Ketmia syryjska (Hibiscus syriacus) cz.2

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ketmia syryjska

Post »

Ketmia ponoć łatwo się krzyżuje z innymi więc jeżeli mamy kilka kolorów to efekt może być różny :)
Awatar użytkownika
goska_dob
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 sty 2012, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ketmia syryjska (Hibiscus syriacus)

Post »

Wysiałam dwie grupy nasionek ketmii , jedne zbierane jesienią , drugie w grudniu. Wykiełkowały tylko trzy i jakoś słabo , bo nie mogły się wydostac z nasionek. Wtedy przykryłam osłonką od tortu i postawiłam na południowe okno (słoneczko + wilgotnośc).
Szybciutko wykiełkowały wszystkie i podrosły.
I tu proszę o radę. Mają już ok.5cm i jakby zalążek listka właściwego. Ale chyba zaczynają się wyciągac. Kiedy i czy pikowac ??? Do zwykłej ziemi (w takiej wysiałam ) czy może do torfowych pęczniejących ???
Pozdrawiam cieplutko - Gośka.
Awatar użytkownika
Delphia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Hibiskus, nasiona.

Post »

Witam.
Mam pytanie odnośnie hibiskusów. Moje są w formie hmm drzewek. Dość wysokich i rozrośniętych. Nie mam pojęcia jak się nazywają te odmiany. Zauważyłam, że wydały w tym roku...setki nasion. Na drzewkach pojawiły się takie twarde pąki, w których znajdują się małe nasionka. Wydaje mi się, że jeszcze są niedojrzałe. Chciałabym się dowiedzieć, czy jest szansa na wyhodowanie ładnej i dorodnej rośliny z takich nasion? Czy jest sens rozmnażać tę roślinę z nasion? Jeśli tak, to kiedy powinnam zbierać nasionka, jak je przechowywać? Kiedy wysiewać i w jaki sposób. Za wszelkie rady będę ogromnie wdzięczna.
Wygląda to tak:
Obrazek
Mam jeszcze wersję fioletową.

Moderacja,oferty składamy w odpowiedniej sekcji forum,admin KaRo
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p
Od: 15 wrz 2006, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje hibiskusy same się wysiewają i wyrastają z nich krzewy równie dorodne i pięknie kwitnące.
Myślę, że możesz je zostawić żeby się same wysiały i uważaj potem aby ich nie skosić lub nie wyplewić, lub zbierz nasiona jak będą dojrzałe i wysiej gdzieś odrazu.
Mój ogród.
Pauzalka
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Moje w tym roku wymarzły, natomiast zostawiły masę siewek.
Tylko obawiam się że to będą jakieś dziczki co nie będą miały ochoty zakwitnąć w ciągu najbliższego dziesięciolecia.
ewa1966
100p
100p
Od: 26 sty 2009, o 13:56

Post »

Witam.Chciałam przypomnieć temat i dyskusję na temat tych pięknych krzaczków.Powiedzcie co zrobić z nasionkami teraz zebranymi?Suszyć?,posiać zaraz do doniczek na okno :? ,a może dopiero wiosną do gruntu? Udało Wam się może wyhodować ketmie z nasionka?Bardzo proszę o podzielenie się informacjami jak to zrobić :roll: Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kety
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 12:06

Post »

Witam, mam krzaczek wysiany własnoręcznie z nasion kupionych na all. Przez dwa sezony rósł w doniczce, zimowany w chłodnym pomieszczeniu z minimalnym podlewaniem. Jako trzyletni krzaczek wsadzony do gruntu rośnie i kwitnie. Teraz wysiewa się sam. W tym roku obdarowałam siewkami znajomych i rodzinę :)
Radzę posiać wczesną wiosną do doniczki i pielęgnować, na zimę lubi zrzucić liście trzeba mimo to od czasu do czasu troszkę podlać (zależy gdzie zimujemy) im mniej światła i niższa temperatura tym mniej wody.
Życzę powodzenia.
:wit
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
eszkol
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 wrz 2011, o 12:33

Post »

