Mini skalniaczek na balkonie

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
madapsora
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 maja 2008, o 15:00

Mini skalniaczek na balkonie

Post »

Witam wszysktich bardzo serdecznie. Od razu powiem, że jestem tu nowa i nie bardzo znam się chodowli roślin. Dopiero uczę się wszystkiego:)
Chciałabym zrobić sobie na balkonie mini skalniaczek w jakiejś duże doniczcce. Chciałabym prosić Was o radę i pomoc w doborze roślin.
Trochę pogrzebałam w internecie i spisałam sobie roślinki, które byłyby godne zainteresowania. Proszę napiszcie czy które roslinki z którymi mogę posadzić a któe np nie baroz nadają się do współżycia np z iglakiem?! Czy może jakąś roślinę wymienić?! Ile w ogóle takich roślinek mogę posadzić w doniczce?!
Wybrane roślinki to:
1. Jałowiec płożący
2. Świerk Echiniformis
Do wyboru ( bo jeszcze się nie zdecydowałam)
3. Goryczka sino- ornata
4. Przylaszczka pospolita
5. Lewizja liścieniowa
6. Płomyk szydlasty
7. Wiesiołek
8. Goździk siwy
9. Goździk kropkowany
10. Szarotka alpejska
11.Sasanka
12. rojnik
Jak byście widzieli ten mini skalniaczek?
Proszę pomóżcie
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przy takim doborze roślin musiał by mieć kilka m2 powierzchni, sam jałowiec płożący jak osiągnie wiek kilku lat zajmuje ok 1,5 m2 powierzchni. Musisz szukać karłowatych roślin, najlepiej typowo skalnych. TUTAJ masz w zasadzie przegląd wszystkich roślin skalnych, wraz z warunkami w jakich powinny rosnąć, z ich wymiarami i jeszcze cale mnóstwo przydatnych informacji.
Co zaś do podłoża pod rośliny skalne to pisze o nim TUTAJ. przeczytaj ten wątek a dowiesz się w zasadzie wszystkiego co Ci jest potrzebne, co prawda teksty dotyczą "dorosłych" ogrodów skalnych, lecz większość wiadomości można wykorzystać w "mini skalniakach", to jedynie kwestia skali i proporcji.
aha i jeszcze jedno w tym przeglądzie roślin nazwy roślin są po łacinie, dlatego jak chcesz zobaczyć jakąś roślinkę to kopiujesz jej nazwę i wklejasz do Przeglądarki grafiki w GOOGLE, i tak np. wygląda pierwsza z lity roslinka Acaena buchananii
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Macler22
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 cze 2008, o 08:00

Post »

witam ja mam nie mini a mikro skalniaczek na balkonie oto i on
Obrazek
w moim mikroskalniaku mam tylko byliny i rozchodnika
ja bym proponował abyś wybrała jakiś jeden iglak rosnący raczej do góry taki strzelisty i wsadziła go do dużej donicy a wokóp postawiła kilka mniejszych donic o zróżnicowanej wysokości co da efekt schodków w skalniaku też nie należy moim zdaniem przesadzać z ilością gatunków roślin by nie wdarł się haos do skalniaka[/i]
pozdrawiam Macler :)
Awatar użytkownika
TASIA
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 maja 2008, o 15:24

Post »

Bardzo ładny skalniaczek ! Też jestem posiadaczką takiego balkonowego skalniaczka i wszystkim nie posiadającym ogrodów serdecznie polecam. Tylko chciałam zapytać, może trochę za wcześnie, ale właśnie przyszło do głowy, jak zabezpieczyć taki skalniak przed zimą ?
Kasia
silver
50p
50p
Od: 1 maja 2008, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A oto mój mini skalniak balkonowy, w kwietniu miałam też skalnicę ardensa, ale jak przekwitła poszła na działkę. Super pomysł bo tak skalniak (od strony północnej) może wytrzymać bez wody 2 tygodnie. Ja też proponuje sadzić mniej gatunków. Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”