten sam co u Ciebie widziałam .
Dziękuję za miłe słowa ;:196

Danuś ...ja byłam u Ciebie , w atelier , a Ty u mnie ;:168 ;:167 . Też bym chętnie się poprzytulała ...ale ja nawet brzóz nie mam ;:145 ...Cieszę się , że sprawiłam Ci przyjemność wspomnieniami z lata , zwłaszcza , że Twe serduszko ;:167 się raduje ;:196 .
Serdecznie Cię ;:168 ;:167 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”