Schlumbergera, Grudnik . Kaktus Bożonarodzeniowy- uprawa,problemy cz.1
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lis 2012, o 11:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Grudnik - schlumbergera
U mniejeden zakwitł na 1 listopada, teraz poszedł nastepny.
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U nas właśnie zakwitł, na razie tylko w kilka kwiatów, ale będzie więcej- bo pąki są.

Drugi duży na razie powoli uzbraja się w paczki, będzie kwitł nieco później.

Drugi duży na razie powoli uzbraja się w paczki, będzie kwitł nieco później.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
chyba o tej porze każdy w to wpada 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lis 2012, o 11:09
Bo grudniki są piękne 

Teraz to i ja to wiem 

Jak Wy to robicie, że wasze grudniki nie gubią pączków? Kupiłam już trzeciego w tym roku i każdy po kolei - najpierw rozwija kilka kwiatów, a następnie całą resztę pączków bezczelnie zrzuca 
Stoją w jednym miejscu, nie przestawiam ich, podlewam umiarkowanie. Co robię źle?

Stoją w jednym miejscu, nie przestawiam ich, podlewam umiarkowanie. Co robię źle?

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Gubienie pąków to standardowa przypadłość kupowanych roślin. One wymagają aklimatyzacji do nowych warunków mieszkaniowej uprawy. Taka aklimatyzacja trwa rok, dwa a czasem więcej. Po aklimatyzacji roślina wytworzy prawie tyle pąków ile jest w stanie wykarmić i ich utrata będzie niewielka.
Kupne rośliny są dość mocno pędzone w szklarniach i po przeniesieniu do mieszkania przeżywają poważny szok. Zatem należy kupować egzemplarze z bardzo mocno zaawansowanymi w rozwoju pąkami lub nawet z już rozwiniętymi kwiatami. Wtedy są największe szanse, że pąki się rozwiną.
Kupne rośliny są dość mocno pędzone w szklarniach i po przeniesieniu do mieszkania przeżywają poważny szok. Zatem należy kupować egzemplarze z bardzo mocno zaawansowanymi w rozwoju pąkami lub nawet z już rozwiniętymi kwiatami. Wtedy są największe szanse, że pąki się rozwiną.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Ewa1821
- 200p
- Od: 19 lip 2012, o 21:11
Witam,
Mam pytanie, urwał mi się kawałek grudnika, włożyłam go do suchego piasku takiego jak do wysiewu kaktusów... Czy jest szansa że się w ten sposób ukorzeni? czy mam go podlać? czy w ogóle przesadzić do zwykłej ziemi do kwiatów?
Mam pytanie, urwał mi się kawałek grudnika, włożyłam go do suchego piasku takiego jak do wysiewu kaktusów... Czy jest szansa że się w ten sposób ukorzeni? czy mam go podlać? czy w ogóle przesadzić do zwykłej ziemi do kwiatów?
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 lis 2012, o 18:29
Spodziewałam się tego, ale mimo wszystko przykro. Mój pięknie rozkwitł, przekwitł i był cały obsypany nowym pączkami. Myślałam, że mnie jeszcze trochę pocieszy takim pięknym widoczkiem, a gdzie tamKupne rośliny są dość mocno pędzone w szklarniach i po przeniesieniu do mieszkania przeżywają poważny szok.

Pozdrawiam, M.
- survivor26
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam małe doświadczenie w uprawie kwiatów doniczkowych, ale...w lipcu dostałam od sąsiadki kawałki grudnika do ukorzenienia, wsadziłam do spiżarni...miały leżeć tylko jeden dzień, przeleżały 2 tygodnie...potem wetknęłam byle gdzie do ziemi w ogrodzie i zapomniałam, przypomniało mi się jesienią, że je mam, przeniosłam do doniczek do domu, a teraz pięknie kwitną... wniosek z tego taki, ze grudnik przeżyje wszystko, więc możesz wsadzić go do dowolnej ziemiEwa1821 pisze:Witam,

Mam natomiast przy okazji pytanie odnośnie tych moich grudników...bo one nie dość, że kwitną, to jeszcze praktycznie w każdym rogu przy liściach wypuszczają korzonki: mam je ułamywać i ukorzeniać (będzie ze 20 sadzone, a to zdecydowanie za dużo ja dla mnie), czy odpuścić i poczekać, aż korzenie same uschną?
- masik
- 1000p
- Od: 4 wrz 2012, o 13:44
- Kontakt:
Odpuść 

W Aldi od dziś są cztery rodzaje grudników - w tym biały.