Mój ogród - eukomis cz.1
- eukomis
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ogród
Szamanko ogródek znajduje się na Os.XXX lecia jest moim oczkiem w głowie w nim odpoczywam i wyciszam organizm. Nie wyobrażam sobie, żeby go nie było bo ja nie potrafię nic nie robić, nie zniosłabym leniuchowania w tych czterech ścianach w bloku i być niewolnikiem własnego mieszkania. Mając ogród jesteśmy zmuszeni dużo się ruszać: zchylać, kucać a to jest nam wszystkim potrzebne dla zdrowia, a ile radości i uśmiechu na twarzy dają nam kwitnące kwiaty, ale ten luksus nie wszyscy chcemy mieć. Wystarczy popatrzeć na te smutne balkony letnią porą straszą pustką bez kwiatów. Wcale nie trzeba kupować drogich kwiatów wystarczy tylko chcieć. Mieszkam w bloku od 35lat i zawsze na moim baloknie coś kwitło a nie zawsze były pieniądze na kupienie kwiatów. Pamietam taki rok kiedy na moim balkonie kwitły słoneczniki i niebieskie astry wychodowane z nasion widok był piękny. Przechodnie się zatrzymywali i patrzyli na te słoneczka. A mój balkon był ukwiecony za parę groszy.
- eukomis
Osiedle
Szamanko Os.XXX lecia zmieniło się: wszystkie budynki są ocieplone i odnowione ,położone są nowe chodniki, wymienione windy w wieżowcach, pobudowane parkingi , pomalowane klatki schodowe ,zrobione nowoczesne place zabaw, nasadzone niskie szczepione kwitnące drzewka przed klatkami - wszystko byłoby piękne , żeby młodzież tak nie dewastowała tego wszystkiego . zniszczona jest elewacja budunków przez napisy sprajami. Szamanko ja do kwietnia tego roku pracowałam na Administracji tego osiedla jako Administratorka, a teraz odpoczywam. Pozdrawiam Halina
Nie byłam na tym osiedlu kilkanaście lat i pewnie zupełnie bym go nie poznała.... Przykro się robi, gdy niektórzy ludzie naprawdę starają się coś zrobić, by żyło się przyjemniej w ładnym i zadbanym otoczeniu - a przychodzą inni, co gorsza - młodzi ludzie i wszystko dewastują. Tak chyba niestety jest wszędzie... Widzę to na własnym osiedlu.. Jedni coś robią, inni to niszczą..
A przecież tak miło jest spojrzeć na taki śliczny i kolorowy ogródek jak Twój Halinko
Od razu się lżej robi na sercu, gdy można takim widokiem nacieszyć oczy. Ja uwielbiam kwiaty, niestety nie mam do nich ręki
Ale wciąż się staram, przyozdabiam co roku mój malutki balkon, mamie nakupowałam mnóstwo kwiatów do ogródka działkowego ;) Może coś z tego wyjdzie ;) pozdrawiam serdecznie 
A przecież tak miło jest spojrzeć na taki śliczny i kolorowy ogródek jak Twój Halinko

- eukomis
Wycieczka
Zuziu wiem gdzie jest miejscowość Parczew bo ja pochodzę z lubelszczyzny wyjechałam na Śląsk 35 lat temu ale często tam bywałam w okolicach Kazimierza Dolnego a Opolem lubelskim mieszkały moje rodzice. Od roku nie żyją, rodzeństwa też już nie mam i już tak często nie będę tam jezdzić ,bo nie mam do kogo. Jedynie na groby. Lubelszczyzna to piękne województwo jest tam dużo zieleni i mili ludzie - takie mam miłe wspomnienia
Witaj zauroczyła mnie twoja inicjatywa urządzenia pięknego skrawka na ziemi. Patrząc na osiedla w miastach, często tak nieziemsko szaro-bure to zastanawiam się kto tam mieszka. Tylko nieliczne balkony zarastają zielenią a pod balkonem coś rośnie tylko wtedy gdy spółdzielnia o to zadba. Naprawdę bardo doceniam twój kawał roboty i gratuluję samozaparcia w walce z wandalami. Ślicznie to urządziłaś, czy masz naśladowców
Przy okazji trochę prywaty.
Zauważyłam że masz zrobione oczko wodne z gotowej formy czy masz problemy z glonami
a jeżeli tak to napisz proszę jak z nimi walczyć
od dawna chodzi mi po głowie takie oczko ale widząc ciągłą wojnę z glonami u sąsiadów (przegrywają) to troszkę się obawiam
Pozdrawiam ciepło

Przy okazji trochę prywaty.

Pozdrawiam ciepło
Zapraszam na spacerek po moim ogródku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=13523" onclick="window.open(this.href);return false;
Arleta:))
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=13523" onclick="window.open(this.href);return false;
Arleta:))
- eukomis
Oczko wodne

Iwonko woda w tym oczku jest dwa miesiące jak widzisz nie jest zbyt brudna mam w nim dwa karasie i dwie małże, wymieniam wodę tak raz na dwa miesiące a jak są upały to do wody wlewam trochę płynu przeciw glonom. Bardzo chciałam mieć oczko wodne więć mi to nie przeszkadza, jak muszę wymieniać wodę a tą wodą z oczkapodlewam rośliny.

Świetne te twoje oczko wodne i z przyjemnością obejrzałam je z bliska, masz tam tyle roślin....moi sąsiedzi trochę boją się oczka wodnego - a że komary i że będzie waniać - jak to woda...jest zbyt blisko okien, ale mimo wszystko w przyszłym roku większy pojemnik kupię ;:30
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
- eukomis
Spodkanie
Wyobrażcie sobie,że Bogusia wypatrzyła mnie w sklepie w kaufland, i jakie było moje zdziwienie a zarazem radość, że mnie poznała ,to było piersze nie samowite spotkanie. na pewno w kródkim czasie spotkamy się przy kawce.