Witam i zgadzam się z kety,wysiew hibiskusów/ketmii/syryjskich i ich dalsza hodowla jest bardzo łatwa.Wystarczy nasiona wysiać w doniczce w marcu,kwietniu na parapecie i pilnować lekkiej wilgotności.W maju kiedy już widać liść właściwy rozsadzić delikatnie każdą roślinkę do osobnej doniczki i pozostawić w ogrodzie w lekkim cieniu a później w słońcu ,pamiętając o podlewaniu.Ja wykorzystuję kubki po dużym jogurcie,bo są wysokie i stabilne,robię im kilka szczelin nożem na rancie denka i ścianki dla odpływu nadmiaru wody.Pierwsza zimę trzymam je w piwnicy,troszkę podlewam i na wiosnę w maju po zahartowaniu wysadzam do gruntu w docelowe miejsce.Można też zadołować rośliny układając je z doniczkami ukośnie w bruździe ziemi i całe przysypując ziemią tak jak róże pienne.Ziemia i śnieg najlepsza ochroną.Do gruntu sadzi się ketmie wiosną i wczesnym latem,aby dobrze się ukorzeniły,bryłę korzeniową dobrze jest obsypać korą a koronę krzewu związać sznurkiem/gałęzie są elastyczne i nie ma obawy złamania/,a na tak związane gałązki nałożyć tubę z kartonu ,która chroni roślinę jakby nie było z cieplejszych stron świata przed mroźnymi wiatrami i zimowym słońcem.Pozdrawiam.Gosia.
ewa1966
100p
100p
Od: 26 sty 2009, o 13:56

Post »

Bardzo dziękuję za informacje.Gosia a Ty masz piwnicę z oknem?,czy stoją w ciemności :?: W jakim czasie po posianiu zakwitnie?Pozdrawiam
eszkol
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 wrz 2011, o 12:33

Post »

Mam piwnice z oknami w starym 100 letnim domu ,gdzie przechowuję różne rośliny,ale hibiskusy trzymam pod stołem,albo w ciemnej piwnicy razem z bulwami dalii i kannami.W okresie spoczynku mogą stać w ciemnym i chłodnym miejscu .Trzeba pamiętać o bardzo oszczędnym podlewaniu i to wszystko.Tak więc hibiskusy w doniczkach nie sprawiają żadnego kłopotu w zimie i można je upchnąć w kącie ,do którego światło nie dociera.Jeśli na przedwiośniu wypuszczą listki jeszcze w piwnicy trzeba przenieść je w miejsce z dostępem światła.Wyhodowałam już kilkadziesiąt hibiskusów z nasion i dosyć dobrze powtarzały cechy rośliny matecznej.Z roślin o kwiatach różowych były rośliny również o różowych kwiatach .Kwitnienia trzeba się spodziewać w trzecim roku uprawy, dokładnie nie pamiętam,czy któryś zakwitł wcześniej.Warto próbować,czas szybko leci.Pozdrawiam serdecznie.Gosia.
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24

Post »

A już miałem zapytać jak postępować z nasionami, a tu gotowa odpowiedź dostałem kilka nasion z tegorocznej akcji.
Ofiarodawcom dziękuję!
Miałem wcześniej kilka ketmii ale poprzednia zima wszystkie mi załatwiła, obiecałem sobie koniec z nimi ale jak na akcji można było dostać to nie wytrzymałem i dostały następną szansę w moim ogrodzie. ;:333
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 18:11

Post »

Też się skusiłam na wysiew ketmii syryjskiej bo zwolniło mi się miejsce na parapecie, przykryłam szybką i podlałam, niech rosną. Jesienią dostałam małe siewki od sąsiadki, przykryłam na zimę gałązkami świerkowymi i martwię się czy zimę przetrwały. Nie odkrywam jeszcze bo prognozy pogody nie są sprzyjające. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 18:11

Post »

Właśnie pierwsze siewki się pokazały po 6 dniach od posiania.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Koniecznie muszę komuś pochwalić,że mój hibiscus z siewek pierwszy raz ma pączki ;:138 A ma już jakieś 4 lata. Nie mogłam uwierzyć własnym oczom ;:oj
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”