Naszczepienia na starej jabłoni

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Naszczepienia na starej jabłoni

Post »

Mam starą (no ze 30-40 lat) jabłonkę. Nie wiem na pewno co to za odmiana - ale dużo wskazuje, że to tzw. czerwona papierówka. Nie są to jabłka, które lubię najbardziej :wink: , ale nie chcę usuwać całego drzewa, bo jest to w tej chwili jedyne drzewo, które daje mi latem fajny cień. Poza tym jest też wieszakiem na dziecięcą huśtawkę :) A z drugiej strony - chciałbym, żeby jeszcze inny pożytek z tego drzewa był w postaci smacznych jabłek (dopóki nie dochowam się planowanego sadziku). I tak sobie myślę, że obciąłbym ze 3-4 konary i poszczepił na nich inne odmiany. Chciałbym jakieś deserowe, letnie i wczesnojesienne, takie, żeby można było sobie zerwać i zjeść ;:173 .
Konary mają tak z 10-15 cm średnicy, są od strony północnej i wschodniej (w przybliżeniu). Widziałem filmik na yuotube z takim naszczepianiem. Zrazy były dość grube - koło 1 cm chyba miały. I mam pytanie - maksymalnie "iluletnie" mogą być te zrazy, żeby się przyjęły? I jakie odmiany (myślę o 3-4) Szanowni Forumowicze by polecili? Drzewo rośnie w terenie lekko górzystym (ok. 500 mnpm), na wystawie południowej, w Sudetach Środkowych. Będę wdzięczny za porady.
Awatar użytkownika
Damiano12318
200p
200p
Od: 26 lip 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Naszczepienia na starej jabłoni

Post »

Witam! Też jestem z Dolnego Śląska :D hmm do odmiany letnie polecam (mam ją jest pyszna) nazwa Delcorf jest to odmiana letnia z Francji (nie wiem czy da się ją szczepić,ale na pewno da :D ) co do naszczepienia muszą się wypowiedzieć fachowcy, lub ludzie, którzy się na tym znają. Hmmm... powiedzmy że będę ten post śledził ponieważ zaciekawiłeś mnie tym tematem.

Pozdrawiam oraz życzę pomyślnych zaszczepień!!! Damian
Pozdrawiam. Damian
Mój zielony parapet
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34

Post »

Do przeszczepiania powinny być użyte roczne pędy zdrewniałe, nie mogą to być wilki. Zrazy pobierz od strony południowej drzewa matecznego. Przed samym szczepieniem przytnij obie końcówki - szczyt i to co było przy konarze. Stare drzewa przeszczepiaj na raty- przez kilka lat.
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

Winogrodek pisze:Stare drzewa przeszczepiaj na raty- przez kilka lat.
A dlaczego? W czym problem, kiedy połowa starego drzewa pozostanie nieruszana - nawet docelowo, a usuwam 3-4 konary tylko i na nich naszczepiam?
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34

Post »

Na raty jeżeli przeszczepiasz całe drzewo.

Trzeba się starać zachować równowagę miedzy korzeniami, a tym co jest nad ziemią.

Jezeli połowę zachowujesz starej odmiany to można przeszczepić w jednym roku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”