Żarnowiec nie kwitnie
Żarnowiec nie kwitnie
Mam 2-letniego żarnowca który nia zakwitł, rośnie w zakwaszonym podłożu, ma ok.1,2 metra wysokości
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Żarnowiec
Witam.
Chcę się dołączyć do dyskusji na temat żarnowca. Piszesz trw66, że Twój żarnowiec nie zakwitł. Może rzeczywiście trchę przemarzł na wiosnę, ale mnie zainteresował opis rośliny. Piszesz, że ma 1,2m czyżbyś go nie przycinął? (o tej porze moje żarnowce mają po 10cm) Żarnowiec jest piękny nie tylko z powodu kwiatów, ale ma także śliczny, przewieszający się pokrój. Warunkiem utrzymania tego kształtu jest przycięcie go krótko zaraz po przekwitnięciu. Nie chcę narzucać Ci co masz robić ze swoimi roślinami, ale w ogródku u znajomego widziałam taki nieprzycinany krzak żarnowca. Wyglądał bardzo nieciekawie.
Przepraszam za wtrącanie się.Pozdrawiam.Lila.
Chcę się dołączyć do dyskusji na temat żarnowca. Piszesz trw66, że Twój żarnowiec nie zakwitł. Może rzeczywiście trchę przemarzł na wiosnę, ale mnie zainteresował opis rośliny. Piszesz, że ma 1,2m czyżbyś go nie przycinął? (o tej porze moje żarnowce mają po 10cm) Żarnowiec jest piękny nie tylko z powodu kwiatów, ale ma także śliczny, przewieszający się pokrój. Warunkiem utrzymania tego kształtu jest przycięcie go krótko zaraz po przekwitnięciu. Nie chcę narzucać Ci co masz robić ze swoimi roślinami, ale w ogródku u znajomego widziałam taki nieprzycinany krzak żarnowca. Wyglądał bardzo nieciekawie.
Przepraszam za wtrącanie się.Pozdrawiam.Lila.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 sie 2006, o 15:07
Proszę o więcej informacji...
Też miałam żarnowca i zmarzł mi w tym roku, więc go wymieniłam na nowy młody egzemplarz.
Ponieważ bardzo chciałam mieć go w tym samym miejscu, to od strony ogrodzenia posadziłam dodatkowo wiciokrzew, który ma osłonić żarnowiec w zimie od podmuchów zimnego wiatru.
Ale o przycinaniu nic nie słyszałam, więc proszę powiedzcie coś więcej.
Czy żarnowiec należy przycinać?
Jeśli tak to kiedy najlepiej?
Przycinać teraz czy lepiej przed mrozami?
Pozdrawiam
MonikaDrzew
Też miałam żarnowca i zmarzł mi w tym roku, więc go wymieniłam na nowy młody egzemplarz.
Ponieważ bardzo chciałam mieć go w tym samym miejscu, to od strony ogrodzenia posadziłam dodatkowo wiciokrzew, który ma osłonić żarnowiec w zimie od podmuchów zimnego wiatru.
Ale o przycinaniu nic nie słyszałam, więc proszę powiedzcie coś więcej.
Czy żarnowiec należy przycinać?
Jeśli tak to kiedy najlepiej?
Przycinać teraz czy lepiej przed mrozami?
Pozdrawiam
MonikaDrzew
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Stanowisko jak najbardziej słoneczne ,ale też osłonięte. Gleby niezbyt wilgotne i lekko kwaśne.grigori24 pisze:Chciałbym posadzić żarnowca na działce.Proszę o porady jaka ziemia , stanowisko,cięcie,okrywanie na zimę czy nie.Dziękuje
Przyciąć trzeba ,ale nie koniecznie przy samej ziemi - można o 2/3. Ciąć - jak już nadmieniono - zaraz po kwitnieniu czyli w czerwcu.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- nyskadu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja nigdy nie przycinam żarnowca a kwitnie co roku bardzo obficie, specjalnie sie nim nie zajmuję rosnie na glebie piaszczystej bardzo ubogej, nie zauwazyłam zeby miał specjalne wymagania co do gleby. W jednym roku obgryzły go zające myslałam ze juz po nim ale odrosłi na drugi rik pieknie zakwitł.
mam zołty, biały kwitną bardzo obficie , rozowo- zołty i taki czerwonawy juz nie tak obficie ale rowniez pięknie.
8) Tak własciwie to nie wiem czy to zarnowiec czy szczodrzeniec
o ile jest jakas roznica 
mam zołty, biały kwitną bardzo obficie , rozowo- zołty i taki czerwonawy juz nie tak obficie ale rowniez pięknie.
8) Tak własciwie to nie wiem czy to zarnowiec czy szczodrzeniec

Rozmnażanie lub przesadzanie żarnowca
Jak rozmnożyć żarnowca, czy można go przesadzać i kiedy?
Odświeże temat.
Mam żarnowca
Jestem przeszczęśliwa, bo marzyłam o nim i jest.
Ma zielone łodyzki i zółte listki
wygląda cudnie. To mój pierwszy w życiu żarnowiec, więc nie mam pojęcia w jakiej jest fazie.
ale...
ma 3 takie strąki - w nich pewno nasiona...
Moje pytanie: co można z tym zrobić? Czy to są nasiona? Mogę je zerwać i wysiać i będę miała małe żarnowce?
Wielkie dzięki za podpowiedzi i pomoc
Mam żarnowca

Ma zielone łodyzki i zółte listki

ale...
ma 3 takie strąki - w nich pewno nasiona...
Moje pytanie: co można z tym zrobić? Czy to są nasiona? Mogę je zerwać i wysiać i będę miała małe żarnowce?
Wielkie dzięki za podpowiedzi i pomoc

z uśmiechami Iza
u liski
u liski