Zmieniłem rozmiar fotografii. Proszę o wstawianie miniatur fotografii, z odnośnikiem do dużego rozmiaru. Paweł Woynowski
Tak to żółw czerwonolicy, mam ich dwa, a właściwie nie ja, tylko mojej siostry wnuk dał je na lato....... już z 5 lat temu. Tak im się spodobał staw że nie chcą wracać do akwarium. Tadeusz.krzysiek86 pisze:Oj widzę że kijanek u ciebie pod dostatkiem ale skąd tam żółw? Ciekawe takie coś jeśli dobrze widzę to jest ten żółw czerwonolicy?
Tadeuszu, tak dla ścisłości, to nie żaby, a ropuchy szare (Bufo Bufo). Należą one do innej rodziny niż np. popularna w naszych wodach żaba jeziorkowa (Rana lessonae). W Polsce występuje pięć rodzin tych płazów:tadeusz48 pisze:Mój staw jak co roku wiosną opanowały żaby:
Dziękuję za wyjaśnienie dotyczące moich płazów.Tadeuszu, tak dla ścisłości, to nie żaby, a ropuchy
Ani myślę,KaRo pisze:Myślę,że Paweł się nie obrazi .... ani na Ciebie ani na mnie
Jeśli masz rzeczywiście kumaki np. nizinne (Bombina bombina) , a może tak nazywasz te zielone jeziorkowe co masz w oczku. Jeśli to kumaki, to nie powinnobyć z utrzymaniem problemów, bo one przyzwyczajają się do zbiornika dożywotnio, muszą mieć jedynie miejsce poza oczkiem w czasie zimowania. Zimują w norkach, ok 50 cm pod ziemią. Jesienią jak temperatura wody spadnie poniżej 10 st, zaczynają szukać miejsc do zimowania. Zimują, gromadnie razem z innymi kumakami, traszkami lub ropuchami.Jednak znaczenie to ma ,bo tylko wybrany gatunek wydaje te upragnione przeze mnie dźwięki .
Oj Pawle wymyśl jeszcze jak zatrzymać te kumaki w moim ogródku!!!![]()
To mi wygląda na żabę wodną (Rana esculenta), lecz na 100% nie powiem, po prostu dlatego że raz fotka nie za wyraźna, a dwa, bardzo trudno, nawet dla herpetologa, którym nie jestem, ustalić gatunek tych żab, bo żaby wodne są hybrydą z krzyżówki żaby jeziorkowej (Rana lessonae) i żaby śmieszki (Rana ridibunda), i wszystkie są do siebie bardzo podobne.KaRo pisze:A co mam? Jaki to gatunek ten mój jedynak?![]()
I bardzo dobrze, bo po kilku tygodniach zostaje w oczku, jak dobrze pójdzie, kilka sztuk tych które dorosły.nemo56 pisze:Z tymi kumakami ostrożnie.
Szwagier miał po wylęgu ok. 2000(tak na oko) kijanek.