Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 12

Post »

Mam kanny już drugi sezon i przędziorków nie widziałam.
Trawy też będę u Ciebie podpatrywać. Marzy mi się trawa pampasowa :D , ale to kolejna roślina, z którą jest dużo zachodu.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, canny uprawiasz w donicach czy w gruncie? Trawa pampasowa jest przepiękna i kwitnie spektakularnie, ale u nas nie zimuje w gruncie... Oczywiście można próbować ją starannie okrywać, głównie przed wilgocią, która jest dla niej zgubna, ale bez gwarancji przetrwania... Uprawa pojemnikowa z kolei ogranicza jej wzrost, a zarazem kwitnienie, zatem pozostaje ją traktować jako jednoroczną, rosnącą jednak w gruncie.
Marysiu, sugerujesz, żebym chorutkiemu PanuM podała setkę z pieprzem? :D
Kasiu, szwedzkie kryminały to jest to! :) Tarasowo do Twoich skrzyń koncepcja heliotropu z dodatkiem bieli (petunie?) bardzo do mnie przemawia :)
Aga, wiklina z drewnem bardzo fajnie się komponuje, więc według mnie Twój pomysł na taras jest bardzo dobry... chyba jeszcze go nie pokazywałaś - może rzucisz jakąś fotką, dla zobrazowania całości? :)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chętnie razem z Tobą będę planowac kanny. Mam 2-3 odmiany, ale jak pisałam, nie wiem jak uda mi się je przechować. Póki co wyglądają ładnie, ale przede mną jeszcze 4mies. i cała zima, więc nie wiem.
Myślałam je razem z daliami posadzic jak u Schmita w tej alei zakończonej ławeczką. Urzekło mnie to zestawienie, bo oba do wykopywania jesienią.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Kanny uprawiam w gruncie. W tym roku część pędziłam i miałam kwiaty wcześniej niż sąsiadka, która uprawia je od wielu lat.
Mama uprawia kanny w donicach na tarasie, za moją namową. Muszę się dowiedzieć co z nimi zrobiła, bo ma je pierwszy rok.
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p
Od: 12 mar 2012, o 13:45

Post »

Aguś myśle, że kanny to bardzo dobry pomysł, tylko one bardzo dużo potrzebują zasilania :D Fakt, są piękne, ja mam u siebie karłowe ale moja mama miała takie cudaśne- ciemne liście i pomarańczowe kwiaty, pędziła je jak szalona, dorosły do 230 cm ;:oj naprawdę wyglądały pięknie ;:oj
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Nie, nie choremu kładzie się na piersi (chorej) dwa ziarnka pieprzu i uciera - nie będę Cię uczyła jak :;230
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Maska pisze:Nie, nie choremu kładzie się na piersi (chorej) dwa ziarnka pieprzu i uciera - nie będę Cię uczyła jak :;230
Marysiu na naukę nigdy nie jest za późno....ale chyba z Nas każdy ma i zna te sposoby ucierania :;230
Aguś nie bij ;:124
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

aguniada pisze: Aga, wiklina z drewnem bardzo fajnie się komponuje, więc według mnie Twój pomysł na taras jest bardzo dobry... chyba jeszcze go nie pokazywałaś - może rzucisz jakąś fotką, dla zobrazowania całości? :)
Aguś a wiesz, nawet nie mam fotki całości tarasu, mam tylko zdjęcia fragmentu przy balustradzie, bo robiłam zdjęcia begonii...
U mnie właśnie cały czas jest drewno i wiklina, ale chce mocno zwiększyć ilość jednego i drugiego :lol: Jak zrobię to na pewno cyknę fotkę i zaprezentuję :D
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22

Post »

Witaj Aguś ;:196 podczytuję, że przymierzasz się do kan i traw w donicach.
Fajnie. Ja tego lata dostałam wiele różnych odmian kan od Janusza drozda i przyznam, że do końca sezonu miałam je w sporych donicach. Zauważyłam, że jeśli posadzi się je wcześniej do donic to mogą wcześniej zakwitnąć (ale nie wiele wcześniej) tylko pozostaje kwestia trzymania skrzynek w ogrzewanym pomieszczeniu. W Twoim przypadku zapewne w grę wchodzi sadzenie po 15 maja i jeśli będzie to z kłączy to kwitnienie będzie późniejsze niż sadzonych do gruntu. Chyba że zainwestujesz w już podpędzone sadzonki.
Tu link do cudnych kan i myślę, że wybierzesz interesujący Cię odcień: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &p=3459679
Co do kupowania sadzonek i kłączy to znawcy twierdzą, że prawie zawsze są niezgodności odmianowe, chyba że rośliny kwitną i samemu można ocenić podobieństwo. Ja osobiście mam kany od forumowiczów i wszystkie odmiany są zgodne z opisami.
No i na zimę trzeba je wykopywać... ;:174 a trawy - to chcesz by zimowały w skrzyniach? Też planuję trawy w donicach - już część nasadzona, a w najniższej warstwie proponuję begonie - są niezniszczalne i ciągle kwitną!!!

moja donica - jak zechcesz to usunę fotkę :)
Obrazek

pozdrawiam!
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
x-P-M
100p
100p
Od: 3 paź 2012, o 11:21

Post »

Przepraszam za "wylewność i elokwencję", to źle widziane w towarzystwie lingwistycznym. Na usprawiedliwienie mogę jedynie dodać, iż jestem inżynierem i poruszam się po jasno określonej skali :wink: oraz fakt, że czuję się jak wymięty.
Dziękuję wszystkim za życzenia zdrowia i pozdrowienia
Jule pisze:PanaM, koniecznie do lekarza zaprowadz
Jule, byłem już dwa razy u lekarza. Nadal nie słyszy nic istotnego ale antybiotyk na kolejne 5 dni dał :) konsekwencja w działaniu... Płuca wypluwam...
x-P-M
100p
100p

Post »

Jule pisze:dobralam sie do papieru toaletowego :twisted:
papier, jak i chusteczki ma to do siebie, że się kończy. Musisz być czujna mając w wyobraźni obraz konsekwencji... zasmarkanie może być mniejszym problemem :D
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Oj to wyrazy współczucia, proszę się trzymać i wypoczywać.

Agu, u mnie też szpital się zaczął: starszy syn A. 38,9, a M. 36,9 ale bardzo słaby... :lol:
x-P-M
100p
100p

Post »

Maska pisze:Agnieszko to banieczki i dwa ziarnka pieprzu !
dziękuję ale nie piję :;230

-- 4 gru 2012, o 19:47 --
Maska pisze:Nie, nie choremu kładzie się na piersi (chorej) dwa ziarnka pieprzu i uciera - nie będę Cię uczyła jak :;230
jestem żywotnie zainteresowany ;:oj
x-P-M
100p
100p

Post »

magenta pisze:M. 36,9 ale bardzo słaby... :lol:
chciałem kategorycznie zaprzeczyć obiegowej opinii prezentowanej tu przez Koleżankę :wink:
znam doskonale, z codzienności przypadek gdy to płeć piękna w okolicy 36,8C zaczyna się przelewać przez ręce gdy ja do 37,5C funkcjonuję bez zmian :lol:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Prawie wszystko zakopcowałam, zostało jakieś 25 róż, może mniej. Ciemno było :roll: Biegałam z taczką tak szybko, że nie zdążyłam zmarznąć...
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”