Mój ogród 07 - leosta

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p
Od: 29 sty 2008, o 08:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam.

Nie byłem 2 dni na działce a tam niespodzianka zakwitły pierwsze piwonie.

Obrazek Obrazeknastępne lada dzień pękną.

Obrazek tej roślinki nigdy nie miałem. Ma bardzo intensywny żółty kolor i pięknie się prezentuje w ciemnym zakątku. Czy ktoś wie co to za roślinka?

Pozdrawiam Leszek.
moje wątki

"Prawo jest jak płot: lwy przeskakują, płazy ślizgają się dołem, tylko bydło zostaje."
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Peonie,peonie ... :D :D moje też lada moment rozkwitną.
Zauważyłam ,że w tym roku bardzo mi wybujały mają ponad 120 cm wzrosty i przy tym masę pąków.
Twoje nie wyglądają na tak wybujałe ... dlaczego u mnie inaczej jest w tym roku ....muszę je jakoś zabezpieczyć przed wyleganiem...
Ten żółty kwiatek może stanowić ozdobę ogródka nie jest ekspansywny ,
jest to Ranunculus acris (Jaskier ostry).
Widzę u sąsiadów jak wychodzi na pas zieleni poza ogrodzenie ale tak jak mówię łatwo go sąsiadka przywołuje do porządku i ma go nadal.
Powiedz mi proszę,czy Twoje hosty rosną na całkowicie słonecznym stanowisku?
Bo tak mi to wygląda ze zdjęć a są w tak doskonałej formie... :D
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p

Post »

Witaj KaRo.
Odnośnie piwoni to uważam że teraz jest normalnie a wcześniej było inaczej. Piwonie w czasie wzrostu i kwitnienia potrzebują dużo wody. Przypomnij sobie - zima była mokra, wiosna też mokra, te duże opady, zalania a zapewne też nawoziłaś odpowiednio. To są dobre warunki dla piwonii. Moje piwonie takie duże są co roku. Piszesz że moje są mniej wybujałe, niedokładnie oglądałaś zdjęcia z dnia 16 maja. Ja swoje podwiązałem sznurkiem i trzymają się prasto.
Jeśli chodzi o hosty to te cztery mają dość duże nasłonecznienie, pozostałe mają mało słonka a ta niebieska prawie wcale.
Dzięki za rozpoznanie roślinki, jast bardzo ładna.

Pozdrawiam Leszek.
moje wątki

"Prawo jest jak płot: lwy przeskakują, płazy ślizgają się dołem, tylko bydło zostaje."
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p

Post »

Witam.

Moje krzewuszki z widokiem.

Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Leszek.
moje wątki

Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Śliczny zakątek. A piwonie rzeczywiście bardzo ładnie Ci rosną. Widzę, że krzewuszki też obficie kwitną.
Pozdrawiam :P :P :P
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
violetta
500p
500p
Od: 15 kwie 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne piwonie. Ja mam jedną drugi rok. W zeszłym roku pączki kwiatowe jej zmarzły, a w tym ma trzy pąki, ale jeszcze sie nie rozwinęły. Ciągle czekam.
Z wiosną nadzieje rosną. Wiola
Ogród violetty
ogród violetty cz.2
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

O matko! Co Ty robisz tym krzewuszkom? One są oblepione kwiatami! Jeszcze takich nie widziałam ;:154 Pierwsze piwonie mają cudny kolor!
Awatar użytkownika
kamixsa
200p
200p
Od: 12 kwie 2008, o 17:32

Post »

piękna ta twoja działka czy hosty rosną w słońcu są piękne.Posadziłam w tym roku piwonie długo trzeba czekać aby były takie jak twoje :lol: pozdrawiamm
Pozdrawiam - Krystyna
Wiejski ogród - kamixsa
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p

Post »

Witam. Dziękuje za odwiedziny.

Agnieszko - wielkie dzięki że znalazłaś czas dla mojej działeczki i na wpis mimo nawału zajęć naukowych.

Wiolu - w tym roku już powinny Ci zakwitnąć, moje też jeszcze większość jeat w pąkach.

Izo - powiem żartobliwie, każe im kwitnąć i kwitną. Jak wszyscy nawożę, podlewam.

Krystyno - co do host to dwa moje posty wstecz pisałem o tym. Co do piwonii to niektóre mają ponad 10 lat, jednak wszystkie były przesadzane, rozsadzane. Działka moja co jakiś czas zmienia swoje oblicze tak jak u większości forumowiczów.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Leszek.
moje wątki

Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Leszku. Dziękuję Ci bardzo za ponowną wizytkę u mnie. Trochę pracy juz za mną, altana jeszcze nie skończona-mąż sam wszytsko robi a nie ma zbytnio czasu więc wszystko sie ociąga. Teraz i ja zachorowałam i nie byłam juz kilka dni u siebie aż sie boje co tam zastanę. Piekny masz u siebie ten różanecznik - śliczny kolor, no i oczywiście piwonie. dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam serdecznie.
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
emilia9853
50p
50p
Od: 23 maja 2008, o 23:49

Post »

Witaj masz bardzo ładna tą działeczkę ale 10 lat uprawiania robi swoje.Moja ma dopiero 3 latka, ale też męczyłam sie bardzo z tym terenem poniewaz był strasznie zapuszczony i zaniedbany wiec znam ten ból.Ale działeczka twoja to normalnie pierwsza klasa :lol:
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p

Post »

Witam. Giga, Emilia- Niezmiernie mi miło że mnie odwiedziliście.

Kilka wczorajszych zdjęć.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Leszek.
moje wątki

Awatar użytkownika
leosta
500p
500p

Post »

Witam.

Seans Piwoniowy.
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
a to jest wejgela w pełni kwitnienia, jako że uwielbiam różne odcienie zieleni nie wiem co ma ładniejsze kwiatki czy listki.

Obrazek Obrazeka to jest dereń.

a to moje dwie roślinki do identyfikacji
Obrazek Obrazek

Obrazeka to jest roczna piwonia, w tamtym roku wyszła a wtym kwitnie.

Pozdrawiam Leszek.
moje wątki

Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Matko I córko!!!! Leszku, miej litość :lol: :lol: takie widoki :shock: Normalnie na dentyste mi nie wystarczy :roll:
Cudowne piwonie :shock: :) , juz czuję jak pięknie pachną. Masz szczęście, że trochę mam do Ciebie, bo nie wiem czy nie wszedłby w rachubę :wink: mały szaberek :lol: :lol:
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
E-M
100p
100p
Od: 18 sty 2008, o 11:20

Post »

Podoba mi się Twoja działka i podziwiam kolekcją piwonii :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”