Zabezpieczenie roślin przed mrozem

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
saklawi
50p
50p
Od: 1 maja 2010, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zabezpieczenie roślin przed mrozem

Post »

Witam,

Nie wiem, czy to odpowiedni wątek, ale chciałbym się doradzić. Wiosną i latem porobiłem sporo sadzonek bylin i traw - m.in. złocieni, żurawek, rozplenic itp. W większości rosną w doniczkach P9 - wszystkie są postawione jedna obok drugiej. Zastanawiam się, czy przetrwają zimę? Okryć je? Czym? Agrowłókniną? Kiedy? Nie chciałem za szybko, bo jest mokro, a było dość ciepło, więc jeszcze by zgniły...

Pozdrawiam
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Zabezpieczenie roślin przed mrozem

Post »

Wkop je w tych doniczkach w grunt, tylko nie w miejscu gdzie zimą może zalegać woda z roztopów.Wierzch przysyp korą.Można też liśćmi dębowymi, bo nie gniją i na to kilka gałązek iglastych by nie rozwiało, albo samych gałązek.
saklawi
50p
50p

Post »

Doniczek jest dość sporo, więc ich wkopanie raczej nie wchodzi w grę...
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Udaj się do stolarza,poproś o trociny - których tam nie brak i zasyp wszystko pozostawiając czubki zielonych pędów na wierzchu.
Jeśli dostaniesz wióry - są grubsze - możesz zasypac wszystko jak leci.
saklawi
50p
50p

Post »

Pytanie kiedy to zrobić? Teraz, czy poczekać aż temperatura utrzyma się kilka stopni na minusie? Czyli agrowłókniny nie warto kupować?
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja kopię długi rowek i stawiam doniczki jedna obok drugiej,a potem przykrywam liśćmi, albo stroiszem.U mnie już leży śnieg,więc muszę przewidywać takie prace prędzej.
Halina
paulina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 lip 2011, o 11:28

Post »

Pozwolę sobie się podpiąć pod wątek, bo mam dość podobne pytanie - mam na balkonie szałwię (1 rok) w doniczce i nie bardzo wiem jak ją zabezpieczyć na zimę. Nie mam gdzie jej zakopać niestety do ziemi ani jak schować w chłodne miejsce (słyszałam, że one nie lubią być wewnątrz domu trzymane, szczególnie w zimie jak sie grzeje i mało wietrzy). Mam za to taką matę słomianą - pomyślałam że może nią ją owinę, ale ta mata jest na tyle wysoka że zakryje całą roślinkę (i nie będzie miała światła za bardzo). Może wcale jej nie zabezpieczać tylko zostawić? Albo połamać trochę tej słomy i wysypać na wierzchu ziemi w donicznce? Czy jednak ją obwiązać tym "kokonem" żeby jej nie przewiało? Roślinka jest dość wysoka (ok. 50cm).
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po pierwsze zależy co to za szałwia. Omszona i lekarska mają szanse przetrwać nasze zimy, ale jednoroczne nie. Po drugie zostawienia bez zabezpieczenia w donicy, nie przetrwa na pewno, zmarzną korzenie i roślinka nie przeżyje, liści w zimie nie musi być widać bo i tak ma wtedy zahamowaną fotosyntezę i nie potrzebuje światła. Proponuje wziąć gruby kawałek styropianu (najlepiej taki 10cm, budowlany) postawić na nim donicę, dookoła doniczki ciasno ustawić bloczki takiego styropianu i związać sznurkiem (by wiatr tej konstrukcji nie porwał), wolne przestrzenie wypełnić styropianem albo drewnianymi wiórami albo słomą. Całość z wierzchu okryć włókniną lub jutowym workiem, średnio-mocno związać. Po takim zabezpieczeniu, jeżeli jest wieloletnia, powinna przetrwać w doniczce na balkonie / tarasie.
Pozdrawiam :)
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
paulina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 lip 2011, o 11:28

Post »

Dziękuję za podpowiedź! Oczywiście lekarska, jednoroczna to by mi już chyba zdążyła zwiędnąć :) W takim razie dzisiaj wyprawa do sklepu po styropian.

Jeszcze raz dziękuję za informacje :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”