Różane impresje

Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Różane impresje

Post »

Pogoda wysysa ze mnie energię :evil: Najchętniej spałabym aż do wiosny, a róże jeszcze w drodze.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Justyno! Napisałaś,że proporcje i linie to dla Ciebie podstawa , dotyczy to chyba nie tylko kształtu ścieżek i rabat , ale i grupowania roślin - widać to w Twoim ogrodzie - robi duże wrażenie!
Jeszcze nie widziałam takiej efektownej kompozycji z pięciornikami - mają takie duże te pomidorowe kwiaty i fajnie im z trawami u stóp.
Poczytałam o planach dotyczących róż, a ponieważ te nazwy nic mi nie mówią, poczekam cierpliwie do lata - ale z pewnością ułożysz wszystko znakomicie i będziemy wszyscy wzdychać z zachwytu...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Małgoś, Maju.....Pędzi listopad okropnie......ale to dobrze:)

Ewciu Majowa ,
Przy dzisiejszym słońcu ubytki energetyczne mniej widoczne....poza tym akumulatorki same się ładują ;:3

Tamaryszku,
Czasami sama się zastanawiam, czy nie za bardzo chcę wszystko poukładać....natura na szczęście pokazuje, kto tu rządzi :oops:
....ale takie "uczesane" rabaty, niekoniecznie rośliny, dają mi duży komfort przebywania wśród nich. Z chęcią jednak przebywam u innych, gdzie panuje większa róźnorodność gatunków. Zamierzone, czy nie, nieco szalone nasadzenia bardzo pobudzają moją wyobraźnię.
Niestety mam też z moimi upodobaniami do plam roślinnych mały problem. Ograniczenie powierzchniowe, ktore zaczyna mnie po prostu męczyć....za dużo pomysłow i pragnień i brak na nie miejsca.....ale o tym ciągle mówię :oops: ;:131 muszę zaakceptować stan rzeczy... po prostu...

Dzisiaj niestety za szybko mija dzień, ciepły, piękny i jasny.....z pewnością jestem uzależniona od słońca.... posprzątałam sobie pod różami i "na różach"....a słoneczko wygrzewało plecy...coś pięknego....
Cieszę się, że takie prozaiczne rzeczy przynoszą tyle satysfakcji, pierwszy raz czyściłam róże, obrywalam z liści....te pierwsze, różane doświadczenia są fajne w moim przypadku...

Liczę na to, że się stopniowo ochłodzi....bo róże nieco wytłumione, ale chcą dalej rosnąć....
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zazdroszczę Ci takiego dnia spędzonego w ogrodzie. Jak wrócę do domu to będzie już ciemno. ;:185
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Niech sobie pędzi ten listopad i kończy się jak najszybciej... grudzień zleci, a od stycznia z górki :)
Myślę o tym, co napisałaś w kontekście marzeń by mieć wszystko, że przy niewielkim ogrodzie wstrzemięźliwość to zaleta której nie da się przecenić... zbyt duża różnorodność tworzy kolorystyczny i gatunkowy chaos - nie warto tą drogą iść, zatem jeśli Cię on męczy, to naturalnie ograniczysz chciejstwa... lepiej mniej, z umiarem, a stonowaniem osiągniesz elegancję... którą już zresztą masz :)
Miłego! Ja niestety nie korzystam z tej cudownej pogody za oknem...
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane Forumki,

Sama się dzisiaj cieszyłam, właściwie cieszę sie do tej pory, mimo, że słońce już za budynkami....ostatnio nie wiem, kiedy był taki dzień....

Aniu,
Taki dzień jak dzisiaj, to,taki jednorazowy wyskok przed zimą :wink: może żal będzie mniejszy? :wink:

Aga,
Ja juz kupiłam pierwsze bombki, jakich w ogóle nie miałam do tej pory w pudłach....a dzisiaj jeszcze dokupilam....brąz ze złotem - hasło choinkowe na ten rok...takze ja juz listopad właściwie pożegnałam ;:173
Odnośnie pragnień ogrodowych....
Mam ich tak wiele i tak niewiele miejsca... ;:131 ....ale naprawdę rzadko wyłącza mi się zdrowy rozsądek, a włączają chciejstwa......w tym roku p.Szewczyk (i jego wspaniałości nie do dostania u nas) ze mną wygrał w przedbiegach ;:108 ....I w ten sposób mam w ogrodzie pojedyncze ozdobniki, wśród tych swoich jednorodnych dość rabatek....
Pewnie, ze lepiej mieć hamulce, ograniczenia z doborem i ilością, właśnie tak, jak mówisz - sama to stosujesz w swoim ogrodzie. Moim zdaniem, tym bardziej w małych ogrodach.
Cóż.....ja mam już tak dalece posuniętą świadomość, co można zdziałać w ogrodzie.... że.......a, szkoda języka....nie można mieć przecież wszystkiego :wink: trzeba się też pozachwycać u innych ;:108 inaczej byłoby nudno :wink:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Justynko. Gratuluje złotka ;:138
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rzeczywiście Jurku, jaki sokoli wzrok :shock: Ja nie zauważyłam :oops:

Na początku nie wiedziałam nawet o co chodzi, ale już wszystko jasne....ale szybko minęło... ;:173
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Gratulacje ;:196 Wygadałaś złotą odznakę :;230
Bardzo trudno mi wyrzec się czegoś, co chciałabym mieć, ale mam w ogrodzie wciąż tyle ukrytych zakątków, że to nie męczy. Rozumiem jednak, że w mniejszym to może być problem. Za to masz elegancko, co nigdy nie stanie się u mnie :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No i tu dochodzimy do kwestii, co kto chce miec.
Elegancki ogród jak Agi, czy taki bałaganiarski jak mam, ze wszelkimi mozliwymi roslinami.
Ja powoli zaczynam dostrzegać, że taki chaos na dłuższą metę męczy.
Chyba ogród odzwierciedla człowieka, co ma w środku.
Do tej pory byłam szałaputem, który kupował oczami, nie z rozsądkiem, bo w ogóle ja jestem trochę szalona.
Powoli zaczynam uspokajac stan ducha to i ogród zaczyna po trosze się wyciszać.
Ale chyba już nigdy nie będzie taki stonowany jak u Agi.
Jestesmy dwiema różnymi osobowościami.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Justi, ozłocili Cię, gratulacje ;:138
Gratuluję też zdrowego rozsądku w zakupach ogrodowych. Ja sobie ciągle obiecuję i dotrzymuję do momentu wejścia do szkółki lub ogrodniczego. Potem rozsądek zostaje za bramą ;:223
U mnie misz -masz jak u Gosi ale ona przynajmniej to próbuje zmienić i wie jak. A ja ciągle szukam wizji :;230 :;230
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Justi, u mnie ozdoby świąteczne w podobnych barwach: złoto, brązy i ceglaste... Może coś w tym roku jeszcze dokupię? Mam chorobę, która nazywa się Almi Decor :) ale to pozostałość po latach bliskiej współpracy z nimi, gdy jeszcze byli na etapie rozkręcania biznesu.

Gosiu, Justi, ja podobnie jak Wy, chciałabym mieć wszystko... dobrnęłam np. do granicy 70 róż i wiem, że już nie mogę mieć więcej (nie włączając Pashminy), bo zrobiłabym sobie kolejnymi misz-masz, który męczyłby mnie bardziej niż niemożność kupowania królewien. Więc świadomie w tym temacie bastuję. Mam jeszcze sporo roślin do kupienia wiosną i będę miała co robić, wkomponowując je w istniejące rabaty bądź tworząc nowe (chociażby szpaler Limelight). Wiem jednak, że umiar w którymś momencie zaprocentuje i nie będę nieszczęśliwa z efektu 'mam wszystko i nic'.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja zdałam się na naturę. Co roku po zimie coś tam wypada. Postanowiłam nie uzupełniać tego nowymi odmianami, tylko takimi, jakie już mam. Dzięki temu powoli nastanie większy ład. Oby nie za duży, bo ja jednak, podobnie jak Margo, lubię żywiołowość, buchające życie, różnorodność form. Jedyne, czego pilnuję, to tonacja kolorystyczna, bo dysharmonii w barwach nie znoszę, podobnie jak fałszu w muzyce.
Justynko, mała powierzchnia ogródka czasem bywa plusem. Można wtedy wszystko wypielęgnować i stworzyć prawdzwą bombonierkę, do czego tobie już blisko, blisko... :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wandziu to bardzo dobry pomysł z tym dokupowaniem tych samych odmian.
Muszę spróbować. Tez dążę do harmonii. O to jest własciwe słowo.
Nie do porządku, tylko harmonii. I chcę to osiągnąc dosadzając iglaki, bo wydaje mi się, że one stonują mój kwiatowy miszmasz.

Agus, ja już też dobrnęłam do etapu, że nie kupuję wszystkiego. Zastanawiam się zanim cos kupię. Tylko szkoda, że nie można na miejscu kupić wszystkiego. Nie mam wokól siebie takiej ilości szkółek co Wy. Dlatego czasem sadzę zamienniki, a potem nie jestem zadowolona.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, odpowiem zbiorowo :oops: ;:4
Bardzo dziękuje za wasze wypowiedzi, to takie tematy rozmów, nieco luźniejsze....a bardzo potrzebne. Poznajemy swoje nastawienie do ogrodów.......co powoduje, że nasze ogrody, wybory roślin, różane wybory są takie jakie są i dlaczego mamy, co mamy.... ;:108
Harmonia, to piękne słowo, najlepiej podumowuje sens naszej rozmowy. Niesie pozytywny ładunek ale jednoczesnie odnosi się do naszych różnych, zielonych rajów.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”