Szczepienie kaktusów:doświadczenia ,porady

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Szczepienie: nasze doświadczenia, przemyślenia - porady

Post »

Jak jest duża to sobie poradzi z wypuszczeniem korzeni.
Hipnotyzer
50p
50p
Od: 8 mar 2012, o 15:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O tej porze roku to nawet bardzo wysuszone kaktusy wypuszczają korzenie. Dla przykładu przytoczę mojego ferokaktusa gracilis var. colorateus, który kupiłem 4 lata temu w sklepie lecz bez korzeni. Leżał biedny koło doniczki niemal całkowicie wyschnięty. Miałem nadzieję, że uda się go ukorzenić i rzeczywiście kazdej kolejnej wiosny wypuszczał korzonek ale kiedy poczuł choć trochę wody, to od razu go tracił. Pierwszego marca tego roku ów ferokaktus jeszcze żadnego korzonka nie wypuścił a przy tym był już tak wysuszony, że praktycznie nie wzbudzał nadziei na cokolwiek. Pierwszego marca przesadzając rośliny zastanawiałem się czy go nie wyrzucić, ale zauważyłem że jeden T. macrogonus samoistnie ruszył ze wzrostem, więc postanowiłem spróbować go zaszczepić. Okazało się to bardzo trudne bo ferokaktus był tak suchy, że uniemożliwiał odpowiednie przycięcie ale w końcu jakoś to zrobiłem. Dolną część ferokaktusa jednakże nie wyrzuciłem. Jakież było moje zdziwienie kiedy wczoraj zauważyłem wychodzący korzonek z tej dolnej wysuszonej części ferokaktusa. Bardzo się ucieszyłem, bo może uda mi się otrzymać odrosty tej pięknej rośliny.
Hipnotyzer
50p
50p
Od: 8 mar 2012, o 15:02

Post »

Mam pytanie: Czy ktoś ma jakieś doświadczenia ze szczepieniem na Trichocereus scopulicolus? Rozmnażam właśnie tą roślinę by wypróbować ją pod tym względem i dlatego chętnie bym poznał doświadczenia innych.
kaktus12
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 paź 2012, o 20:08

Re: Kaktus szczepiony

Post »

martix0123 pisze:Witam
Uwielbiam kaktusy i dzisiaj kupiłam sobie szczepionego z marketu z czerwoną kulką na jakimś trójkątnym kaktusie i ma nawet pąki ta czerwona góra :) Mam pytanie: kiedy można go przesadzić? Co jaki czas podlewać (bo jak już kiedyś miałam to padł) No i w ogóle co robić by przeżył?

Jak będę miała chwilkę postaram się dać jego zdjęcie i może jeszcze kilku moich kaktusów i sukulentów :D
Też kupiłem dziś i wiem o nim to że podlewać trzeba go wiosną i latem umiarkowanie. Zimą nie podlewać!
Nawozić należy go wiosną i latem nawozami do kaktusów ale bez nich też przeżyje :D. Musi leżeć w pełnym słońcu. I jeszcze 1 uwaga zimą wskazane jest zapewnienie mu spoczynku czyli... ogólnie zostawić w spokoju :lol: (mam nadzieje że pomogłem)
Awatar użytkownika
LUKASxd
500p
500p
Od: 30 wrz 2012, o 13:07

Post »

Witam :D
Mam pytanie :D
Czy Polaskia chichipe będzie się nadawać na podkładkę dla kaktusa bezchlorofilowego?
Zapraszam was do mojego wątku :wink: :
Kaktusiki - LUKASxd
Łukasz
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Teoretycznie można szczepić wszystko na wszystkim. Jednak dobrych podkładek jest niewiele. Te, które znam to Myrtillocactus geometrizans, Eriocereus jusbertii, Trichocereus pahanoi, Trichocereus pasacana, można też wyjątkowo szczepić na Echinopsis z grupy E.myltiplex/E.eyriesii i Hylocereus grandiflorus. Do szczepienia siewek dobra jest także Pereskiopsis.
Oczywiście możesz zaszczepić na wymienionej przez Ciebie roślince ale trudno zagwarantować powodzenia takiej operacji. Naturalnie szczepimy na przełomie wiosny i lata.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

blabla pisze: Naturalnie szczepimy na przełomie wiosny i lata.
Jeśli 'naturalnie' to w sezonie, a jeśli zmontujesz sobie jakieś świtówki do doświetlania to można cały rok ;)
Warunek jest taki, że zraz i podkładka muszą być w fazie wegetacji i być dobrze napite, a po szczepieniu zapewnić podwyższoną wilgotność.
Awatar użytkownika
LUKASxd
500p
500p
Od: 30 wrz 2012, o 13:07

Post »

Dziękuję za pomoc :D
Wiem, że szczepi się na przełomie wiosny i lata, ale już się teraz pytam, bo na wiosnę planuję szczepienie :D
Zapraszam was do mojego wątku :wink: :
Kaktusiki - LUKASxd
Łukasz
Awatar użytkownika
danger325
200p
200p
Od: 22 wrz 2012, o 16:30

Post »

Mam pytanie, znajomy który sprzedawał mi kaktusy dodał gratis astro. super kabuto szczepionego na jakiejś opuncji, nie wiem jakiej. Okrągła, podłużna, jak traci soki to się marszczy i się śmiesznie kładzie na podłożu :D Powiedział, że nic dobrego tego astro na niej nie czeka i że radzi przeszczepić go na wiosnę. Teraz pytanie, czy taką szczepkę da się ukorzenić, żeby rosła w ziemi? Jeżeli nie, na czym radzicie go zaszczepić? Cereus może?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Ja bym szczepił na Myrtillocactus geometrizans.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kaktus szczepiony

Post »

I tak- i nie, nie uprawiam kaktusów szczepionych (posiadam jednego, ale to jedynie prezent od teścia i na razie jeszcze nie czyniłem wokół niego żadnych zabiegów), ale z tego co mi wiadomo to ziemia w doniczkach takich egzemplarzy nie powinna przesychać. Myślę jednak, że inni bardziej doświadczeni w tym temacie coś doradzą więcej.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11

Post »

Do szczepienia o tej porze roku najlepiej nadaje się echinopsis, ale oczywiście nie przesuszony tylko odpowiednio napity wcześniej, możesz też próbować na E. jusbertii.
Majorek pisze:I tak- i nie, nie uprawiam kaktusów szczepionych (posiadam jednego, ale to jedynie prezent od teścia i na razie jeszcze nie czyniłem wokół niego żadnych zabiegów), ale z tego co mi wiadomo to ziemia w doniczkach takich egzemplarzy nie powinna przesychać. Myślę jednak, że inni bardziej doświadczeni w tym temacie coś doradzą więcej.
Bezpośredio po szczepieniu owszem ale później to zależy również od średnicy podkładki, czym większa tym bardziej możemy zimować na sucho.
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08

Post »

Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11

Post »

Trzeba przyznać że ktoś ma niezłą fantazję ;:oj Ciekawe jak to wygląda jak podrośnie :wink:
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pytanie czy to się w ogóle przyjęło, bo wygląda dość świeżo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”