Wino z winogron
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wino z winogron
jaka moze byc przyczyną podnoszenia się poziomu wina po pierwszym przelaniu ,tak na oko jakies 3 setki ,fermentacja prawie ustała???
Może kto poradzi co z tym fantem zrobić-pierwszy raz robiłam wino z czarnej porzeczki po radach teściowej zalałam pogniecione owoce wodą z cukrem wszystko fermentowało z miesiąc albo więcej-potem zlałam-wycisnęłam owoce a sok z powrotem do dymiona , dolałam wody z cukrem i dalej fermentowało jakiś czas-teraz jest po fermentacji a wino jak próbuję jest trochę za kwaśne i troszkę z nutą goryczki jakby za dużo soku było,czy mogę go teraz przy zlewaniu dosłodzić i dalej wlać do dymiona,czy na nowo ruszy fermentacja jak jest stosunkowo zimno,czy dać drożdże .Tak zależało mi na własnym dobrym wyrobie 

-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zlej wino jeszcze raz. Z wody źródlanej i cukru ugotuj syrop, ostudź i dolej do wina. Butlę zatkaj korkiem z rurką i postaw w ciepłym miejscu. Fermentacja na pewno ruszy i wino będzie słodsze. Ja przy drugim zlewaniu wina na 4o l dałam 5 l wody i 3 kg cukru. Wino jest pyszne. 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Dodaj cukier i niech stoi.Nie dodawaj już drożdzy.Jak na smak pasuje ? to tylko cukru mu brak.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Dziękuję za rady,mąż już chce z tego zrobić coś innego na swój użytek
a mnie trochę szkoda bo lubię dobre winko,jest trochę problem z ciepłym miejscem bo nie chcę dużego dymiona trzymać w pokoju a w piwnicy nie mam ogrzewania i jest trochę zimno,czy nie będzie to przeszkadzało i wino nie zepsuje się?

Pozostały już tylko dwa etapy i masz wino .
Pozostało klarowanie wina i przelewanie do butelek
Pozostaw w cieple,nie może być za zimno ,bo procesy będą zachodzić bardzo powoli.
A warto poczekać,bo wino z porzeczek to bardzo dobra rzecz.
Próbowałaś na smak ? Jak smakuje ?
Pozostało klarowanie wina i przelewanie do butelek

Pozostaw w cieple,nie może być za zimno ,bo procesy będą zachodzić bardzo powoli.
A warto poczekać,bo wino z porzeczek to bardzo dobra rzecz.
Próbowałaś na smak ? Jak smakuje ?
Jest trochę kwaśne wyczuwa się jakby posmak goryczki, nie jest to wodniste tylko mocno (jakby to powiedzieć)aromatyczne,esencjonalne
Czy tak powinno smakować na początku?Ile mniej więcej po zlaniu powinnam dodać wody i cukru na ok 50 litrowy balon.Nie pamiętam dokładnie ale na początku dałam chyba z 5 kg cukru,po pierwszym zlaniu jeszcze może 3 albo 4 kg -czy jak doleje jeszcze z 5 litrów wody i 5 kg cukru to coś zmieni i smak będzie lepszy?

- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
U la la cukru nie żałujesz
Pamiętaj jednak,że bukiet nie jest jeszcze wyczuwalny .Tzn. to jeszcze nie jest to co powinno.Smakujesz na ,,słodkość '' jak Ci pasuje to ok a jak nie to dosypujesz.Wody juz nie dolewaj,syp sam cukier.
1.Czarna porzeczka będzie aromatyczna
2.Trochę kwaskowy posmak będzie ,bo sama porzeczka sama wiesz jaka jest w smaku na żywo .
Dosypiesz cukru i niech stoi i się klaruje.Po tym czasie nawet jak będzie ciut za słodkie to czas to naprostuje.
A reszta zależy już od leżakowania
Dobre wino to tak po około 12 miesiącach.Im starsze tym lepsze/ale nie bez przesady
Na drugi rok jak się zdecydujesz robić wino z czarnej porzeczki to zmieszaj ją z czerwoną lub z wiśniami
Sama czarna porzeczka czyli Black Curant niektórzy nie znoszą zapachu ani smaku i może być drażniący.Nawet dla smakoszy/
Ja swoje zmieszałem z czerwoną porzeczką a drugie z wiśniami.
Pamiętam to z takiej jednej dość starej książki z przepisami/niestety ktoś pożyczył i nie oddał! /a szkoda.Bo tam pisali co z czym nie łączyć i mieli rację.
-- 3 gru 2012, o 20:42 --
Wojtek czemu jakoś tak zawsze można Ciebie znaleźć w tematach alkoholowych ?

Pamiętaj jednak,że bukiet nie jest jeszcze wyczuwalny .Tzn. to jeszcze nie jest to co powinno.Smakujesz na ,,słodkość '' jak Ci pasuje to ok a jak nie to dosypujesz.Wody juz nie dolewaj,syp sam cukier.
1.Czarna porzeczka będzie aromatyczna
2.Trochę kwaskowy posmak będzie ,bo sama porzeczka sama wiesz jaka jest w smaku na żywo .
Dosypiesz cukru i niech stoi i się klaruje.Po tym czasie nawet jak będzie ciut za słodkie to czas to naprostuje.
A reszta zależy już od leżakowania

Dobre wino to tak po około 12 miesiącach.Im starsze tym lepsze/ale nie bez przesady

Na drugi rok jak się zdecydujesz robić wino z czarnej porzeczki to zmieszaj ją z czerwoną lub z wiśniami
Sama czarna porzeczka czyli Black Curant niektórzy nie znoszą zapachu ani smaku i może być drażniący.Nawet dla smakoszy/
Ja swoje zmieszałem z czerwoną porzeczką a drugie z wiśniami.
Pamiętam to z takiej jednej dość starej książki z przepisami/niestety ktoś pożyczył i nie oddał! /a szkoda.Bo tam pisali co z czym nie łączyć i mieli rację.
-- 3 gru 2012, o 20:42 --
Wojtek czemu jakoś tak zawsze można Ciebie znaleźć w tematach alkoholowych ?

- wosiek67
- 500p
Robercie sam nie wiem jakoś tak ciągnie mnie jak psa do sperki

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
własnie degustuję ,ładnie grzeje 

- wosiek67
- 500p
Ach ten zapach latakanclerz pisze:własnie degustuję ,ładnie grzeje

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Wojtek jak zwykle siedzisz w alkoholu
Moje jeszcze dochodzi coś długo w tym roku,ale wiem ,że będzie lepsze bo już to wyczułem po owocach w tym roku prima

Moje jeszcze dochodzi coś długo w tym roku,ale wiem ,że będzie lepsze bo już to wyczułem po owocach w tym roku prima

Wino przedłuża życie podobno a już na pewno powoduje,że jest znośniejsze